PO ZAKONU: Kolika je plata kada ste na bolovanju zbog korone?

Korona brojke rastu, prethodnih dana obarale su i rekorde, pa je sve više građana na bolovanju.

Iako se već dugo sučavamo sa pandemijom, mnogi se iznova pitaju kako firma plaća korona bolovanje ili „sedenje“ kod kuće zbog nužne izolacije.

U najkraćem odgovor je sledeći – odluka o visini plate je na poslodavcu, a na snazi je i dalje preporuka države koja kaže da firme zaposlenima na bolovanju treba da isplate 100 odsto zarade.

Preporuka Vlade Srbije da se zaposlenima koji su na bolovanju zbog virusa korona isplaćuje cela plata, i dalje je na snazi jer kako je Ministarstvo rada istaklo u prvom talasu, Zaključak Vlade iz aprila prošle godine nije vremenski ograničen.

Tada je Vlada preporučila poslodavcima da promene svoja akta, a kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog kovida, mera izolacije ili samoizolacije, bila isplaćivana cela zarada.

U praksi danas ovu preporuku poštuje javni sektor, dok se to ne može reći i za sve privatnike.

Списак произвођача, који користе ГМО у производњи хране!!!???

„Zaključak Vlade kojim je regulisana ova preporuka je formalno i dalje na snazi, ali to je samo preporuka i ne predstavlja i obavezu za poslodavca. Poslodavci koji žele da zaposlenima nadoknađuju 100 odsto naknadu zarade za bolovanje u slučaju da im je dijagnostikovan COVID-19 potrebno je da to propišu opštim aktom kod poslodavca (pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom kod poslodavca) ili ugovorom o radu, kao što je to i navedeno u zaključku. U protivnom za bolovanje uzrokovano COVID-19 plaća se najmanje 65 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa Zakonom o radu“, objasnila je za „Blic“ advokat Ksenija Ivetić Marlović, stručnjak za radno pravo.

Preporučujemo:  Na Kipru otkriven novi soj korone – deltakron

Prema rečima Nebojše Atanackovića iz Unije poslodavaca Srbije, isplata pune zarade usled bolovanja zbog korone nije nigde zvanično obavezujuća, ali je poslodavcu data ta mogućnost.

„To je manje-više ostavljeno poslodavcu, ali on ima datu tu mogućnost. Zavisi to i od odnosa poslodavca i zaposlenog i kulture ponašanja u konkretnoj firmi“, kaže Atanacković.

Prema izmenama vladine uredbe od 17. januara ove godine skraćeno je trajanje karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte kovid-19 pozitivnih.

Вашингтон добио „разуман“ савет: Заборавите на Украјину у наредних 25 година

On sada traje pet dana.

Inače, odsustvo sa rada se dokazuje izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad ali može i rešenjem sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova…

Za klasično bolovanje 65 odsto zarade
Zakonom o radu je plata za vreme bolovanja za prvih 30 dana odsustva u iznosu od najmanje 65 odsto prosečne zarade zaposlenog u prethodnih 12 meseci. Istovoremno postoji mogućnost da se plata bude i veća, ali to se reguliše kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu i ugovorom o radu u samoj kompaniji.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

(Blic)

Predsednik Češke neće da potpiše zakon o istopolnim brakovima

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman izjasnio se protiv registracije istopolnih brakova. „Porodica je zajednica muškarca i žene”, rekao je Zeman [Opširnije...]

Vlada iz skupštinske procedure povukla Predlog zakona o popisu

Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova utvrdila je prethodna Vlada 29. decembra prošle godine, a 14. januara dostavila [Opširnije...]

Na pomolu skandal – Istraga u Austriji: Dodik Incku platio milion i po za nametanje zakona?

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, Vlada Austrije preko ministarstva unutrašnjih poslova i ministra Karl Nehamera prikuplja informacije o predsjedniku SNSD [Opširnije...]

Preporučujemo:  Velika pobeda Rusije: Evropa pristala da ruski gas plaća u rubljama
DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

U Izraelu 98% vakcinisanih a zarađeno novih 10.000 slučajeva

U Izraelu je zabeleženo više od 10.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirana je 29.681 osoba, a pozitivnost testova je iznosila [Opširnije...]

One thought on “PO ZAKONU: Kolika je plata kada ste na bolovanju zbog korone?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com