Odgovor RT London: „Jadar” nije samo pitanje Jadra i Rađevine, već sada i cele Srbije i šireg regiona

Pritisnuta sa mnogih strana, kompanija Rio Tinto je nedavno zaposlila nekoliko novih ljudi da rade na, između ostalog, „menadžmentu rizika po reputaciju”za koje nam je, preko naših veza kroz platformu London Mining Network / Londonska rudarska mreža, nedavno rečeno da su bili na putu za Srbiju, i da će izgleda raditi i na ‘NAŠEM slučaju’ tj.na našoj organizaciji i našem radu!

Takođe su zaposlili i osobu za ‘angažovanje i odnose sa civilnim društvom’ koja je prethodno radila na, prema njenim rečima: “smanjenju siromaštva, pitanjima izbeglica, i u novije vreme, korporativnom društvenom i ekološkom uticaju. Кao novajlija u rudarstvu, dolazi otvorenog uma i željna je da sluša, nauči i razume sektor i probleme iz različitih perspektiva“.

Nedavno smo od te osobe dobili pozive za razgovor sa njom i preko naše platforme London Mining Network / Londonska rudarska mreža i direktno na naš mejl obzirom da već više od 3 godine pokušavamo da dobijemo konkretne odgovore na naša konkretna pitanja.

 

 

U proužetku je naš odgovor koji smo napisali zajedno sa Zaštitimo Jadar i Rađevinu partnerima i koji smo poslali kao deo odgovora cele London Mining Network / Londonska rudarska mreža platforme:

Earth Thrive i Zaštitimo Jadar i Rađevinu, šalju odgovor iz Srbije, londonskoj kancelariji Rio Tinta povodom njihovog poziva na sastanak

Organizacije civilnog društva i stanovnici pogođenih područja već više od dve godine jasno iskazuju svoje negativno mišljenje o projektu: da ga treba prekinuti. Vlasti Srbije su najviša instanca u ovom dijalogu i treba da omoguće ostvarivanje Prava građana da kažu „NE” projektu koji bi imao veliki i trajno negativanu ticaj na njihov život i Prirodu. Podsećamo da je pravo na čistu i zdravu životnu sredinu zagarantovano Ustavom Republike Srbije. Ovaj stav smo u više navrata iskazivali kompaniji, tako da smatramo nepotrebnim da se upuštamo u dalje razgovore.

Preporučujemo:  Đilasovo i Marinikino licemerje: Vodili kampanju protiv litijuma, sad promovišu Rio Tinto

Uvereni smo da projekat nije prihvatljiv na osnovu uticajana Prirodu u okruženju i širem regionu. Na našu tvrdnju da dosadašnji proces planiranja i izdavanja dozvola to nijeo zbiljno i objektivno uzeo u obzir, srpske vlasti će morati da odgovore zbog žalbe koju smo uputili Sekretarijatu Bernske Кonvencije. Ovde treba napomenuti i to da je kompanija bila u koordinaciji sa nadležnima kroz Radnu grupu i prisustvom na drugim sastancima, tako da deo odgovornosti snosi i kompanija.

Кompanija mora da se pobrine da sanira sve uticaje na Prirodu i životnu sredinu izazvane bušotinama i njihovim istražnim aktivnostima u Jadru i Rađevini.

Predstavnici kompanije su koristili javni medijski prostor na, kako mi vidimo, nepravedan način, jer isti prostorni je da tdrugima da iznesu svoj stav, nezavisnim naučnicima i civilnom društvu.

 

Кompanija cakođe nije u potpunosti, sveobuhvatno i istinito odgovorila na naša pitanja postavljena na njihovoj godišnjoj Skupštini akcionara u aprilu ove godine, i zapravo nije odgovorila na jedno od naših pitanja, ono najvažnije koje se zapravo tiče izrade Prostornog plana na osnovu nedovršenih podataka i zaista je zanimljivoda su baš to izostavili iz svojih „odgovora”. Кompanija takođe nije odgovorila na naša ponovljena pitanja poslata preko naše platforme – London Mining Network / Londonska rudarska mreža pre nekoliko meseci.

Кompanija takođe treba da bude svesna da je njihov lokalni direktor Rio Sava eksplorejšnu Srbiji prišla porodici naših partnera Zaštitimo Jadar i Rađevinu na ulici, i pred njihovim maloletnim detetom neprimereno rekla: „Nismo mi ti koji šalju policiju na vaša okupljanja“; Ovo je apsolutno neprihvatljivo!!

Trebalo bi da shvatite da su vaši postupci prouzrokovali veliki stres i druge psiho-socijalne uticaje na lokalno građanstvo, jer je projekat otišao prilično daleko sa npr. otkupom zemljišta, dozvoljenim na osnovu prostornog plana, urađenim na osnovu neadekvatne procene i nedovršenih projektnih planova i dokumentacije.

Preporučujemo:  Danica Marinković raskrinkala LAŽI o Račku: Ni “m” od masakra – ovako su SMESTILI Srbima (VIDEO)

Кompanija takođe mora da zna da projekat „Jadar” nije samo pitanje Jadra i Rađevine, već sada i cele Srbije i šireg regiona, uključujuć i građane u Bosni i Hercegovini. Građani širom zemlje su ogorčeni, jer je prisutno mišljenje da ste pokušali da ubrzate projekat koristeći nedostatke našeg pravnog i političkog sistema. U vašu kompaniju (više) niko nema poverenja, tako da nećete biti u mogućnosti da dobijete društvenu dozvolu za rad.

Iz svega navedenog jasno je da razgovora sa kompanijom nemate da se od njih zahteva da čim pre odustanu od projekta “Jadar” i samo NAPUSTE Srbiju.

Earth Thrive, London
Zaštitimo Jadar & Rađevinu, Srbija
London Mining Metwork, London

 

Vaseljenska

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Govor u EP odjeknuo: Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum (VIDEO)

"Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum", pitao je prekjuče poslanike Evropskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski političar koji je [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *