Švedska bezbednost ugrožena ako NATO usvoji zahteve Rusije

Švedska strategija bezbednosti bila bi u potpunosti ugrožena ako bi NATO pristao da se uzdrži od širenja i ograniči neke od svojih aktivnosti u Evropi, kako je to Rusija tražila, izjavio je najviši švedski vojni zvaničnik, general Mikael Biden.

Rusija je nagomilala trupe u blizini svoje granice sa Ukrajinom, što je alarmiralo Zapad, prenosi Rojters.

Moskva, koja negira tvrdnje Vašingtona da priprema invaziju, želi niz bezbednosnih garancija, uključujući obustavu širenja Alijanse na istok.

Zahtevi Rusije uznemirili su evropske zemlje koje nisu članice NATO, uključujući Švedsku, koja je ojačala veze sa Alijansom, prenosi Tanjug.

„Predlozi koji se odnose na novi bezbednosni poredak uništili bi osnove naše bezbednosne politike”, rekao je general Biden za dnevni list „Dagens Niheter”.

„Naša namera je da postanemo jača odbrambena sila u svim kategorijama i razvijamo ukupnu odbranu. To, međutim, zavisi od razvijanja međunarodne saradnje”, dodao je on.

Švedska vlada pojačala je diplomatsku aktivnost, a premijerka Magdalena Anderson trebalo bi da se danas sastane sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom.

Ona je nakon jučerašnjih razgovora sa finskim predsednikom Sauli Ninistom izjavila da o bezbednosnom poretku Evrope ne može biti pregovora.

„U Švedskoj mi sami odlučujemo o našoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i o tome sa kime ćemo sarađivati”, rekla je Anderson.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Preporučujemo:  Moguće izbacivanje Turske iz NATO zbog blokade Švedske i Finske
Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

One thought on “Švedska bezbednost ugrožena ako NATO usvoji zahteve Rusije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *