Ruski diplomata: Rusija spremna za dijalog s NATO-om, ali neće voditi pregovore radi pregovora

Učešće i nivo na kojem će vojska Severnoatlantske alijanse biti zastupljena na sastanku Saveta Rusija-NATO 12. januara biće pokazatelj spremnosti NATO-a za ozbiljan razgovor, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, koji će predvoditi rusku delegaciju na pregovorima.

„Pošto se radi o vojno-bezbednosnim pitanjima, polazimo od pretpostavke da će na ovom sastanku učestvovati visoki oficiri NATO-a. To će, inače, biti pokazatelj njihove spremnosti za zaista ozbiljan razgovor, poslovni, o svim suštinskim aspektima vojne bezbednosti u Evropi“, rekao je Gruško za Sputnjik.
„Naša delegacija biće formirana upravo uzimajući u obzir rešenja tog problema“, dodao je on.

Gruško je objasnio da su Rusiji potrebni konkretni rezultati dijaloga sa NATO-om i da je Moskva spremna za suštinski i operativni razgovor, ali da neće voditi pregovore radi pregovora.
„Ne mogu da kažem da li će biti dovoljan jedan sastanak, dva, tri ili četiri“, rekao je zamenik ruskog ministra.

Bezbednost Rusije

Ruski diplomata istakao je da Rusija ima širok spektar vojno-tehničkih sredstava kako bi osigurala svoju bezbednost ukoliko dijalog sa NATO-om o legitimnim zabrinutostima Rusije, uključujući i neširenje Alijanse, propadne.

On je napomenuo da je prerano govoriti da li se može postići značajan napredak po pitanju bezbednosnih garancija posle sastanka Saveta NATO-Rusija.
„Prvo moramo održati sastanak, a zatim odlučiti u kom pravcu da krenemo dalje. Ako se govori o principijelnom izboru, onda je situacija manje-više jasna. Radi se o tome da ili idemo putem eliminisanja legitimne ruske zabrinutosti zbog vojnih dejstava Alijanse i njenog širenja, ili ćemo morati da biramo druge načine za osiguravanje naše nacionalne bezbednosti“, konstatovao je Gruško.

Preporučujemo:  MAĐARSKA BLOKIRALA EU: Ništa od sankcija Rusiji

„Instrumentarijum za taj vojno-tehnički izbor prilično je širok“, zaključio je zamenik ministra.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je ranije da je sazvao sastanak Saveta Rusija-NATO za 12. januar. Prema Stoltenbergovim rečima, planirano je da se razgovara o pitanjima vezanim za evropsku bezbednost koja se pre svega odnose na Ukrajinu.

Osim toga, kako je ranije saopšteno, za 10. januar u Ženevi su planirani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

 

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Sputnjik

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *