Neustrašiva Marlen Ditrih – ikona i humanistkinja, živela po svojim, a rušila društvena pravila

Bila je holivudska ikona, i često je predstavljana kao seksualni objekat. To nije bilo fer prema Marlen Ditrih, ženi koja je rušila tabue i suprotstavila se nacistima. Rođena je na današnji dan pre 120 godina.

Ona je bila ikona Vajmarske Republike, holivudska zvezda, izbeglica, humanistkinja – i žena koja je znala kada je vreme za odlazak. Na 120. godišnjicu njenog rođenja vredi iznova pogledati na život žene, koja je bila daleko ispred svog vremena – i čiji se život danas čini modernijim nego ikada ranije.

Neka ljubi ko god koga hoće

Marlen Ditrih je spavala sa ženama i s muškarcima. To nikad nije bila tajna, ali su se uvek i poimence pominjali samo muškarci. Ništa manje glamurozne nisu bile ni njene ljubavnice, recimo uspešna američka glumica Talula Bankhed ili jedinstvena Džo Karsters, čije je pravo ime bilo Marion Barbara. Marion je početkom 20. veka otvoreno živela kao lezbijka, a napravila je i karijeru vozačice trkaćeg čamca.

Činilo se da Marlen Ditrih nije marila za svoju biseksualnost, niti ju je brinulo što bi neko od toga mogao da pravi skandal. Kada ju je režiser i glumac Maksimilijan Šel nekoliko godina pre njene smrti upitao o seksu sa ženama dok je snimao dokumentarac Marlen (1984), kratko je odgovorila: „Ah, znaš, imaš jednog muškarca i jednu ženu, onda on legne na nju, i to se jednostavno dogodi, zar ne? – Isto je i s dve žene.“

Marlen Ditrih je imala i aseksualne veze. Zaljubila se u američkog pisca Ernesta Hemingveja, koji joj je uzvratio ljubav. Ali oni su svoju ljubav živeli samo preko pisama.

Preporučujemo:  EVO ZAŠTO JELENA ĐOKOVIĆ OBOŽAVA HRVATE: Detalji koje o njoj do sada niste znali!

Pravila su tu da se krše

Marlen Ditrih je učinila da odeća, koja je pre bila rezervisana samo za muškarce, postane društveno prihvatljiva za žene – i tako postala stilska ikona. U prvom holivudskom filmu Maroko (1930) poljubila je drugu ženu u smokingu. To se nikada pre nije dogodilo na filmskom platnu: niti takav poljubac, niti žena u smokingu.

U privatnom životu često se slikala u pantalonama i s kravatom. Tako je prisvojila mušku modu nakon što ju je tipični muški cilindar u početku pretvorio u seksualni objekat: Jedna od njenih najpoznatijih fotografija prikazuje je sa tregerima i u cilindru – to je scena iz nemačkog filma Plavi anđeo (1930) koji je proslavio.

Ditrih međutim nikada nije prestala da se šminka niti da nosi haljine. Na današnjim fotografijama uglavnom se prikazuje u pantalonama, ali ona se u oba modna sveta osećala dobro – bilo u zlatnoj haljini bez naramenica ili u snežnobelom muškom odelu. U nekim modnim leksikonima su „Marlenine pantalone“ navedene kao poseban pojam.

Budno prati politiku – i ustaje za demokratiju
Za razliku od ostalih kolega iz Vajmarske Republike, Ditrih je odbijala da podrži nacističku propagandu. Tako je 1930. odgovorila na poziv iz Holivuda i otišla u Kaliforniju s režiserom i tadašnjim ljubavnikom Jozefom fon Šternbergom. On je režirao film Plavi anđeo.

No, ostala je u stalnom kontaktu sa svojim suprugom Rudolfom Ziberom. Iako su se razdvojili tokom tridesetih, njih dvoje su ostali u braku i podržavali jedno drugo do njegove smrti.

Marlen Ditrih je tridesetih godina telegramom zamolila Zibera da napusti Evropu s njihovom kćerkom Marijom što je pre moguće. To tvrdi Florian Ilies u knjizi Ljubav u vremenima mržnje, objavljenoj ove godine.

Dok je nemačka režiserka Leni Rifenštal snimala propagandne filmove za naciste, Ditrih je tokom rata bila na strani Amerikanaca. Još 1939. odrekla se nemačkog državljanstva prihvativši američko. Dok se njen ljubavnik Žan Gaben prijavio u francusku vojsku, putovala je ratom razorenom Evropom i pevala američkim vojnicima.

Preporučujemo:  Duboka plava rupa bez dna krije portal za prelazak u drugu dimenziju

Za to je u Francuskoj nagrađena ordenom Legije časti, a u SAD je 1947. dobila Medalju slobode, najveće priznanje za civilni angažman. U Nemačkoj je priznanje stiglo jako kasno: neki su je čak vređali kao izdajnicu. Tek 2002. godine posthumno je postala počasna građanka grada Berlina.

САД промениле плочу: Уместо бојкота моле Кину за визе за Олимпијаду

Znala je kada da stane
Ne može se prećutati činjenica da je postala ovisna o alkoholu i tabletama te da je penzionerske dane provela u Parizu. Ali znala je i kada je kraj. Nakon povrede 1975. godine okončala je karijeru na pozornici, a tri godine kasnije snimila je svoj poslednji film.

Kada je Šel snimio dokumentarac Marlen odlučila je da ne želi da se slika. Šel je pokušao da je ubedi, ali Ditrih je ostala pri svome. „I’ve been photographed to death“, rekla je i to je ostao jedan od njenih čuvenih citata. Šelu je bilo dopušteno da pravi audio-snimke razgovora. Te zvučne zapise je onda uklapao u filmski materijal.

Ostanite građanin sveta
Kada je Šel pitao da li se oseća kao beskućnica, jer živi u Parizu, i stalno putuje, ona je rekla: „Ne, sve su to koještarije“, i dodala: „Imam osećaj za ljude, ali nemam osećaj za gradove ili nešto tako“, rekla je navodno. Ipak, nije imala dileme: „Amerika je moj pravi dom.“

Marlen Ditrih je bila ikona, ali i žena čiji su pogledi na život još uvek uzor mnogima, pogotovo u 21. veku. Ona je bila emancipovana, finansijski uspešna žena i građanka sveta koja je rodne norme bacila u vodu, u krizi humanizma stajala u odbrani demokratije i koja je na kraju znala kada je vreme da ode sa pozornice.

Preporučujemo:  Srpski vojvoda imao svoj harem u vreme Karađorđa, a na kraju ostao samo sa jednom ženom

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

RTS

patrijarh pavle
Šta je rekao patrijarh Pavle jednom svešteniku koji se pohvalio skupocenim automobilom

Jednom prilikom dok je išao sam trotoarom ulice Kralja Petra u pravcu Patrijaršije, patrijarha Pavla je susreo sveštenik jedne od [Opširnije...]

KORONA VIRUS, TEORIJE ZAVERE I MISTICIZAM: Nostradamusovo navodno proročanstvo o pandemiji Kovida-19

Korona virus obeležio je 2020. godinu, a kao i za mnoge značajne istorijske događaje, pojavila se vest da je Francuz [Opširnije...]

„DRAŠKO MASKIRAN DOLAZI U CIK ZORE KOD TANJE“ Komšije iz Smedereva razvezale jezik: Pevačica im se na ovo stalno žali

Tanja Savić navodno je stavila tačku na ljubavnu romansu sa mladim političarem Draškom Stanivukovićem, međutim komšije iz Smedereva otkrivaju da [Opširnije...]

SUTRA JE SVETI NIKOLA! SLAVI GA POLA SRBIJE: Zaštitnik dece, učenih, trgovaca i putnika, slave ga i katolici, a evo i zašto

Sveti Nikola, ili Nikoljdanje najzastupljenija slava u Srbiji. Uobičajeno je da se kaže da "pola Srbije slavi Nikolu, a druga [Opširnije...]

TESLIN LJUBAVNI TROUGAO: Volela ga žena najboljeg prijatelja

LIČNOST i delo velikog srpskog i svetskog naučnika Nikole Tesle intrigiraju i posle skoro osam decenija od njegove smrti. O [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *