Za nekoliko nedelja šest havarija u EPS-u, šta je sledeće?

Sinoć je više od 20 vatrogasaca satima gasilo jedan od najbitnijih bagera na kopu „Kolubare“, plaćen skoro 19 miliona evra. Šesta je to havarija u Elektroprivredi Srbije za poslednjih nekoliko nedelja, a požar nije zahvatio samo mehanizaciju – „preneo se“ i na već narušene odnose među vladajućima. Razmenjuju se optužbe, najavljuju rešenja i popravke, a za to vreme lebdi pitanje – šta je sledeće?

Nije prošlo ni puna 24 sata od optužbe Srpske radikalne stranke da zbog ministarke Zorane Mihajlović preti nova energetska kriza, a u rudarskom basenu Kolubara opet je buknula vatra.

Na Zapadnom polju Tamnave, inače najvažnijem površinskom kopu obrenovačke Termoelektrane, zapalio se veliki bager odlagač.

U ministarku je prst uperio i njen stranački kolega Vladimir Đukanović.

„Hoće li Tužilaštvo uhapsiti nekog za učestale havarije na Kolubari? Ima li neke istrage? Hoće li ministarka podneti ostavku ili Vlada da zatraži njeno razrešenje? Gde se izgubila reč odgovornost?“, pita Đukanović.

Mihajlović priznaje – svako malo dešavaju se problemi, rešavaju kratkoročno, ali ne nastaju zato što neko nije radio mesec dana.

„Nego su se desile i dešavaju zbog toga što neko godinama nije na pravi način planirao, nije održavao, nije investirao, nije rukovodio i tako dalje, da sad ne nabrajam milion stvari koje su rezultirale, evo, i ovom havarijom koja se desila“, kaže ona.

Analitičari kao odgovorno vide ministarstvo, ali pre svega rukovodstvo Elektroprivrde koje vodi v.d. direktora Milorad Grčić. Neki misle i da je Grčić već pripremio korvertiranu ostavku.

„Ali da bi je on podneo, prvenstveno mora da dobije odobrenje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji odlučuje o tome kad će ko da tu korvertiranu ostavku da“, ističe novinar Danasa Gojko Vlaović.

Preporučujemo:  STAVLJANJE TESLE NA EVRO - NASILNA HRVATSKA POLITIKA

„Kupujte sveće, kupujte lampe. Grčić je i dalje direktor, a preti nam nova zima. Raspada se sistem vidimo. Jednog trenutka je to moralo da se desi. Vidi se da im se može, ali ne mogu dokle hoće“, ističe predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Влада Велике Британије признала да докази да маске заустављају ширење вируса у школама „нису убедљиви“

Stradala je skupa oprema, nabavljena 2017. godine, i sistem će funkcinisati otežano, objašnjava stručnjak za energetiku Željko Marković.

„Ovaj slučaj neće uticati trenutno na proizvodnju električne energije, ali na duži rok, ako bude trebalo dosta vremena da se popravi verovatno hoće“, navodi Željko Marković, stručnjak za energetiku.

Iz EPS-a poručuju da se oprema sanira.

„Ugljeni bageri neće osetiti ovaj zastoj, našli smo već alternativna rešenja, tako da ugalj će se nesmetano otkopavati i voziti ka termoelektrani Obrenovac“, kaže direktor „Kolubare“ Srđan Alimpijević.

Plamen od 20 metara stavljen je pod kontrolu sinoć, oko jedan sat sat iza ponoći. Kako je do njega došlo, za sad nije poznato, kao ni kolika je šteta.

 

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

N1

Švajcarske vlasti: Spremite sveće

Građani Švajcarske bi trebalo da razmisle o tome da u kući imaju sveće za slučaj višesatnog prekida snabdevanje strujom. To [Opširnije...]

Svesno u građanski rat: Nemačka najavila prekid kupovine uglja i gasa od Rusije

Nemačka će od prvog avgusta potpuno prestati da kupuje ugalj od Rusije a od od 31. decembra rusku naftu, izjavio [Opširnije...]

Prof.dr Ivan Pajović: Finansiramo one koji nas eksploatišu, kriza u svim oblicima tek dolazi

Uslovno rečeno iz energetske krize koja je sasvim sigurno veštački izazvana najveći profit ima Rusija! Gost nove emisije Vaseljenska TV [Opširnije...]

Preporučujemo:  MAKEDONCI I BUGARI PUSTOŠE RADNJE NA JUGU: Veštačka nestašica namirnica u Vranju, Leskovcu i Pirotu zbog kupaca iz komšiluka
PUTIN: Jeste da im je glupa želja da se smrznu, ali ćemo im to udovoljiti …

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da oni koji ne dozvoljavaju da projekat „Severni tok 2“ proradi postupaju glupo. Ruski lider [Opširnije...]

Evropskoj uniji prete zimske restrikcije struje

Hiljadu kubnih metara prirodnog gasa za 2.120 američkih dolara. Ovu nezapamćenu tržišnu vrednost gas je dostigao na ključnoj evropskoj energetskoj [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com