Osećaj da nas neko posmatra ima i naučna objašnjenja

Najverovatnije ste nekada imali osećaj da neko gleda u vas, čak i ako niste mogli nikoga da vidite. Za ovo iskustvo koje su mnogi od nas imali, čak postoje studije koje su se bavile razlozima zašto se ponekad tako osećamo, sa više od jednog objašnjenja.

Bright Side je sakupio nekoliko primera šta bi se moglo desiti kada osetite da vas neko posmatra.

Naš mozak može reći da li nas neko gleda, čak i ako to nismo videli
Studija je sprovedena sa „kortikalno slepim“ pacijentom, koji nije mogao da vidi zbog oštećenja vizuelnog korteksa (deo mozga). Nije bio u stanju da percipira bilo šta svesno, kao što je gledanje filma ili čitanje knjige, ali je mogao da obradi informacije koje su išle do delova mozga koji su funkcionisali.

 

Istraživanje je pokazalo da smo u stanju da osetimo da neko gleda direktno u nas, čak i ako to nismo svesno videli, što može da objasni zašto osećamo da nas posmatraju čak i ako zapravo nismo videli da nas neko gleda.

Greška u tumačenju
Još jedna stvar koja može potvrditi ovaj osećaj, pa čak i učiniti da se to dešava češće, jeste kada se okrenete i vidite da vas zapravo neko gleda.

Iako ovo može izgledati kao potvrda da vas neko zaista gledao, osoba koja vas je pogledala možda je to učinila samo zato što ste se okrenuli, što na neki način maši poentu.

Mali nagoveštaj stavlja vas na oprez
Osećaj da ste posmatrani može da bude prouzrokovan malim tragom na koji je upozorio vaš mozak, to može da bude nešto što ste videli krajičkom oka, slab zvuk koji dolazi sa nepoznate lokacije ili bilo šta u šta niste sigurni.

Preporučujemo:  MISTERIJA nasledstva KRALJICE NATALIJE i dalje traje: Zašto Francuska KRIJE TESTAMENT OBRENOVIĆA?

Ovo pored malo paranoje i činjenice da ne možete da vidite šta vam je iza leđa može da vam ostavi utisak da postoji neko iza vas ko posmatra vaše korake, čak i ako to nije slučaj.

Ako niste sigurni, odgovor je verovatno „Da“
Prema studiji sa Univerziteta u Sidneju, kada ljudi dobiju ograničene vizuelne naznake o svom okruženju, na primer da li je mrak ili ako nose naočare za sunce, i ne mogu tačno da kažu šta se dešava, obično se oslanjaju na svoje prethodno iskustvo. Zbog toga je veća verovatnoća da veruju u njih, posebno u slučajevima kada su nesigurni.

Razumevanje da neko gleda u nas je važno
Biti u stanju da identifikujemo da li nas neko gleda, a takođe i da budemo prepoznati kada gledamo u nekoga je zaista važan deo ljudskog ponašanja, jer ima veze sa komunikacijom među ljudima.

Od početka ljudske evolucije, pogled je bio moćan instrument za prenošenje emocija, poput ljubavi, besa i informacija potrebnih za preživljavanje i od tada se razvija.

Zbog toga je naš mozak specijalizovan za ovu aktivnost, a mi smo uvek na oprezu u vezi sa našim okruženjem.

 

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Bright Side, N1 Beograd

KORONA VIRUS, TEORIJE ZAVERE I MISTICIZAM: Nostradamusovo navodno proročanstvo o pandemiji Kovida-19

Korona virus obeležio je 2020. godinu, a kao i za mnoge značajne istorijske događaje, pojavila se vest da je Francuz [Opširnije...]

„DRAŠKO MASKIRAN DOLAZI U CIK ZORE KOD TANJE“ Komšije iz Smedereva razvezale jezik: Pevačica im se na ovo stalno žali

Tanja Savić navodno je stavila tačku na ljubavnu romansu sa mladim političarem Draškom Stanivukovićem, međutim komšije iz Smedereva otkrivaju da [Opširnije...]

Preporučujemo:  "BOMBA" NA AUTO-PUTU MILOŠ VELIKI Žena vozila u kontra smeru velikom brzinom, vozači u strahu i neverici snimili ovaj HAOS
TESLIN LJUBAVNI TROUGAO: Volela ga žena najboljeg prijatelja

LIČNOST i delo velikog srpskog i svetskog naučnika Nikole Tesle intrigiraju i posle skoro osam decenija od njegove smrti. O [Opširnije...]

PROČITAJTE SUDBINU SA SVOG DLANA: Linije otkrivaju vaš karakter, emocije i zdravlje

Kris Rajli iz Eseksa je jedan od najuspešnijih vidovnjaka u Velikoj Britaniji, a bavi se proricanjem budućnosti i čitanjem sudbine [Opširnije...]

SVEKRVA VERICE RAKOČEVIČ OGLASILA SE PRVI PUT: Bila sam u šoku, nisam znala kako mužu da kažem za njihovu vezu!

Ona je potanko ispričala sve o tome kako joj je Veljko saopštio za vezu sa kreatorkom, ali i kako se [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *