Maltretiranje, silovanje i rasizam u Rio Tintu

Kompanija „Rio Tinto” objavila je izveštaj koji ukazuje na široko rasprostranjeno maltretiranje, uznemiravanje i rasizm u ovom globalnom rudarskom gigantu, uključujući 21 pritužbu o silovanju ili pokušaju silovanja ili seksualnog napada u poslednjih pet godina, javlja Rojters.

Skoro polovina svih zaposlenih koji su odgovorili na eksternu reviziju kulture na radnom mestu, a koju je naručio Rio Tinto, reklo je da su bili maltretirani, a da je rasizam uobičajen u brojnim oblastima.

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm rekao je da su rezultati „uznemirujući“ i da će kompanija primeniti svih 26 preporuka iz izveštaja bivše australijske komesarka za polnu diskriminaciju Elizabet Broderik.

„Meni je to dvostruko otvorilo oči. Nisam shvatio koliko maltretiranja postoji u kompaniji, a drugo da je prilično sistemsko – tri pitanja maltretiranja, seksualnog uznemiravanja i rasizma… to je izuzetno uznemirujuće“, rekao je Stausholm za Rojters.

Rio Tinto je pokrenuo revizije u martu prošle godine, nedugo nakon što je Stausholm preuzeo čelnu funkciju u svetlu široko rasprostranjene reakcije protiv kompanije, a nakon što je uništila 46.000 godina stare pećine u klisuri Jukan kako bi proširila rudnik gvožđa.

Više od 10.000 zaposlenih, skoro četvrtina od 45.000, podelilo je iskustva i stavove za studiju.

Izveštaj je otkrio da je skoro 30 odsto žena i oko sedam odsto muškaraca iskusilo seksualno uznemiravanje na poslu, a 21 žena je prijavila silovanje ili pokušaj silovanja ili seksualnog napada.

Rasizam je bio „značajan izazov“ za zaposlene na mnogim lokacijama. Ljudi koji rade u zemlji različitoj od njihovog rođenja iskusili su visoke stope rasizma, dok se skoro 40 odsto muškaraca koji se izjašnjavaju kao Aboridžini ili stanovnici ostrva Toresovog moreuza u Australiji suočilo sa rasizmom.

Preporučujemo:  500 RADNIKA "FIJATA" JE VIŠAK: Brnabić progovorila o njihovoj sudbini

„Osetio sam rasizam u svakom kutku kompanije“, anonimno je rekao jedan zaposleni.

Rio Tinto je rekao da će se reforme fokusirati na posvećenost rukovodstva stvaranju bezbednog i inkluzivnog radnog okruženja, uključujući povećanje raznolikosti unutar kompanije. To bi takođe osiguralo da su udaljeni objekti kompanije bezbedni i olakšalo osoblju da označi neprihvatljivo ponašanje.

„Jasno je da mnogo više treba da se uradi da bi se osigurala bezbednost radnika u sektoru resursa“, rekao je Oven Vitl, sekretar sindikata VA, koji predstavlja preko 30 radničkih grupa koje imaju više od 150.000 članova u Zapadnoj Australiji.

„S obzirom na to da skoro polovina radne snage prijavljuje maltretiranje, jasno je da su oni izneverili radnike tokom dužeg vremenskog perioda i da moraju da urade mnogo više da spreče uznemiravanje i maltretiranje na radnim mestima“, rekao je Vitl, prenosi RTS.

Izveštaj iz Rio Tinta dolazi uoči objavljivanja drugog izveštaja vlade Zapadne Australije o seksualnom uznemiravanju u rudarskim kampovima u državi koja obezbeđuje više od polovine svetskih zaliha gvozdene rude.

КОВИД ФАШИЗАМ – Аустрија: Од данас обавезна вакцинација! Највише погођени Балканци

U podnescima o istrazi navodi se da je seksualno uznemiravanje bilo rasprostranjeno u rudarskim kampovima u Zapadnoj Australiji, koja je dom rudnicima globalnih firmi, uključujući BHP grup, Rio Tinto i Forteskju.

Ministarka u Zapadnoj Australiji, Rita Safioti, rekla je za australijski Ej-Bi-Si njuz da je veoma uznemirena brojem optužbi.

„Želite da se svi osećaju bezbedno na radnom mestu. Posebno u onim oblastima gde ste malo više izolovani od prijatelja i porodice i želite da imate najveću zaštitu od takvog ponašanja“, rekla je Safiotijeva.

U izveštaju iz 2020. godine, istraživanje Australijske komisije za ljudska prava o seksualnom uznemiravanju otkrilo je da je 74 odsto žena u rudarskoj industriji iskusilo neki oblik seksualnog uznemiravanja u poslednjih pet godina, delom zbog rodne neravnoteže.

Preporučujemo:  "AKO ĐOKOVIĆ POBEDI, PONOVO ĆEMO GA PRITVORITI" - ŠOKANTNA TVRDNJA IZ AUSTRALIJE: Predali su dokaze, a ovo su 2 KLJUČNA!

Skoro 80 odsto radne snage Rio Tinta su muškarci.

„Stvaranje bezbedne radne kulture ohrabriće ljude svih različitosti da napreduju u našim organizacijama“, rekla je za Rojters Keli Parker, australijski izvršni direktor Rio Tinta.

Zaposleni u Južnoj Africi su iskusili najveću stopu rasizma. Govorili su o učestalosti rasizma i njegovom uticaju na samopouzdanje, samopoštovanje i radni učinak.

„Rio je kompanija orijentisana na belu rasu“, rekao je jedan zaposleni, navodi se u izveštaju.

Iz Rio Tinta je navedeno da je izveštaj došao u ključnom trenutku kada se kulture na radnom mestu menjaju, imajući u vidu globalne pokrete, kao i australijsku istragu o uništavanju u klisuri Jukan.

Stausholm je rekao da je Jukan izazvao najveću promenu u rukovodstvu u istoriji Rio Tinta i da novi tim želi promene.

„Radi se o tome da sada iskoristimo trenutni momentum i pokušamo da brzo usmerimo akcije, jer ih ne možemo menjati iz dana u dan“, kazao je Stausholm.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Vučić: Odluka o zabrani Rio Tinta je bila pogrešna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da je odluka o prekidu saradnje sa kompanijom Rio Tinto bila pogrešna i [Opširnije...]

Jovanović: Rio Tinto možemo oterati samo na ulici. Vlast je uzdrmana i na korak od pada! (Video)

Gost TV Lige bio je gospodin Dejan Jovanović, predsednik UG "Bitka za Košutnjak". U današnjoj emisiji govorio je o načinu [Opširnije...]

Đilasovo i Marinikino licemerje: Vodili kampanju protiv litijuma, sad promovišu Rio Tinto

Dragan Đilas se 2017. godine zalagao za rudnik litijuma, a njegova stranka potpisala je sijaset ugovora sa Rio Tintom U [Opširnije...]

Država da otkupi prodate kuće: Meštani Nedeljica traže garancije od Vučića

Vlada Srbije donela je odluku o ukidanju Prostornog plana za projekat "Jadar", a premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com