Švedska bezbednost ugrožena ako NATO usvoji zahteve Rusije

Švedska strategija bezbednosti bila bi u potpunosti ugrožena ako bi NATO pristao da se uzdrži od širenja i ograniči neke od svojih aktivnosti u Evropi, kako je to Rusija tražila, izjavio je najviši švedski vojni zvaničnik, general Mikael Biden.

Rusija je nagomilala trupe u blizini svoje granice sa Ukrajinom, što je alarmiralo Zapad, prenosi Rojters.

Moskva, koja negira tvrdnje Vašingtona da priprema invaziju, želi niz bezbednosnih garancija, uključujući obustavu širenja Alijanse na istok.

Zahtevi Rusije uznemirili su evropske zemlje koje nisu članice NATO, uključujući Švedsku, koja je ojačala veze sa Alijansom, prenosi Tanjug.

„Predlozi koji se odnose na novi bezbednosni poredak uništili bi osnove naše bezbednosne politike”, rekao je general Biden za dnevni list „Dagens Niheter”.

„Naša namera je da postanemo jača odbrambena sila u svim kategorijama i razvijamo ukupnu odbranu. To, međutim, zavisi od razvijanja međunarodne saradnje”, dodao je on.

Švedska vlada pojačala je diplomatsku aktivnost, a premijerka Magdalena Anderson trebalo bi da se danas sastane sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom.

Ona je nakon jučerašnjih razgovora sa finskim predsednikom Sauli Ninistom izjavila da o bezbednosnom poretku Evrope ne može biti pregovora.

„U Švedskoj mi sami odlučujemo o našoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i o tome sa kime ćemo sarađivati”, rekla je Anderson.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

turska
„NEMA VIŠE NI ZNAČAJA, NI SVRHE“: Turska otkazala planiranu posetu švedskog ministra, dozvolili ANTITURSKI protest

Turska je otkazala planiranu posetu švedskog ministra odbrane kao odgovor na dozvolu da se u toj zemlji održi antiturski protest. [Opširnije...]

RUSIJA NOVOM ODLUKOM „POLJULJALA“ ŠVEDSKU: Vlada mora da daje novac proizvođačima električne energije

ŠVEDSKA će pružiti hitnu likvidnu podršku proizvođačima električne energije pošto je njena premijerka upozorila da bi odluka Rusije da zaustavi [Opširnije...]

Preporučujemo:  Vrhovni komandant ruske armije preuzeo operativnu i taktičku komandu nad ruskim snagama
nato
Moguće izbacivanje Turske iz NATO zbog blokade Švedske i Finske

Finska i Švedska žele u NATO. Jasno je i da Turska to ne želi, a sada bi moglo da se [Opširnije...]

Milanović: Svako ko ne blokira Finsku i Švedsku u NATO je izdajnik

Svakog ko može a ne iskoristi priliku da se bori za Hrvate u BiH, što je interes Hrvatske, treba proglasiti [Opširnije...]

Zaharova: Finska i Švedska bilateralnim kanalima upozorene na posledice njihovog ulaska u NATO

Rusija je bilateralnim kanalima upozorila Finsku i Švedsku na posledice njihovog ulaska u NATO, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova [Opširnije...]

One thought on “Švedska bezbednost ugrožena ako NATO usvoji zahteve Rusije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com