Novi Pazar je svet, Beograd provincija

Da se suze slivaju je normalno. Nije normalno da ne cure.

Normalno je plakanje, a smeh i ravnodušni izraz lica je vanrednost.

Miran i dugotrajan, tihi plač u Novom Pazaru uoči, tokom i nakon premijere filma o genocidu nad srebreničkim muslimanima i Bošnjacima.

Najbolji evropski film, snimnjen u prošloj godini, zabranjen je u glavnom gradu Srbije, Beogradu.

Prvo, premijerno prikazivanje odigralo se pre dva dana u gradu u kojem je više od 90 odsto građana pripadnika naroda i veroispovesti nad kojima su Srbi izvršili genocid, o kojem je reč u filmu.

Novi Pazar je veliki.

On je svet.

Beograd je mali.

Beograd je provincija.

Provincija tako duboka i okrutna da je u njemu nemoguće emitovati film koji je osvojio najrelevantnije nagrade za ostvarenje iz oblasti filmske umetnosti u Evropi, jer govori o najvećoj noćnoj mori zločinaca, inspiratora i podržavalaca genocida.

Zašto?

Pa zato što su oni na vlasti, a iz centra, u Beogradu, vladaju i Novim Pazarom.

Gradom koji je svet.

Za razliku od okupiranog Beograda, od strane onih koji su birali žrtve po nacionalnoj i verskoj pripadnosti istoj onoj koja određuje Novopazarce.

Na premijeru filma su došle i majke Srebrenice. Iz Srebrenice su u Novi Pazar doputovale kasnije popodne, neposredno pre prve projekcije.

Sedele su za stolom u Kulturnom centru Novog Pazara sa Fahrudinom Kladničaninom, na moju i, svedočila sam, njihovu izrazitu sreću zbog značajnosti iskustva prijateljstva sa njim.

Bez kojeg, rekao je to i direktor tamošnjeg kulturnog centra, Husein Memić, neposredno pre projekcije, ideja o premijernom prikazivanju ne bi dobila podstrek u nastajanju a potom u odigravanju bila njegovom ulogom upotpunjena.

Majke Srebrenice su najblaže žene, najtragičnijih sudbina, koje će vam brisati suze iako vas ne poznaju.

Preporučujemo:  Da li je Čarls poslednji britanski kralj? Narod traži kraj monarhije i neće vladara obeleženog ljubavnim trouglom i smrću princeze Dajane

Pred njima, za tim stolom, usred projektovanja filma „Qou vadis, Aida?“ nisam bila u stanju da govorim.

Da im kažem da mi je duša preteška, da mi je najlakše da samo ćutim i da najnormalnije plačem.

Da, da imam čvršća prijateljstva sa njima i iskustva druženja, izvesno bih očvrsla i ne bih zauzimala javni prostor opisima tuge, nemosti i plača u direktnom susretu sa žrtvama genocida.

One, znate, same cepaju drva kako bi se ugrejale tokom zime.

Bake, najmilije bake, čija se blagost u osmesima saosećanja pretvara u istinsku tugu zbog tuđih suza i patnje onih sa druge strane, strane njihovih dželata.

Ta drva one cepaju same, istim tim ostarelim prstima kojima brišu tuđe suze, istekle zbog njihove tragedije, u Potočarima, gde su izgubile tri sina i supruga, dva sina, supruga i gotovo sve muške članove porodice, pa opet dva sina, supruga…

Brišu tuđe suze zbog zastrušujućih smrti najbližih, starih sada već 26 godina, koje Beograd neće da vidi i odbija da prizna odgovornost nekolicine zlikovaca, njihovih najbrutalnijih manipulatora sa ciljem iskorišćavanja za ratno profiterske i pojedinačne interese.

Zlikovci koji su se sakrili iza Beograđana i ostalih građana Srbije, učinili ih monstrumima, neosetljivcima i idiotima, zabranili su film o tragedijama žena Srebrenice, Bošnjakinjama i muslimankama, koje, za razliku od ratno zločinačkih profitera, imaju beskrajno razumevanje i empatiju za nas.

Nas, kojima je zabranjeno da u bioskopima u Beogradu i ostalim gradovima sa većinskim srpskim stanovništvom, vide film o posledicama pogubne i zločinačke politike i danas aktuelnih nosioca vlasti u Srbiji.

Ali, ne samo za nas koji ne mogu da zadrže prisebnost i kontrolu nad tugom i suzama kada ih vide i upoznaju, kao i kada čuju muk ili jedva čujno jecanje u bioskopskoj dvorani tokom emitovanja filma o genocidu, već i za one koji na pomen filma „Quo vadis, Aida?“ kao nekakva produžena ruka zla, u potpunom neskladu sa sopstvenim interesom i osnovama ljudskosti, negiranjem i relativizacijom iznova ubijaju njihove najmilije.

Preporučujemo:  Proročanstvo deda Vidoja: „Vučić će biti na vlasti do 2035. godine!“

I sam pokušaj ulaska u cipele Novopazaraca izuzetnost je veličanstvena zbog mogućnosti prisustva njihovom sažaljenju nad svima koji razumeju i znaju tragediju Bošnjaka i muslimana.

Poput svesti o tome da građani Srbije i danas većinski glasaju za one koji su stvorili i dirigovali genocidom nad njima.

Naime, razumevanje koje najveći broj Bošnjaka ima za nas, organizovane i izmanipulisane ubice ljudi njihove nacionalnosti, vere i identiteta teška je, preteška za podneti.

Prsti žrtava genocida, koje brišu suze na obrazima identiteta i pripadnosti zbog kojih su ti nežni i razumevajući dodiri ostali bez svojih najbližih, u okolnostima unutar kojih više od četvrt veka ne dobijaju satisfakciju, osim sporadičnih ili vrlo retkih izraza saosećanja, jednak je dodirima najviših ideja ljubavi i istine.

Samog uzroka pred kojim se onemoća i strada u paklu stvarnosti i nemogućnosti izmeštanja u drugačije okvire.

Naše žrtve su naši tešitelji, oni koji su nam oprostili svu glupost, kao i posledično zlo koje su upravo oni najdirektnije iskusili.

Žrtve su naši najbolji prijatelji.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Snežana Čongradin / Danas

Novi Pazar: Tuča na izbornom mestu pre otvaranja!

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da su jutros u sedam sati otvorena sva biračka mesta u Srbiji, [Opširnije...]

TUGA, OVO SU MLADIĆI NASTRADALI KOD NOVOG PAZARA Detalji stravične nesreće koja je odnela 4 mlada života, najstarijem samo 23 FOTO

Četiri mladića su poginula, a dvoje je povređeno u saobraćajnoj nesreći u mestu Lukare, kod Novog Pazara. Nastradali su mladići [Opširnije...]

Silvanin muž, Radmilo Armenulić, razočaran filmom “Toma” – tvrdi da nema veze sa istinom

Suprug pokojne pevačice Silvane, Radmilo Armenulić, razočaran je filmom “Toma” reditelja Dragana Bjelogrlića, za koji smatra da je totalni promašaj. [Opširnije...]

Preporučujemo:  Mačke imaju magičnu MOĆ ISCELJIVANJA, ali ona zavisi od boje njihove dlake
Serija Nečista krv kao pornić – Tašana polugola i raskrečena izazovno gleda vladiku

Vranjanci ne kriju ponos na svog slavnog sugrađanina koji je, ipak, najveći deo svog života proveo u Beogradu gde je [Opširnije...]

Standard Beograđana kao u Poljskoj, ostatak Srbije kao Severna Afrika

Beograd odnosno beogradska oblast po stepenu ljudskog razvoja na nivou su Poljske, ostatak Srbije je na nivou regiona i zemalja [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com