Ne odustaju: Rio Tinto smišlja novi pristup Jadru

Kompanija Rio Tinto je saopštila da je usled kašnjenja u ishodovanju odobrenja za eksploataciono polje revidirala dinamiku realizacije Projekta „Jadar“.

Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine, navodi se u saopštenju Rio Tinta i podseća da je prethodni planirani rok bio 2026. godina.

„Rio Tinto ostaje posvećen razvoju Projekta ‘Jadar’ i prepoznaje da u daljem napredovanju projekta moramo slušati i poštovati stavove svih zainteresovanih strana“, piše u saopštenju.

Kompanija napominje da će iskoristiti dodatno vreme da nastavi angažovanje sa zajednicom i razjasni sva pitanja u vezi sa potencijalnim uticajem projekta na životnu sredinu.

Dobijanje odobrenja o eksplatacionom polju je, navodi kompanija, neophodan uslov da Rio Tinto formalno podnese Vladi Srbije Studije procene uticaja na životnu sredinu, koje će uključivati javne konsultacije.

Kako se navodi, studije procene uticaja na životnu sredinu ključne su u proceni i definisanju mera za ublažavanje potencijalnih uticaja na životnu sredinu. Izrada Studije izvodljivosti se nastavlja, a završetak se revidira na osnovu ponovo procenjene dinamike realizacije projekta.

„Rio Tinto je posvećen poštovanju najviših ekoloških standarda i razvoju Projekta „Jadar“ na održiv način, u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i svim važećim zakonima i propisima Republike Srbije i Evropske unije“, piše u saopštenju kompanije.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

RTS

Vučić: Odluka o zabrani Rio Tinta je bila pogrešna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da je odluka o prekidu saradnje sa kompanijom Rio Tinto bila pogrešna i [Opširnije...]

Đilasovo i Marinikino licemerje: Vodili kampanju protiv litijuma, sad promovišu Rio Tinto

Dragan Đilas se 2017. godine zalagao za rudnik litijuma, a njegova stranka potpisala je sijaset ugovora sa Rio Tintom U [Opširnije...]

Premijerko, ako je Rio Tinto oteran – ko ovo uknjižava parcele po Nedeljicama?

Već sedam dana nakon teatralne konferencije za novinare, na kojoj je premijerka Brnabić objavila proterivanje „Rio Tinta“ iz Srbije, ista [Opširnije...]

Maltretiranje, silovanje i rasizam u Rio Tintu

Kompanija „Rio Tinto” objavila je izveštaj koji ukazuje na široko rasprostranjeno maltretiranje, uznemiravanje i rasizm u ovom globalnom rudarskom gigantu, [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com