Nove nevolje za Poljsku: Pored miliona evra dnevno, EU traži dodatne kazne

Evropska komisija zahteva od Poljske da plati 70 miliona evra kazne zbog spornog sistema koji uključuje disciplinsko kažnjavanje sudija.

Portparol Evropske komisije izjavio je kako je Komisija dobila novo objašnjenje Poljske povodom sistema koji primenjuje ova država.

Prema ranijem dogovoru, Poljska je do 11. januara morala da dostavi EK plan koji uključuje detalje o tome kada i kako planira da raspusti disciplinsko veće Vrhovnog suda, telo za koje je ocenjeno da nije u skladu s pravilima EU.

„Evropska unija ima načine da osigura plaćanje kazni i od Poljske“, rekao je portparol.

Varšava je već ranije odbila da realizuje odluku Evropskog suda pravde, koja se odnosi na raspuštanje disciplinskog veća, zbog čega ova država mora da plaća milion evra kazne na dnevnom nivou.

„Ukoliko odgovor Varšave ne zadovolji Komisiju, izvor iz Evropske komisije je rekao kako će Brisel poslati Varšavi fakturu s rokom plaćanja od 45 dana. Do tada, kazna bi iznosila oko 70 miliona evra, a poziv za plaćanje kazni trebao bi da usledi brzo.

O celokupnom slučaju oglasio se i zamenik poljskog ministra pravde, koji je prošle nedelje optužio Evropsku uniju da postavlja nezakonite zahteve i je još jednom naglasio kako Poljska neće popustiti pred ucenama Brisela.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Nova.rs

ukrajini, kačinjski
Кačinjski je izneo plan da se zemlje Zapadne Ukrajine vrate Poljskoj

Lider poljske partije Pravo i pravda Jaroslav Кačinjski razvio je plan za vraćanje zemalja Zapadne Ukrajine Poljskoj. Ovo je 14. [Opširnije...]

Poljska se sprema za rat s Rusijom: Istorija nije ničemu naučila poljsku elitu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da poljske vlasti zauzimaju prema Rusiji „besni stav na ivici ludila“, dok je ruski [Opširnije...]

„Gasprom” prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku

„Gasprom” prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku, jer mu je zabranjeno da koristi poljsku deonicu gasovoda „Jamal-Evropa”, saopštio je portparol [Opširnije...]

donorske
Rusija tvrdi da je Poljska učestvovala u radu biolaboratorija u Ukrajini

Načelnik Oružanih snaga Rusije za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu, general-potpukovnik Igor Kirilov rekao je da je poljski Institut za [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com