MESTO GDE SLEPI PROGLEDAJU, NEROTKINJE RODE: Na izvoru Svete Petke u Beogradu već CEO VEK događaju se čuda!

Priča se da su baš na tom izvoru slepi progledali, nepokretni prohodali, a nerotkinje uspele da dobiju decu…Do njega vodi uzani blatnjavi put obeležen putokazima.

Građani su sami u znak zahvalnosti na izvoru napravili oltar i sada tu dolaze po spas, uglavnom da bi se izlečili od raznih bolesti. Međutim, često se dešava da dođu i parovi koji ne mogu da imaju decu, a žene nerotkinje obično ostanu da prenoće pod malim stepenicama pored izvora u nadi da će zatrudneti.

Beograđanka koja je s porodicom došla na izvor ispričala je za da ona to mesto smatra svetim, jer joj se baš tu u snu u kazala Sveta Petka.

– Bila sam pre nekoliko godina na ovom izvoru s dve drugarice i ostale smo da prenoćimo. Ležala sam kao da me neko uspavao, zaspala sam kao jagne i kad sam se trgla u snu, videla sam ispod vrbe lik Svete Petke. Od tada verujem da ovde zaista nešto postoji, kažu da je to što mi se desilo blagostanje koje ne može svako da doživi. Od tada sam je sanjala mnogo puta, pa zato opet dolazim – rekla je Nada.

Verujem da Sveta Petka ima neku silu koja može pomoći narodu, a ženama najviše jer se smatra njihovom zaštitnicom”, kazala je.

O ovom navodno lekovitom i čudotvornom izvoru već godinama brine Branko Popović, meštanin Železnika.

– Ovde zaista ima raznih priča i razne muke nateraju ljude da posete izvor. Kažu da su slepi progledali, ali i ja ću vam reći da je ova voda odlična za oči i živce, ali i za varenje – rekao je Popović.

Čuvar o izvora na obodu Železnika kaže da su se razne stvari dešavale na izvoru, pogotovo noću.

Preporučujemo:  Danas je SVETI JOVAN KRSTITELJ: Ove OBIČAJE obavezno morate da ispoštujete

Prema njegovim rečima, jedan beli mag iz beogradske opštine Voždovac je noću dolazio na izvor i dovodio desetine ljudi. “Jedne noći je doneo veliko korito, a ljudi su ležali goli kao od majke rođeni dok ih je on kupao”, ispričao nam je ovu neverovatnu priču Popović koji na ovom mestu provodi i noći i dane.

On kaže da su ljudi, po nagovoru belog maga, spavali i ispod mostića gde protiče voda, sve dok policija nije došla i magu zabranila pristup izvoru, od tada su zaključani i ikonostasi koji se nalaze kod oltara.

O čudima koja su se desila na ovom izvoru pričalo se još pre 100 godina.

Pored izvora se nalazi i spomen ploča iz 1909. godine koju je postavio izvesni Najdan koji je radio u obližnjem kamenolomu. Njemu se na radnom mestu desila velika nesreća kada ga je kamen pogodio u glavu i ostavio bez vida. Navodno mu je jedne noći Sveta Petka došla u san i rekla da dođe do izvora po vodu i umije se. Kako nam je ispričao Popović, Najdan je uzeo vodu s tog izvora i progledao, a onda u znak zahvalnosti postavio ploču.

Izvor je navodno otkriven 1872. godine, a uređen je i obnovljen 1973. godine kada je napravljen i rezervoar kroz koji prolazi voda. Uredio ga je Milivoje Kojić iz Železnika, uz pomoć građana, dobrovoljnim radom.

Crkva zvanično s izvorom nema ništa, ali lokalni sveštenik osveštava izvor svaki put na dan Svete Petke i Svete Trojice kada dođe i po nekoliko stotina vernika.

Na mestu gde se nalazi izvor pre više godina trebalo je da bude sagrađen i manastir, ali kada su arhitekte ispitale teren utvrđeno je da se ispod nalaze podzemne vode i da nije moguće podići manastir na takvom mestu, iako su blagoslov za njegovu izgradnju dali patrijarh Pavle, kao i patrijarh Irinej.

Preporučujemo:  PRETUČEN SLUŽBENIK INTERPOLA U SAMOM CENTRU BEOGRADA: Dvojica kolega prebila ga u pola bela dana na Cvetnom trgu!

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Mojkutak

PREDLOG REZOLUCIJE O PRIDRUŽIVANJU BRIКS-u

PREDLOG REZOLUCIJE O PRIDRUŽIVANJU BRIКS-u PREDSEDNIКU NARODNE SКUPŠTINE dr Vladimiru Orliću Na osnovu člana 99, stava 1. tačka 7. Ustava [Opširnije...]

Ko sprema Prištinu za sukob 2027. godine

Ni zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, koji je posledica jednostranih postupaka ekstremiste Albina Kurtija, nije smetnja da politički Zapad [Opširnije...]

Učenici Prve beogradske gimnazije izneli svoje predloge. I sjajni su.

Učenici Prve beogradske gimnazije izneli su svoje predloge rešenja situacije u kojoj se nalazimo posle događaja koji se dogodio u [Opširnije...]

KRVAVI PIR U CENTRU BEOGRADA: Izbo ljude nožem jer je izbačen iz sekte

POMAHNITALI muškarac je u Ulici admirala Geprata, u Beogradu, ušao u zgradu Prve Hristove crkve i izbo nožem dvojicu. Osumnjičenog [Opširnije...]

Potpuno poplavljen beogradski aerodrom (VIDEO)

Nakon što se na društvenim mrežama pojavio video snimak poplave unutar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", pojavio se novi snimak na [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com