Plaši čak i naučnike koji su ga napravili: Robot koji gotovo savršeno oponaša čoveka VIDEO

Britanska kompanija Engineered Arts objavila je još jedan video svog humanoidnog robota Ameka koji je nedavno postao poznat po tome što je robot koji pokazuje najtačnije ljudske izraze ikada.

Dok je prethodni video prikazao robota kako se budi iz dubokog sna, novi video prikazuje ga potpuno budnog, a u jednom trenutku se čak očigledno „uvredi“ zbog invazije u lični prostor.

Humanoidni robot prvo prati pokrete rukom koje mu ispred lica radi inženjerka, a zatim se namršti i s izrazom nezadovoljstva uhvati inženjerku za ruku i pomeri je od svoga lica. Time je pokazao jednu izrazito ljudsku osobinu, a to je reakcija na uznemiravanje ličnog prostora.

„Ovo čak počinje da nas plaši“, napisali su u opisu videa.

Ameka za oči ima kamere visoke vidljivosti kojima skenira svoju okolinu i reaguje u skladu s njom, a može i da se smeje, rutinski trepće, dahće od šoka, češe se po nosu ili se čak takmiči u zurenju u oči s čovekom. Robot za sada još ne može da hoda, a PDF datoteke na veb stranici Engineered Artsa pokazuju da su svi Amekini pokreti trenutno ograničeni na gornji deo tela iako kompanija planira da robot i prohoda u budućnosti.

„Modularna arhitektura omogućuje buduće nadogradnje, kako fizičke tako i softverske, kako bi se poboljšale Amekine sposobnosti, a sve to bez potrebe za nabavkom potpuno novog robota“, navode u Engineered Arts.

Iako se čini da je svesna, zbog svojih detaljnih izraza i pokreta, Ameka nije opremljena punom veštačkom inteligencijom. Umesto toga, robot se može smatrati platformom za druge kompanije za razvoj sopstvenog AI softvera.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

INDEX.HR

Po inovacijama naši naučnici iznad evropskog proseka

Prema izveštaju Evropske komisije o oceni inovacija za 2022. godinu (European Innovation Scoreboard – EIS), rast performansi koje je Republika [Opširnije...]

Internet budućnosti biće stvarniji od realnosti

Zamislite da postoji mašina koja može da vam omogući simulirani život, u kome ćete imati samo prijatna iskustva i uživanja. [Opširnije...]

BESPLATNO ŠKOLOVANJE U RUSIJI: Preko 400 smerova, nema ograničenja u godinama, stipendije (VIDEO)

Gost emisije Vaseljenska bila je Olesja Babjkanko koordinator za obrazovni program u Ruskom Domu u Beogradu. Gospođa Babjanko je odgovarala [Opširnije...]

Stvoren veštački embrion: Naučnici traže novi pristup trudnoći, ali i gajenju sintetičkih organa

Sintetički embrion, napravljen bez spermatozoida ili jajnih ćelija, mogao bi da dovede do novih procedura u rešavanju problema dobijanja potomstva, [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com