SADA PRETI NEVIDLJIVI OMIKRON: U susednim zemljama potvrđeno prisustvo podvarijante dominantnog soja

NOVA podvarijanta omikrona i zvanično je stigla do granica naše zemlje. Virus BA2, nazvan „stelt (nevidljivi) omikron“, za koji se, prema prvim iskustvima iz sveta, sumnja da bi mogao biti 1,5 puta zarazniji, izolovan je juče u Hrvatskoj.

Pred kraj prošle nedelje, dva slučaja infekcije ovom podvarijantom, registrovana su u Sloveniji. Iako Srbija nije na spisku više od 40 zemalja u kojima je dosad dokazan „stelt omikron“, niko sa sigurnošću ne može da isključi mogućnost da je i ova pošast već u cirkulaciji.

Izmenjena varijanta omikrona mogla bi dodatno da ubrza ovaj peti talas infekcije, koji je već po broju zaraženih nadmašio sve prethodne. O virusu, koji u nazivu sadrži reč „stelt“ (nevidljivi), kojom se ukazuje na to da ga je bilo teško otkriti, još se malo zna. Ovaj soj je već postao dominantan u Danskoj, gde uzrokuje 82 odsto novih infekcija, ali početne analize tamošnjeg Instituta za serume nisu pokazale da ima razlike u hospitalizacijama inficiranih sa BA2 u poređenju sa „izvornim“ omikronom. Ova varijanta sada kruži u više od polovine američkih država, objavio je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Izveštaj britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost (UKHSA) pokazuje da je ovaj soj omikrona činio 3,4 odsto novih infekcija u Engleskoj do 16. januara – i da se udvostručuje svake nedelje.

Naučnici veruju da je omikron evoluirao kako bi bio prenosiviji od soja predaka, ali i da bi polako mogao da postane dominantni korona virus. Velika Britanija prijavljuje devet odsto, a SAD osam odsto slučajeva kovida izazvanih virusom BA2. Naučnicima je potrebno još vremena da utvrde da li se stelt omikron samo brže širi ili i izaziva i težu formu kovida, a praksa nam tek sada pokazuje da ni njegov prethodnik, iako se generalno smatra blažom varijantom – nije za potcenjivanje. To se vidi i po tome što se sad pune i bolnice, iako je u cirkulaciji još i delta varijanta virusa, pa je teško razgraničiti ko je kojim sojem inficiran.

Preporučujemo:  IDEALAN ZA PUŠAČE: Sok pomorandže dobar kad se prejedete, a čisti i telo od toksina

Malo-pomalo broj hospitalizovanih premašio je juče 3.700, a još idemo ka piku ovog talasa. Dr Verica Jovanović, direktor Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže da može da se očekuje da u narednih desetak dana virus korona dostigne najveći intenzitet širenja.

– Blizu smo najvišeg broja inficiranih u jednom momentu. Očekujemo da će se to desiti u narednih desetak dana, ali ne možemo sa sigurnošću to da tvrdimo – kaže dr Jovanović. – Kada imamo veliki broj inficiranih u jednom momentu, možemo očekivati veći broj osoba koje imaju potrebu za bolničkim lečenjem. U ovom trenutku povećan je broj prijema, ali hospitalizacija kraće traje.

PREMINULO NAJVIŠE U OVOM TALASU

VEĆ drugu sedmicu raste broj preminulih, a juče je korona odnela najviše života od početka petog talasa – 59. Na respiratorima je 151 pacijent, a ne pada ni procenat pozitivnosti – svaki drugi testirani je pozitivan. Za 24 sata testirano je 31.521 osoba, a kod 15.352 je potvrđena infekcija.

Virusolog pozvao SZO da se izjasni o rizicima Evroprajda zbog majmunskih boginja

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da bi SZO u Srbiji trebalo da iznese stav o [Opširnije...]

Grad Beograd kupuje više od milion komada zaštitnih maski

Grad Beograd planira kupovinu više od milion komada zaštitnih maski za lice i za ovu nabavku je izdvojio 7,7 miliona [Opširnije...]

Izmislili novi soj korone: Sad se neki kentaur soj širi Evropom

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je danas povodom širenja novog soja korone Kentaur, odnosno BA 2.75 koji je, kako je rekao [Opširnije...]

U Izraelu 98% vakcinisanih a zarađeno novih 10.000 slučajeva

U Izraelu je zabeleženo više od 10.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirana je 29.681 osoba, a pozitivnost testova je iznosila [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com