Republika Srpska slavi 30. rođendan

Republika Srpska danas slavi Dan republike, 9. januar.
Taj dan se slavi u znak sećanja na 9. januar 1992. godine, kada je tadašnja Skupština srpskog naroda BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, čime je nastala Republika Srpska. Republika Srpske je međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.
Dan Republike Srpske biće obeležen nizom manifestacija.
Na defileu prvi put konjica i helikopteri MUP-a RS
Učesnici svečanog defilea na Trgu Krajine počeli su da se okupljaju na stadionu u Banjaluci. Prvi put će na defileu biti prikazani konjica i helikopteri MUP-a Republike Srpske.
Borci sa zastavom od 25 metara na defileu
Borci veterani Prve motorizovane Gardijske brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske spremni su za svečani defile, sa ratnim zastavama, kao i brigadnom zastavom dužine 25 metara.
RS rođena iz želje da se ne nasedne na zamku iz prošlosti
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković prisustvovao je sinoć u Čikagu proslavi Svetog Stefana, slave Republike Srpske i poručio da se Srpska rodila iz želje našeg naroda da ne nasedne na zamku, na koju su neki naši preci, nažalost, naseli 1941. godine.
Obeležavanje Svetog Stefana, u crkvenoj sali Sabornog hrama Vaskrsenja gospodnjeg u Čikagu, organizovalo je Udruženje Srba iz Republike Srpske u tom američkom gradu.
Selaković je, nakon liturgije, obraćajući se prisutnima, rekao da mu je čast što je mogao da proslavi slavu RS upravo sa Srbima u Čikagu.
Selaković je kazao da su, pre 30 godina, naši preci, braća, prijatelji, rođaci u Republici Srpskoj znali da kažu – „nećemo da nam se ponovi 1941, da nas bacaju u jame, odvode u logore“.
„Mi smo jedan od retkih naroda koji je znao da kaže „’sloboda ili smrt“. Iz te borbe za očuvanje sebe, iz želje da se ne nasedne na zamku, na koju su neki naši preci nažalost naseli 1941.godine, rodila se Republika Srpska – RS koja počiva na Svetosavskom zavetu. Ona RS koja je nastala iz prkosa Petra Kočića, gospodstva Jovana Dučića, iz zanosa pesničkog Alekse Šantića, iz vapaja mladalačkog Branka Ćopića, tu Srpsku mi danas slavimo. Tu Republiku Srpsku koja nikome ne želi loše, koja voli Srbiju, koju Srbija voli“, poručio je Selaković.
On je istakao da Srbija poštuje državne granice, i međunarodno pravo, koja boluje svoju kosovsku bol i bori se za svoje svetinje na KiM.
„Volimo Srpsku koja je nastala pre 30 godina, koja je potvrđena nedaleko odavde, u Dejtonu. Tu Srpsku koju volimo i podržavamo danas slavimo, ne želeći nikom loše, svakome, a na prvom mestu sebi dobro. Dok je vas biće i srpstva, Srbije i Srpske“, poručio je Selaković.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Спутнјик
AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *