Bela kuća protiv sankcija „Severnom toku 2“, američki Senat odbacio predlog zakona

Američka administracija se protivi nacrtu zakona o sankcijama protiv „Severnog toka 2“ koji je predložio republikanski senator Ted Kruz, saopštila je Bela kuća uoči glasanja u Senatu.

„Administracija se snažno protivi nacrtu zakona koji obavezuje na uvođenje sankcija protiv onih koji su odgovorni za radove na ‘Severnom toku 2’“, navodi se u saopštenju Bele kuće.
S tim u vezi, napominje se da administracija ne veruje da će nacrt zakona pomoći Ukrajini, ali da će pritom „potkopati jedinstvo evropskih saveznika“.

Američki Senat odbacio sankcije protiv „Severnog toka 2“

Istovremeno, saopšteno je da je američki Senat odbacio predlog zakona o novim sankcijama protiv gasovoda.

Inicijativa republikanskog senatora nije dobila potrebnih 60 glasova za usvajanje.
Šef Međunarodnog komiteta Senata SAD Robert Menendez pozvao je kolege da glasaju protiv zakona o hitnom pooštravanju američkih sankcija gasovodu „Severni tok 2“, tvrdeći da bi takav potez oslabio jedinstvo zapadnih saveznika i lišio ih važne poluge uticaja na rusku politiku.
„Uvođenje sankcija protiv tog gasovoda bi sada, u ovom kritičkom trenutku, imalo suprotan efekat obuzdavanju ruskog predsednika Vladimira Putina. To može čak i da postane izgovor koji Putin traži. Sada znamo da Putin želi da ‘Severni tok 2’ bude pušten u rad“, rekao je Menendes uoči glasanja.
On je dodao da je nova nemačka vlada pauzirala sertifikaciju projekta i da ga meseci dele od puštanja u rad.
„Nije trenutak da se tako moćna poluga uticaja skloni sa stola“, ocenio je.
Takođe je upozorio da bi se sankcije koje je tražio Kruz odrazile na nemačke kompanije i građane, izazivajući tenzije među transatlantskim saveznicima. Sam Menendes je juče predstavio nacrt sankcija bez presedana protiv ključnih sektora ruske privrede, najviših zvaničnika države, kao i „Severnog toka 2“ u slučaju ruske agresije na Ukrajinu.

Autor nacrta: Ukrajini nema spasa bez američkih sankcija gasovodu

Istovremeno, autor nacrta zakona Ted Kruz ocenio je da je Ukrajinu moguće spasiti samo uvođenjem američkih sankcija protiv „Severnog toka 2“.
„Za nekoliko dana, nedelja, u narednim mesecima ćemo možda videti ruske tenkove na ulicama Kijeva“, istakao je Kruz u obraćanju pred Senatom, dodajući da će to biti posledice odbacivanja ovog nacrta zakona.
Po njegovim rečima, Putin „želi da obnovi SSSR“, a istovremeno rusko rukovodstvo želi da Ukrajinu „zbriše sa lica zemlje“.
Od nacrta zakona „zavisi postojanje Ukrajine“, smatra senator.
On je naglasio da će pasivnost Bajdenove administracije obezbediti puštanje gasovoda u rad.
„Da je republikanac predsednik, sve demokrate bi podržale projekat“, istakao je Kruz, optužujući protivnike da privrženost stranci stavljaju ispred nacionalnih interesa.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Спутњик

Preporučujemo:  Raspisan referendum – pripajanje Rusiji? "Da li ste za?"
Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

Govor u EP odjeknuo: Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum (VIDEO)

"Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum", pitao je prekjuče poslanike Evropskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski političar koji je [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *