Episkop bački: Ne verujem da će ugovor biti potpisan dok je Krivokapić premijer

Episkop bački Irinej izjavio je da Temeljni ugovor kojim bi se precizno uredio pravni i imovinski status Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori „nažalost, još nije potpisan“, kao i da lično ne veruje da će biti potpisan „dokle god Zdravko Кrivokapić bude premijer Crne Gore“.

„On je, svojom taktikom ‘hoću-neću’ i ‘korak napred – dva nazad’, isključivo ‘zaslužan’ za dosadašnje nepotpisivanje Temeljnog ugovora“, rekao je episkop Irinej u božićnom intervjuu za beogradski nedeljnik Pečat.

Kako je naveo episkop Irinej, „prema njegovoj (Krivokapićevoj) konfuznoj i zamagljujućoj formulaciji, namerno, čini mi se, tako sročenoj – ispada da on nije ‘ni luk jeo ni luk mirisao’ već da Sinod u Beogradu – opet taj omraženi, a toliko poželjni Beograd – ne želi da ga potpiše“.

„Ugovor je, veli, ‘usaglašen sa svim zahtevima koji proizilaze iz prakse prethodno definisanih ugovora sa Svetom Stolicom i Jevrejskom zajednicom’, a Sinod ga ipak ‘još razmatra’. Orvelovski, nema šta: samo istini i neistini zameniš mesta, pa ‘ćeraš’ dalje. Stvarno činjenično stanje izgleda, medjutim, ovako: Ugovor je zaista, posle višekratnog razmatranja od strane Svetog Sinoda SPC i Vlade Crne Gore, bio usaglašen i obostrano prihvatljiv“, naveo je, izmedju ostalog, episkop Irinej.

Prema njegovim rečima, „naša sveta crkva je, hvala Bogu, po svojoj prirodi i iz iskustva, vična strpljenju i trpljenju“.

On je naveo da će zato SPC čekati „neke nove ljude, pa onda sa radošću i blagodarnošću Bogu, u bratskoj slozi i ljubavi, potpisati obostrano prihvatljiv, korektan, pravičan i častan Ugovor“.

„Pitam se: čemu nepotrebna mistifikacija? Zašto prosto ne prepišu ili prepričaju važeće ugovore sa Vatikanom i sa Islamskom i Jevrejskom zajednicom Crne Gore, imenujući SPC kao ugovornu stranu, pa mirna Bačka?“, upitao je episkop Irinej.

Preporučujemo:  ĐURĐIC I ĐURĐEVDAN: U čemu su sličnosti i razlike?

Govoreći o Hramu Svetog Save na Vračaru, episkop Irinej je istakao da nije nevažan „simbol i signal“ činjenica da su radovi dovršeni „zajedničkim trudom srpskih i ruskih majstora i umetnika“.

„Zajedništvo velikog, bratskog, jednovernog ruskog naroda i našeg naroda kroz istoriju putokaz je i za budućnost: srpski čamac ili brodić valja da i ubuduće bude čvrsto privezan uz veliki i moćni ruski ‘korablj’ (brod)“, rekao je episkop Irinej.

Prema njegovim rečima, „ko u tome vidi ‘maligni uticaj’ ili nam to upisuje u greh antievropejstva, izgubio je moć rasuđivanja“.

„‘Maligni uticaj’ je, naime, nama dolazio, po pravilu, sa nekih drugih geografskih dužina i širina, a Evropa kao civilizacija i kultura slučajno izvire iz Lepenskog vira“, istakao je episkop bački Irinej.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Beta

Srbija potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama ASEAN-a

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potpisao je juče u Džakarti, gde se održava 43. samit ASEAN-a, instrument o pristupanju [Opširnije...]

Mihajlović opet potvrdila: Ne postoji ugovor između Rio Tinta i Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je projekat "Jadar" zaustavljen na zahtev građana, ali da je [Opširnije...]

đurđic
ĐURĐIC I ĐURĐEVDAN: U čemu su sličnosti i razlike?

SVETOG Georgija ili svetog Đorđe/Đurađa - kako u narodu zovu ovog sveca, pravoslavni Srbi slave dva puta u godini. Sveti [Opširnije...]

DANAS SLAVIMO SVETITELJA KOJI VERNICIMA USLIŠAVA MOLITVE: Veruje se da ako izgovorite ove reči možete da očekujte ČUDO!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Dionisija Areopagita. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju dan [Opširnije...]

Danas slavimo POKROV PRESVETE BOGORODICE: Kolači pored kreveta, hrizanteme pored vrata, darovanje peškira… Ovo su samo neki od običaja!
Preporučujemo:  Nastavlja se bezakonje sa imovinom Visokih Dečana

Pravoslavni vernici slave Pokrov Presvete Bogorodice. U našem narodu ovaj praznik naročito slave žene, poste i veruju da će lakše [Opširnije...]

One thought on “Episkop bački: Ne verujem da će ugovor biti potpisan dok je Krivokapić premijer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com