U toku je 5. oktobar u Kazahstanu: Demonstranti pale vozila, kamenuju zgrade

Protesti koji su počeli u nedelju, sinoć i jutros su eskalirali u nasilne zbog čega je pala vlada. U gradu Alma Ata viđeni su žestoki okršaji policije i demonstranata, a prema poslednjim informacijama povređene su stotine ljudi. Danas u toku dana demonstranti su upali u zgradu uprave (akimata), a zabeleženo je i da je policija koristi gumene metke u pokušaju da razbije masu.

Demonstranti „horski“ ruše statuu bivšeg predsenika Nursultana Nazarbajeva. Nazarbajev je bio na čelu ove države u perdiodu od 1989. do 2019. godine. Na snimcima se vidi kako demonstranti trakama obavijaju spomenik i pokušavaju da ga surše.

Ima mrtvih policajaca

U neredima je povređeno više od 100 policajaca i 50 civila, obajvili su tamošnji mediji. Međutim, broj žrtava nije poznat, ali sudeći prema rečima predsednika te zemlje žrtava ima među policajcima. Predsednika Tokajev nije dao više podataka o broju stradalih.

Na društvenim mrežama objavljeni su i snimci na kojima se vidi kako na vojnike neko puca, kao i kako vojnici izvlače ranjene kolege sa gradskih raskrsnica.

Inače, predsdnik Tokajev prethodno je rekao da će „u situaciji sa protestima planira da postupa oštro“ kao i da neće napuštati glavni grad šta god da se dogodi.

Isključen internet i mobilna telefonija
U središtu sukoba u gradu Alma Alta već nekoliko sati ne radi mobilna telefonija, kao ni internet, javljaju ruski mediji.

Demonstranti su u tokom današnjeg dana upali u redakciju RTV Mir. Sva oprema je uništena, a zaposleni evakuisani.

Demonstranti oteli policiji štitove, vatrogascima vozilo
Tokom dana na ulicama nekoliko gradova u Kazahstanu viđene su dramatične scene. Demonstranti u Alma Ati oduzeli su policiji vatreno oružje, štitove i pendreke, a u jednom trenutku oteto je i vatrogasno vozilo.

Preporučujemo:  Trido kreće u obračun sa demonstrantima u Otavi, uvodi vanredno stanje

Upad u zgrade vlade

Tokom prepodneva demonstranti su upali u sedište gradonačelnika, zatim su pokušali da uđu u rezidenciju predsednika u gradu Almati, navodi ruska agencija TAS S. Novinski portal zakon.kz pozivajući se na izjave svedoka tvrdi da su uspeli u tome. U ovoj oblasti se može videti dim, čuju se eksplozije šok bombi i pucnji.

Požar je prijavljen u zgradi tužilaštva u Almatiju, gde su u toku nemiri. Ranije je javljeno da je zapaljeno i sedište regionalnog odbora vladajuće stranke Nur otan (Svetlo otadžbine).

Dopisnik RIA Novosti javlja da su demonstranti upali u zgradu gradske administracije i zapalili je, nakon čega se policija povukla sa obližnjeg trga.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Nova.rs

Vesna Veizović: 19. 05.2023. dan kada je na ulicama bilo sto hiljada ljudi, ali ne zato što je pao sever Кosovske Mitrovice

19. 05.2023.  biće dan kog ćemo se uvek sećati jer je tada na ulici bilo sto hiljada ljudi, ali ne [Opširnije...]

Nebojša Malić iz Vašingtona: Da li je u Srbiji pokrenuta obojena revolucija? (VIDEO)

Dva masovna ubistva početkom maja su bila okidač za pokretanje velikih društvenih previranja u Srbiji, rekao je Nebojša Malić u [Opširnije...]

Demonstracije na autoputevima u Britaniji zbog cena goriva

Kolone demonstranata koji protestuju zbog visokih cena goriva u Velikoj Britaniji izazvali su kašnjenja u prevozu i poremećaje na deonicama [Opširnije...]

Nemačka u protestima: Sa jedne strane pristalice Rusije, sa druge Ukrajine

Kako je navela policija u saopštenju, postavljene su ograde koje odvajaju proruske demonstrante od kontrademonstracija i dodaju da su protesti [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com