Pola milijarde bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća u 2022.

Vlada Srbije je opredelila ukupno 500 miliona dinara bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okićnicom u 2022. godini.

Pravo učešća na javnom konkursu, koji će raspisati Ministarstvo za brigu o selu, imaće supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednik/ca koji ispunjavaju sve propisane uslove za učešće.

Maksimalni iznos predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom je 1,2 miliona dinara.

Ukupna vrednost seoske kuće sa okućnicom, kako piše u programu, ne može biti veća od 1,2 miliona dinara.

Neki od uslova koje moraju da ispune su da su punoletni i da su državljani Srbije, da nemaju navršenih 45 godina, da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, da poseduju obavezno osnovno obrazovanje.

Uslov je i da podnosioci prijave nisu vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti na teritoriji Srbije (izuzev poljoprivrednog zemljišta), da nisu otuđili ili poklonili nepokretnost u prethodnih pet godina od dana objavljivanja konkursa, da nisu osuđivani i da protiv njih nije pokrenut krivični postupak, kao ni istraga.

Sve propisane uslove za učešće na javnom konkursu moraju da ispune oba supružnika, odnosno vanbračna partnera.

Oni, kako se navodi, konkurišu zajedno sa jedinicom lokalne samouprave, na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom. Podnosioci prijave tu seosku kuću predlažu prilikom konkurisanja.

Seoska kuća sa okućnicom može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Куда иде Рио Тинто после одлуке Владе Србије

U programu je naznačeno da bespovratna sredstva nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, za porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom, porez na imovinu, kao ni za troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs i za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.

Preporučujemo:  Nastavlja se sa subvencijama za kupovinu seoskih kuća

Javni konkurs sa detaljima prijave će, nakon stupanja na snagu Uredbe, raspisati Ministarstvo za brigu o selu.

Bespovratna sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava, do utroška budžetskih sredstava predviđenih za tu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine, piše u Programu.

Program ima za cilj da smanji migratorna kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima, da motiviše seosko stanovništvo da ostane na selu i da podstakne mladi da se vrate na selo, tako što će im biti rešeno stambeno pitanje.

Za Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u 2021. godini izdvojeno je ukupno 686,5 miliona dinara, navodi se na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

Maksimalan iznos po prijavi isto je bio 1,2 miliona dinara i otkupljena je 651 seoska kuća sa okućnicom koje se nalaze u 100 jedinica lokalnih samouprava.

Nova ekonomija

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

Preporučujemo:  Struja za domaćinstva poskupljuje 30 a za privredu 70 odsto
DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *