Njujork tajms o vijetnamskim radnicima u Linglongu: Kao pakao na zemlji

„Očajni uslovi za vijetnamske radnike koji grade fabriku vrednu 900 miliona dolara pokazuju ponor između obećanih ulaganja iz Kine i mračne realnosti na terenu“, piše Njujork Tajms o fabrici Linglong u Zrenjaninu.

Novinar Njujork Tajmsa uverio se u ono što neki mediji pišu već mesecima o neljudskim uslovima u kojima rade radnici Linglonga u Zrenjaninu. Bez toplog smeštaja, kupatila, ponekad hrane i slobodnih dana, oni se bore da zarade nešto novca kako bi se vratili u svoju domovinu, prenosi Nova.rs.

Jedan od radnika, koji je zbog eventualne odmazde poslodavaca želeo da ostane anoniman, rekao je za Njujork Tajms da je on samo želeo da ode na Zapad da bi promenio svoj život. Promenu je i doživeo, ali nažalost samo na gore.

„Ispostavilo se da je posao u Srbiji, jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, gde radi u fabrici guma u Zrenjaninu postao simbol ponora između obećanih ulaganja iz Kine i mračne realnosti na terenu. Iako je proglašena kao najveća kineska investicija u Evropi, fabrika Linglong vredna 900 miliona dolara, sada je magnet za kritiku vlade Srbije koju protivnici optužuju za potčinjavanje Kini. Radnici kažu da su standardni problemi poput trgovine ljudima, da su uslovi nalik zatvoru i da se zloupotrebljava životna sredina“, piše list.

Bivši radnik iz Vijetnama opisao je uslove rada u Srbiji kao „opasne i jadne“ i podvukao da je bio smešten u oronuloj kolibi prepunoj drugih radnika, te da su ga maltretirali kineski
nadzornici.

„Njujork Tajms“ piše da je pitanje životne sredine zadalo „ozbiljnu glavobolju“ Vučiću, koji je pretrpeo kritike Evropskog parlamenta zbog svojih odluka, ali i koji se svake nedelje suočava za protestima širom zemlje.

Preporučujemo:  Radnici Jure u Nišu rade u pregrejanim halama, zabranjena upotreba klime

„Kineske investicije uključuju čeličanu u blizini glavnog grada Srbije, rudnik u Boru, a sve je to podstaklo bes naroda. Iako se u provladinim medijima hvale kineske investicije, kod brojnih građana Srbije ovakve investicije predstavljaju sinonim za degradaciju životne sredine. Radnici su bili uplašeni da će im oduzeti pasoše i staviti ih u ‘moderno ropstvo'“, piše poznati list.

Jedan od radnika koji je više od 15 godina radio za različite kineske kompanije u Koreji, Kuvajtu i Tajvanu, rekao je da nikada nije doživeo tako loše uslove kao na gradilištu Linglonga u Srbiji.

„Ovo je kao pakao na zemlji“, podvukao je radnik koji je dodao da su se uslovi nešto poboljšali poslednjih nedelja.

„Mnogi radnici sada žive u dvospratnom betonskom bloku ograđenom metalnom ogradom, a nadgleda ih obezbeđenje iz Srbije. Jedan vijetnamski radnik, koji je isto želeo da ostane anoniman, kazao je da deli malu sobu sa još sedmoro drugih kolega, te da je njihova kuhinja puna pacova. Iako je plata od 900 dolara veća od one koju mogu da zarade u Vijetnamu, često je isplaćivana sa zakašnjenjem i u nešto manjem iznosu ukoliko je radnik bio bolestan, slobodan ili jednostavno bilo loše vreme“, piše Njujork Tajms.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

 

radnika
PLATA OD 1.200 €, A POTRAŽNJA RADNIKA NIKAD VEĆA: Može da se radi sa srednjom školom, a zarada STALNO RASTE

Dobrog majstora jako je teško naći u mnogim industrijama, a samo za servisiranje vozila nam fali od 5.000 do 10.000 [Opširnije...]

U Srbiju u septembru stiže 30.000 radnika iz Albanije i Severne Makedonije

Oko 30.000 zanatlija, lekara, medicinskih sestara i tehničara iz Severne Makedonije i Albanije doći će od septembra da radi u [Opširnije...]

Radnici Jure u Nišu rade u pregrejanim halama, zabranjena upotreba klime

U Juri u Nišu, koja ima oko 2.700 zaposlenih, nije dozvoljeno korišćenje klima uređaja, pa ni u vreme aktuelnog toplotnog [Opširnije...]

500 RADNIKA „FIJATA“ JE VIŠAK: Brnabić progovorila o njihovoj sudbini

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je 500 radnika "Fijata" višak, ali da će se Vlada Srbije boriti da [Opširnije...]

One thought on “Njujork tajms o vijetnamskim radnicima u Linglongu: Kao pakao na zemlji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com