Država finansira neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje do 43. godine za prvo dete

Sandra Jovanović iz udruženja „Šansa za roditeljstvo“ imala je 14 vantelesnih oplodnji, a od pre mesec i po je mama jedne devojčice.

Sada kada sam mama mislim da tek sada mogu da pomognem ljudima, naglasila je Jovanovićeva koja je imala savete i za one koji se bore sa sterilitetom, ali i za okolinu.

Prošle godine u Srbiji je umrla 21.000 ljudi više nego 2020. A rođene su 62.062 bebe. Narodni front je oborio sopstveni rekord. Skoro 8.500 beba je rođeno u toj bolnici 2021.

Ovo nisu egzaktni podaci, ali su jedini dostupni našoj javnosti – svaki šesti par ne može da ima decu, u 40 odsto slučajeva problem ima muškarac, u isto toliko žena, a u 20 odsto slučajeva uzrok je nepoznat.

Spas za ove parove je veštačka oplodnja. Nekada preskupa i mnogima dostupna jedino u inostranstvu, a danas daleko dostupnija je i kod nas.

Između 4.000 i 5.000 parova godišnje ode preko Fonda za zdravstveno osiguranje na veštačku oplodnju. Država finansira neograničen broj pokušaja VTO do 43. godine za prvo dete. Za drugo dete – ako je prvo začeto uz pomoć VTO – država finansira dva pokušaja. Za drugo dete – ako je prvo začeto prirodno – država ne finansira VTO, a takozvani sekundarni sterilitet je veliki problem mnogih parova u Srbiji.

Koliko tačno parova u Srbiji ima problem sa sterilitetom primarnim i sekundarnim, ne znamo. Ne znamo ni koliko je dece rođeno uz pomoć VTO. Koliko je uspelih, a koliko neuspelih pokušaja.

Upućeni tvrde da svaki treći pokušaj uspe. Oko 32 odsto VTO završi se dečjim plačem.

Podizanje svesti o VTO

Sandra Jovanović iz udruženja „Šansa za roditeljstvo“ imala je 14 VTO, a od pre mesec i po je mama jedne devojčice.

Preporučujemo:  ONI VAM UNIŠTAVAJU ZDRAVLJE I CRPE ENERGIJU? 7 načina da zauvek izbacite toksične ljude iz svog života

Gostujući u Beogradskoj hronici, Jovanovićeva je rekla da joj je najviše u toj borbi za potomstvo pomoglo udruženje „Šansa za roditeljstvo“, kao i članovi udruženja koji su joj pomogli da se sama nosi s problemom.

Naglašava da je veoma bitno podizanje svesti o vantelesnoj oplodnji.

„Sada kada sam mama mislim da tek sada mogu da pomognem ljudima“, naglasila je Jovanovićeva.

Odgovarajući na pitanje kako nije odustala, gošća Beogradske hronike, kaže da je sve vreme osećala da će biti mama.

„Nosila me ta želja, ali sam dala ipak sebi neke granice do kada ćemo da pokušavamo. Obeshrabruje neuspeh, i posle 12. i 13. pokušaja bilo je teško, svaki put kada vidite negativan test, ali celj je da se dignete i da to bude podstrek“, naglasila je Jovanovićeva.

Kako kaže, najčešće predrasude su da je VTO veštačka oplodnja i da se dobijaju veštačka deca, da su napravljene bebe u laboratoriji, nemaju svest da je očev spermatozoid i jajna ćelija majke spojena u laboratorijskim uslovima i da su to vaša deca.

Napomenula je da parove koji se bore sa neplodnošću često mogu da povrede saveti okoline poput predloga koga lekara da posete ili koji čaj da popiju, a najbitnije je da ih neko sasluša jer su oni već sve istražili.

Prema njenim rečima, država je dosta učinila time što je omogućila neograničen broj pokušaja VTO, nekada to nije bio slučaj, sada je ograničenje jedino u broju godina.

Naglasila je da i za one koje RFZO odbije ne znači da su sve lađe potonule jer i dosta lokalnih samouprava se uključuju u taj proces.

Jovanovićeva je pozvala sve koji imaju problem sa sterilitetom da se jave udruženju „Šansa za roditeljstvo“.

Preporučujemo:  Posni krekeri sa pivom ili belim vinom

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

RTS

BONUS VIDEO:

lepota
DVA NAPITKA KOJA ŽENE PREKO 40 NE TREBA DA PIJU: Štete zdravlju, ali i lepoti – izbacite ih iz upotrebe

Jubilarni 40. rođendan je preloman za mnoge stvari, a možda je i idelan trenutak da promenite neke svoje navike. Pića [Opširnije...]

Najveći ŽENSKI STRAHOVI: Mnoge pripadnice lepšeg pola se plaše ovih SITUACIJA

Strahovi su često prouzrokovani nekim događajem, koji je u nama prvo izazvao šok, a zatim i uznemirenost, a onda nas [Opširnije...]

kofein
Čini čuda: Kakav efekat kofein ima na kožu?

Kada je u pitanju nega kože, kofein je posebno kontroverzan sastojak. Da, može da nas „probudi“ i podiže raspoloženje, ali [Opširnije...]

bora, lica
OVE NAMIRNICE utiču na POJAVU BORA: Jedete ih svakodnevno, a niste ni svesni da ubrzavaju proces starenja

Bore su sastavni deo starenja kože. Međutim, loše životne navike i neizbalansirana ishrana mogu povećati šanse od prevremenog starenja kože. [Opširnije...]

PET muških TAJNI O SEKSU koje svaka žena mora da zna!

Muškarci ne znaju da čitaju između redova, zato jasno i glasno im kažite šta vam se sviđa u seksu, a [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com