Janša otkrio tajnu o ulasku Srbije u EU: „Zašto? Jeftini su“

Slovenija se tokom svog predsedavanja Savetom EU izborila da u dokumente ponovo pude uveden pojam „perspektiva članstva“.

Taj pojam je zamenio dosadašnji izraz „evropska perspektiva“, koji se odnosi na države na Balkanu i istočnom delu Evrope, izjavio je slovenski premijer Janez Janša.

„Jedan od strateških uspeha (naše vlade) je da smo proširenje vratili na sto kao jedan od ključnih strateških projekata EU. Za to je bilo potrebno mnogo rasprava“, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, prenela je Hina.

Janša je u tradicionalnom razgovoru pred Novu godinu rekao da je tokom tih rasprava više puta istakao, gledajući šta se dešava na istoku i šta se dešavalo na Balkanu, da bi EU trebalo da bude jasno da se proširenjem širi i „prostor slobode i blagostanja“.

„Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rešavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi“, ocenio je Janša.

Premijer Slovenije kazao je da je time na sastancima u Briselu postigao da se u dokumente EU umesto „evropske perspektive“ država koje nisu članice opet unese „perspektiva članstva“, čemu su se, po njegovim rečima, opirale i neke od starih članica, osnivača EU.

„Ukrajina, ili pak Srbija imaju evropsku perspektivu jer su u Evropi i tu će uvek ostati, ali one žele perspektivu članstva, ali je to bilo teško napisati u dokumente i za to se trebalo izboriti“, naglasio je Janša.

Новине српске Патријаршије „Православље” преносе текст који умањује број жртава у Јасеновцу

Prema njegovim rečima, jedan od evropskih lidera, kog nije želeo da imenuje, tokom rasprave je rekao „zašto bismo ih uveli u EU, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga“.

Preporučujemo:  Ilija Petrović: Srbske nevolje nisu od juče

Janša je ocenio da u nekim starim članicama prevladavaju „uskogrudnost ili nacionalistički interesi“ nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Evrope.

„Evropski projekt još nije dovršen, a mnoge zemlje koje bi želele da postanu članice EU još nisu slobodne. Taj projekt treba nastaviti, a proširenje je njegov bitan element“, rekao je Janša.

Karleuša da dobije sendvič s pršutom: Vesića nazvala enciklopedijom znanja

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *