NATO gomila snage na istoku Evrope, stiže još brodova i aviona

NATO saveznici stavili su svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslali dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope. Jačanje NATO snaga i odbrane dolazi, kako je saopšteno, „u vreme kada Rusija nastavlja gomilanje vojske kod ukrajinske granice“.

Brojne članice Severnoatlanske alijanse prethodnih dana su objavile procene koja se tiče aktuelne situacije ili predstojećih raspoređivanja snaga, navodi se na sajtu NATO-a.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona tipa F16 u Litvaniju, kao podršku NATO misiji u regionu.

Španija će poslati brodove koji će se priključiti pomorskim snagama NATO-a i razmatra slanje aviona-lovaca u Bugarsku.

Francuska je izrazila svoju spremnost da pošalje trupe u Rumuniju koje su pod komandom NATO-a.

Holandija, takođe, šalje od aprila dva aviona tipa F35 u Bugarsku, kako bi pomogli aktivnostima NATO-a u regionu i staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

I SAD su stavile do znanja da razmatraju povećanje vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da pozdravlja napore saveznika da stave na raspolaganje dodatne trupe Alijansi.

„NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mere da zaštiti i odbrani sve saveznike, ujedno jačajući istočni deo Alijanse. Uvek ćemo odgovoriti na bilo kakvo bezbednosno pogoršanje u našem okruženju“, rekao je Stoltenberg.

struje
Upozorenje sa Kapitola: SAD poslale milijarde dolara pomoći, a Kijev nema čime da se pohvali

Bela kuća pozvala je američke zakonodavce da odobre zahtev predsednika Džozefa Bajdena za dodatnih 24 milijarde dolara za Kijev do [Opširnije...]

PREDLOG REZOLUCIJE O PRIDRUŽIVANJU BRIКS-u

PREDLOG REZOLUCIJE O PRIDRUŽIVANJU BRIКS-u PREDSEDNIКU NARODNE SКUPŠTINE dr Vladimiru Orliću Na osnovu člana 99, stava 1. tačka 7. Ustava [Opširnije...]

NATO desant na Kosovu: Počela velika vojna vežba, učestvuje 24.000 vojnika

Vojna vežba koju predvode Sjedinjene Američke Države, na kojoj će učestvovati oko 7.000 američkih i 17.000 vojnika iz 13 zemalja, [Opširnije...]

Zašto sve više Amerikanaca prelazi u pravoslavlje?

U SAD raste broj ljudi koji prelaze u pravoslavlje. Sveštenik iz crkve u Tenesiju smatra da je razlog to što [Opširnije...]

One thought on “NATO gomila snage na istoku Evrope, stiže još brodova i aviona

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com