Osniva se Svetosavska stranka u Crnoj Gori

Inicijativni odbor nove srpske stranke, koji čine čelnici i članstvo Srpske liste Dobrila Dedeića, kao i članovi nedavno ugašenih partija – Narodne stranke i Srpske radikalne stranke – sastaće se danas, na dan Svetog Save, sa ciljem osnivanja svetosavske stranke, saznaje Pobjeda.

Ideja je, kako je saopšteno Pobjedi, da se formira snažna integralistička partija desnog centra koja će se u svom imenu jasno ideološki deklarisati kao svetosavska. Našem listu je iz Inicijativnog odbora potvrđeno da će svetosavska, kako su rekli, „kuću graditi od temelja“. To znači da će se, u startu, opštinski odbori svih činilaca koji će formirati svetosavsku stopiti u jedinstvene opštinske odbore, te da nakon toga kreću u jačanje opštinskih organizacija novim ljudima, a onda u formiranje mjesnih odbora i zaokruživanje stranačke infrastrukture.

Planirano je da se proces konstituisanja svetosavske završi za Vidovdan, kada će delegati iz svih gradova u kojima zažive odbori stranke, na Izbornoj skupštini u Podgorici, izabrati sve rukovodeće organe svetosavske.

Tokom prošle godine, više stranaka i pokreta je izbrisano iz Registra političkih partija u Crnoj Gori. Među njima su i neke od najstarijih – Narodna stranka koja je osnovana 1990. godine, sa ciljem obnove misije stranke sa identičnim nazivom iz vremena kralja Nikole. Takođe i Stranka srpskih radikala koja je, kao Srpska radikalna stranka, osnovana 1992. godine.

Odlukama Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, čiji Direktorat za implementaciju dobre javne uprave je nadležan za evidenciju u Registru, broj partija sa srpskim prefiksom je višestruko umanjen i „desetkovan“. Od nekadašnjih petnaestak srpskih stranaka, nakon provjere dokumentacije, u Registru su „preživjele“ Nova srpska demokratija Andrije Mandića, Srpska lista Dobrila Dedeića i Demokratska srpska stranka Dragice Perović.

Preporučujemo:  KO JE BIO NEMAČKI MILIONER KOJI JE POGINUO U PADU AVIONA

– Umjesto da se partije koje su glasali Srbi bave suštinskim pitanjima, oni su se, unutar parlamentarne većine, svakoga dana isključivo obračunavali povodom procenata u vlasti, politički davili i saplitali jedni druge oko toga ko će biti premijer ili ministar, što će se uskoro završiti padom Vlade. Niko nakon promjene režima Mila Đukanovića nije postavio, čak ni pomenuo, pitanje ustavnog statusa srpskog naroda u pogledu izjednačavanja pozicije Srba i Crnogoraca u najvišem pravnom aktu. Od kada su na vlast u Crnoj Gori došle ‘prosrpske’ NSD i DNP, srpstvo se tretira kao fenomen reminiscencije u Gorskom vijencu ili guslarskim pjesmama. I ništa više od toga, ako zanemarimo kapital koji je uložen u ,,Srpsku kuću“, čiji vlasnik nije srpski narod, već pojedinci, navode inicijatori osnivanja svetosavske u Crnoj Gori – ističu iz Inicijativnog odbora svetosavske, otkrivajući temeljne pravce svog budućeg djelovanja.

– Ne želimo svađu sa bilo kim, niti ćemo se valjati u političkom brlogu zbog koga Srbi uskoro ostaju bez predstavnika koje su imali u izvršnoj vlasti, kakvi god da su bili. Naša je misija da uradimo ono što drugi ne smiju, a nama niko ne može zabraniti – zaključuju iz Inicijativnog odbora svetosavske.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *