Episkop bački: Ne verujem da će ugovor biti potpisan dok je Krivokapić premijer

Episkop bački Irinej izjavio je da Temeljni ugovor kojim bi se precizno uredio pravni i imovinski status Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori „nažalost, još nije potpisan“, kao i da lično ne veruje da će biti potpisan „dokle god Zdravko Кrivokapić bude premijer Crne Gore“.

„On je, svojom taktikom ‘hoću-neću’ i ‘korak napred – dva nazad’, isključivo ‘zaslužan’ za dosadašnje nepotpisivanje Temeljnog ugovora“, rekao je episkop Irinej u božićnom intervjuu za beogradski nedeljnik Pečat.

Kako je naveo episkop Irinej, „prema njegovoj (Krivokapićevoj) konfuznoj i zamagljujućoj formulaciji, namerno, čini mi se, tako sročenoj – ispada da on nije ‘ni luk jeo ni luk mirisao’ već da Sinod u Beogradu – opet taj omraženi, a toliko poželjni Beograd – ne želi da ga potpiše“.

„Ugovor je, veli, ‘usaglašen sa svim zahtevima koji proizilaze iz prakse prethodno definisanih ugovora sa Svetom Stolicom i Jevrejskom zajednicom’, a Sinod ga ipak ‘još razmatra’. Orvelovski, nema šta: samo istini i neistini zameniš mesta, pa ‘ćeraš’ dalje. Stvarno činjenično stanje izgleda, medjutim, ovako: Ugovor je zaista, posle višekratnog razmatranja od strane Svetog Sinoda SPC i Vlade Crne Gore, bio usaglašen i obostrano prihvatljiv“, naveo je, izmedju ostalog, episkop Irinej.

Prema njegovim rečima, „naša sveta crkva je, hvala Bogu, po svojoj prirodi i iz iskustva, vična strpljenju i trpljenju“.

On je naveo da će zato SPC čekati „neke nove ljude, pa onda sa radošću i blagodarnošću Bogu, u bratskoj slozi i ljubavi, potpisati obostrano prihvatljiv, korektan, pravičan i častan Ugovor“.

„Pitam se: čemu nepotrebna mistifikacija? Zašto prosto ne prepišu ili prepričaju važeće ugovore sa Vatikanom i sa Islamskom i Jevrejskom zajednicom Crne Gore, imenujući SPC kao ugovornu stranu, pa mirna Bačka?“, upitao je episkop Irinej.

Preporučujemo:  „Litvanski“ izazov za Rusku crkvu

Govoreći o Hramu Svetog Save na Vračaru, episkop Irinej je istakao da nije nevažan „simbol i signal“ činjenica da su radovi dovršeni „zajedničkim trudom srpskih i ruskih majstora i umetnika“.

„Zajedništvo velikog, bratskog, jednovernog ruskog naroda i našeg naroda kroz istoriju putokaz je i za budućnost: srpski čamac ili brodić valja da i ubuduće bude čvrsto privezan uz veliki i moćni ruski ‘korablj’ (brod)“, rekao je episkop Irinej.

Prema njegovim rečima, „ko u tome vidi ‘maligni uticaj’ ili nam to upisuje u greh antievropejstva, izgubio je moć rasuđivanja“.

„‘Maligni uticaj’ je, naime, nama dolazio, po pravilu, sa nekih drugih geografskih dužina i širina, a Evropa kao civilizacija i kultura slučajno izvire iz Lepenskog vira“, istakao je episkop bački Irinej.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Beta

Govor u EP odjeknuo: Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum (VIDEO)

"Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum", pitao je prekjuče poslanike Evropskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski političar koji je [Opširnije...]

NOVI JEZIVI IZAZOVI TINEJDŽERA U SRBIJI: Devojčica zamalo završila pod točkovima kamiona – SMEJALA SE (VIDEO)

Nemili izazov je devojčica izvodila na kružnom putu kod Čačka. Novi izazovi na društvenim mrežama dovode decu u opasnost. Ono [Opširnije...]

SLOBODAN ANTONIĆ: Goran Marković – umetnik i klasni idiot

Ovo je članak o Goranu Markoviću. Korporativni mediji fetišizuju trendi umetnike. Pogledajte samo kako nam glumci i pevači objašnjavaju svet [Opširnije...]

Srbi, srećan nam SVETI NIKOLA! Današnjeg sveca slavi svaka druga hrišćanska porodica, ali svi poštuju ove običaje

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Procenjuje se [Opširnije...]

vučević
HITNO SAOPŠTENJE VOJSKE SRBIJE! Važna informacija za građane od 19 do 30 godina, pominje se i oružje!
Preporučujemo:  MAĐARSKA NA UDARU EVROPSKE KOMISIJE: Sporan zakon koji "ugrožava prava LGBT zajednice"

Ministarstvo odbrane poziva sve zainteresovane kandidate za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem u 2022. godini da podnesu svoje prijave. [Opširnije...]

One thought on “Episkop bački: Ne verujem da će ugovor biti potpisan dok je Krivokapić premijer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *