Vlada Srbije usvojila set izbornih zakona

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici set izbornih zakona koji bi, kako je ranije dogovoreno na međustranačkom dijalogu, trebalo da budu usvojeni i primenjeni pre izbora 3. aprila 2022. godine.

Vlada je usvojila Predlog zakona o izboru predsednika Republike, Predlog zakona o izboru narodnih poslanika i Predlog zakona o lokalnim izborima koji, kako je navedeno u saopštenju, imaju za cilj unapredjenje uslova za sprovodjenje izbora na republičkom i lokalnom nivou.

„Predlozima zakona se ne menjaju suštinski aspekti izbora za narodne poslanike, izbora za predsednika i odbornike skupština jedinica lokalne samouprave i zadržavaju se dosadašnja zakonska rešenja koja se mogu i smatrati osnovnim postulatima izbornog procesa u Srbiji“, saopštila je Vlada.

Dodaje se da novi zakoni donose značajne novine u pogledu zaštite prava u izbornim postupcima i lakšeg kandidovanja političkih stranaka nacionalnih manjina, kao i u pogledu organizacije i transparentnosti rada organa za sprovođenje izbora.

Predložena rešenja nastala su, s jedne strane, kao rezultat paralelnih medjustranačkih dijaloga o izbornim uslovima, a primenjene su preporuke Кancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (ODIHR) o praćenju izbornih postupaka u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti kojim se, kako su naveli, „obezbeđuje transparentno praćenje troškova tokom i po završetku izbornog procesa“.

Predloženim rešenjem uvodi se obaveza direktora Poreske uprave da u godišnji ili vanredni plan poreske kontrole obavezno uvrsti finansijere političkih stranaka, a novina je i da se politički subjekti mogu zaduživati isključivo kod banaka i drugih finansijskih organizacija kojima je to osnovna delatnost.

„Na taj način politički subjekti se obavezuju da se zadužuju isključivo pod redovnim i zakonom propisanim uslovima i tako se sprečava mogućnost zaduživanja kod fizičkih i pravnih lica, koja bi davanjem pozajmice mogla da ostvare uticaj na političke subjekte, a utvrdjena je i maksimalna visina kredita i zajma do koje se svi politički subjekti mogu zaduživati“, saopšteno je iz Vlade.

Preporučujemo:  Vanredno zasedanje Skupštine: Deo proevropske opozicije uz zvižduke i povike ometa rad

Kako je istaknuto, norma koja osigurava transparentnije praćenje troškova izborne kampanje je, da se politički subjekti obavežu da u toku izborne kampanje Agenciji podnose preliminarne izveštaje o troškovima kao i konačni izveštaj o troškovima izborne kampanje.

U saopštenju je navedeno da su usvojene i dopune Zakona o vanparničnom postupku, koje se odnose na izborno pravo osoba delimično lišenih poslovne sposobosti, koje će ubuduće moći da biraju narodne poslanike i da budu birane za narodnog poslanika ako sud nije utvrdio nesposobnost vršenja izbornog prava.

Na današnjoj sednici usvojen je Predlog zakona o izmeni Zakona o sprečavanju korupcije koji je nastao kao rezultat Medjustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije i odnosi se na obaveze koje javni funkcioneri imaju kada je reč o članstvu i funkcijama u političkom subjektu i sprečavanju korupcije.

Predložena rešenja bitno utiču na stvaranje klime poverenja u predstojećoj izbornoj kampanji, i dalje usklađivanje sa standardima Evropske unije.

Vlada Srbije usvojila je zaključak o visini naknade za PCR i antigensko testiranje na prisustvo virusa kovid na lični zahtev, kojim je cena testiranja u javnim zdravstvenim ustanovama sa 9.000 smanjena na 6.000 dinara, a cena antigenskog testa sa 3.500 na 1.800 dinara, navedeno je u saopštenju.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!
Preporučujemo:  Bilčik: Moguće promene Izveštaja zavisi od toga da li će Srbija uvesti Rusiji sankcije

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *