U toku je 5. oktobar u Kazahstanu: Demonstranti pale vozila, kamenuju zgrade

Protesti koji su počeli u nedelju, sinoć i jutros su eskalirali u nasilne zbog čega je pala vlada. U gradu Alma Ata viđeni su žestoki okršaji policije i demonstranata, a prema poslednjim informacijama povređene su stotine ljudi. Danas u toku dana demonstranti su upali u zgradu uprave (akimata), a zabeleženo je i da je policija koristi gumene metke u pokušaju da razbije masu.

Demonstranti „horski“ ruše statuu bivšeg predsenika Nursultana Nazarbajeva. Nazarbajev je bio na čelu ove države u perdiodu od 1989. do 2019. godine. Na snimcima se vidi kako demonstranti trakama obavijaju spomenik i pokušavaju da ga surše.

Ima mrtvih policajaca

U neredima je povređeno više od 100 policajaca i 50 civila, obajvili su tamošnji mediji. Međutim, broj žrtava nije poznat, ali sudeći prema rečima predsednika te zemlje žrtava ima među policajcima. Predsednika Tokajev nije dao više podataka o broju stradalih.

Na društvenim mrežama objavljeni su i snimci na kojima se vidi kako na vojnike neko puca, kao i kako vojnici izvlače ranjene kolege sa gradskih raskrsnica.

Inače, predsdnik Tokajev prethodno je rekao da će „u situaciji sa protestima planira da postupa oštro“ kao i da neće napuštati glavni grad šta god da se dogodi.

Isključen internet i mobilna telefonija
U središtu sukoba u gradu Alma Alta već nekoliko sati ne radi mobilna telefonija, kao ni internet, javljaju ruski mediji.

Demonstranti su u tokom današnjeg dana upali u redakciju RTV Mir. Sva oprema je uništena, a zaposleni evakuisani.

Demonstranti oteli policiji štitove, vatrogascima vozilo
Tokom dana na ulicama nekoliko gradova u Kazahstanu viđene su dramatične scene. Demonstranti u Alma Ati oduzeli su policiji vatreno oružje, štitove i pendreke, a u jednom trenutku oteto je i vatrogasno vozilo.

Preporučujemo:  BRISEL GORI NA ULICAMA BUKVALNO RAT: Napadnute zgrade Evropskog parlamenta u Briselu (VIDEO)

Upad u zgrade vlade

Tokom prepodneva demonstranti su upali u sedište gradonačelnika, zatim su pokušali da uđu u rezidenciju predsednika u gradu Almati, navodi ruska agencija TAS S. Novinski portal zakon.kz pozivajući se na izjave svedoka tvrdi da su uspeli u tome. U ovoj oblasti se može videti dim, čuju se eksplozije šok bombi i pucnji.

Požar je prijavljen u zgradi tužilaštva u Almatiju, gde su u toku nemiri. Ranije je javljeno da je zapaljeno i sedište regionalnog odbora vladajuće stranke Nur otan (Svetlo otadžbine).

Dopisnik RIA Novosti javlja da su demonstranti upali u zgradu gradske administracije i zapalili je, nakon čega se policija povukla sa obližnjeg trga.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Nova.rs

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *