Predsednik Kazahstana: Nemilosrdno protiv terorista, posebna zahvalnost Putinu

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev treći put se obratio naciji povodom situacije u zemlji.

 

On je rekao da je samo Alma Atu napalo 20.000 terorista, da se oni još nisu predali i da se antiteroristička operacija nastavlja.

„Ko ne položi oružje biće likividiran“, poručio je Tokajev u TV obraćanju.

Rekao je i da su teroristi pripremani i da se aktivnostima rukovodilo iz jedinstvenog komandnog centra.

„Od ključnog značaja da se shvati zašto je država ‘prespavala’ ilegalnu pripremu terorističkih akcija spavajućih ćelija. Samo Alma Atu je napalo 20.000 bandita“, rekao je on.

 

Predsednik je dodao da je izdao naređenje snagama bezbednosti i vojsci da otvaraju vatru na teroriste bez upozorenja, kao i da će vlasti žestoko reagovati na svaki pokušaj da se nanese šteta ustavnom poretku zemlje.
Prema njegovim rečima, Kazahstan ima posla kako sa domaćim, tako i sa stranim teroristima.
„Imamo posla sa naoružanim i pripremljenim banditima, kako lokalnim, tako i stranim. Upravo sa banditima-teroristima. Zbog toga ih treba uništiti“, odlučan je Tokajev.
Takođe, predsednik Kazahstana smatra da je predlog iz inostranstva o pregovorima sa teroristima – glup.
Prema njegovim rečima, svi zahtevi građana koji su mirno protestovali su uslišeni.
Privedene osobe, kako je rekao Tokajev, biće pozvane na najstrožu krivičnu odgovornost.
Uvedeno vanredno stanje daje rezultate i u zemlji se ponovo uspostavlja ustavni poredak. Spreman je za sprovođenje reformi.
Zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na operativnoj reakciji na zahtev za pomoć Kazahstanu, kao i drugim liderima država članica ODKB za podršku.
„Posebno zahvaljujem predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. On je veoma operativno i što je najvažnije prijateljski odreagovao na moju molbu“, rekao je predsednik.

Trenutna situacija

Televizija „Habar 24“ javlja da teroristi u Alma Ati nastavljaju da pružaju oružani otpor i da vlasti pozivaju građane da ne napuštaju svoje domove.
U gradu Taldikorganu naoružane grupe su pokušale napad na zatvor ali je napad odbijen.
U Aktauu su sami demonstranti pozvali okupljene da se raziđu, jedan deo šatora i ograda je sklonjen ali ispred akimata i na centralnom trgu još ima ljudi.
U međuvremenu, obnovljeni su međunarodni i domaći letovi sa i na aerodrom u Nur-Sultanu, a stabilizovan je i železnički saobraćaj.
Šteta načinjena tokom višednevnih protesta procenjuje se na 100 miliona dolara.
Podsetimo, u Kazahstanu su 2. januara izbile demonstracije zbog drastičnog skoka cena gasa, a potom su protesti prerasli u nerede. Predsednik Tokajev se obratio ODKB za pomoć.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Sputnjik

Preporučujemo:  Bajden pao sa bicikla
Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

One thought on “Predsednik Kazahstana: Nemilosrdno protiv terorista, posebna zahvalnost Putinu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *