Ove godine odluka o modularnim nuklearnim elektranama

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović očekuje da ove godine bude doneta odluka o pravljenju modularnih nuklearnih elektrana u Srbiji i ističe da ne treba da bežimo ni od jednog izvora koji može da nam obezbedi energetsku stabilnost.

„Mi imamo moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana koji je uveden posle katastrofe u Černobilju, što je u tom trenutku bilo potpuno razumljivo, ali sve se to promenilo od te 1986. godine do danas”, rekla je Mihajlovićeva Tanjugu i istakla da je tehnologija dosta napredovala.

Kaže da su tada postojali veliki nuklearni rektori i elektrane, dok su sada već u ozbiljnom razvoju modularni nuklearni reaktori snage od 10 do 400 megavata.

Ima ih već nekoliko postavljenih u svetu, u Kini i nekim drugim državama, dodaje ministarka.

Takođe, podseća da su to mali reaktori koji se prave u fabrici i isporučuju gotovi na mesto koje kupac želi.

„Možete da ga transportujete tamo gde želite da stavite takav modularni nuklearni reaktor odnosno u onaj deo zemlje gde imate problema sa mrežom”, naglasila je Mihajlovićeva.

Navela je da u Srbiji još nije doneta nikakva odluka o skidanju embarga na nuklearke i da nisu ni počeli bilo kakvi zvanični razgovori o saradnji sa nekim u oblasti izgradnje nuklearnih kapaciteta.

„Mi nismo još uvek počeli nikakve zvanične razgovore. Mi sad stavljamo na sto šta je to od energetskih izvora što Srbija može da koristi da bi obezbedila energetsku stabilnost. Svakako jedan od izvora su modularne nuklearne elektrane, jer nije dovoljno samo da imamo obnovljive izvore energije, nije dovoljno da imamo samo hidroelektrane”, rekla je Mihajlovićeva.

Preporučujemo:  Ilon Mask predložio i rešenje za Kosovo

Činjenica je, kaže, da ćemo svakako u decenijama pred nama smanjivati polako proizvodnju iz termoelektrana, zbog čega moramo da gradimo neke nove kapacitete.

Откривено Вучићево писмо Деда Мразу: План је да повежемо Лапонију и Рудну Главу

Izrazila je uverenje da će 2022. kada bude završena Strategija razvoja energetike biti doneta i odluka da li ćemo prihvatiti modularne nuklearne elektrane.

„I dalje smatram da mi ne smemo da bežimo ni od jednog izvora i da svaki izvor koji može da nam obezbedi energetsku stabilnost je za nas važan i dobar”, zaključila je Mihajlovićeva.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *