Janša otkrio tajnu o ulasku Srbije u EU: „Zašto? Jeftini su“

Slovenija se tokom svog predsedavanja Savetom EU izborila da u dokumente ponovo pude uveden pojam „perspektiva članstva“.

Taj pojam je zamenio dosadašnji izraz „evropska perspektiva“, koji se odnosi na države na Balkanu i istočnom delu Evrope, izjavio je slovenski premijer Janez Janša.

„Jedan od strateških uspeha (naše vlade) je da smo proširenje vratili na sto kao jedan od ključnih strateških projekata EU. Za to je bilo potrebno mnogo rasprava“, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, prenela je Hina.

Janša je u tradicionalnom razgovoru pred Novu godinu rekao da je tokom tih rasprava više puta istakao, gledajući šta se dešava na istoku i šta se dešavalo na Balkanu, da bi EU trebalo da bude jasno da se proširenjem širi i „prostor slobode i blagostanja“.

„Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rešavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi“, ocenio je Janša.

Premijer Slovenije kazao je da je time na sastancima u Briselu postigao da se u dokumente EU umesto „evropske perspektive“ država koje nisu članice opet unese „perspektiva članstva“, čemu su se, po njegovim rečima, opirale i neke od starih članica, osnivača EU.

„Ukrajina, ili pak Srbija imaju evropsku perspektivu jer su u Evropi i tu će uvek ostati, ali one žele perspektivu članstva, ali je to bilo teško napisati u dokumente i za to se trebalo izboriti“, naglasio je Janša.

Новине српске Патријаршије „Православље” преносе текст који умањује број жртава у Јасеновцу

Prema njegovim rečima, jedan od evropskih lidera, kog nije želeo da imenuje, tokom rasprave je rekao „zašto bismo ih uveli u EU, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga“.

Preporučujemo:  Vučić više nije predsednik Srbije? "Ako sam bio na večeri sa Kurtijem, od večeras nisam više predsednik Srbije"

Janša je ocenio da u nekim starim članicama prevladavaju „uskogrudnost ili nacionalistički interesi“ nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Evrope.

„Evropski projekt još nije dovršen, a mnoge zemlje koje bi želele da postanu članice EU još nisu slobodne. Taj projekt treba nastaviti, a proširenje je njegov bitan element“, rekao je Janša.

Karleuša da dobije sendvič s pršutom: Vesića nazvala enciklopedijom znanja

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

KO JE BILA MAGI? Lepotica koja je od epiteta crne princeze i ikone rokenrola stigla do beskućnice i tragičnog kraja

Život Margite Stefanović Magi, jedne od najznačajnijih muzičarki na sceni bivše Jugoslavije bio je ispunjen usponima i padovima. Od velike [Opširnije...]

Odbojkašice krenule Novakovim stopama – preslišan Meksiko, nek’ se spremi Ukrajina

Novak Đoković obezbedio je u subotu „vizu“ za Olimpijske igre, a odličan start ka ostvarenju tog cilja imale su i [Opširnije...]

nato
Zašto NIKAD u NATO

Povodom obeležavanja 28 godina od napada NATO saveza na Repubiku Srpsku, imamo priliku da razgovaramo sa pukovnikom Dragomirom Pećancom i [Opširnije...]

Srbija potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama ASEAN-a

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potpisao je juče u Džakarti, gde se održava 43. samit ASEAN-a, instrument o pristupanju [Opširnije...]

Navijači poludeli: LITVANIJA JE PRIMILA SRPSKI K…C!!!!!!!

Košarkaška reprezentacija Srbije razbila je Litvaniju i plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Manili, rezultatom 87:68. Naša selekcija odigrala [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com