KOMŠIJE VEĆ TRAŽE SEZONCE Idu i do Makedonije, obećavaju bonus i regres, a u potrazi angažuju i influensere

Oglašavanje sezonskog zapošljavanja u Hrvatskoj počelo je već u novembru, piše Blic.

Pripreme za letnju sezonu već su u toku. Kako je pronalaženje kvalitetne radne snage u turističkom sektoru sve teže, ovog Božića, firme i sezoncima dele dodatke i bonuse kako bi ih privoleli da se i dogodine vrate na iste poslove, piše Dubrovački vjesnik.

Oglasi već od novembra
Poslodavci kojima je turistička sezona sada, oni na austrijskim i švajcarskim zimovalištima dobar su pokazatelj stanja na tržištu rada u Hrvatskoj za iduće leto.

Ovih dana se piše da na austrijskim skijalistima poslodavci ne mogu da nađu dovoljno radnika iako im nude plate i trostruko veće nego prethodnih godina.

Izvesno je, piše Dubrovački, da će i u Hrvatskoj tako biti na leto. Već sada je jasno da će manje problema imati veliki poslodavci koji mogu da plate, a više poteškoća manje firme, naročito ugostitelji.

U Dubrovniku se nadaju da se neće ponoviti lanjski problem kada su sezonci na proeće otišli da rade u Istru jer su se ugostiteljski objekti u Dubrovniku zbog korone otvorili kasnije, pa su se radnici tražili i usred sezone.

Na Dubrovačkom zavodu za zapošljavanje trenutno je aktivno 26 oglasa za poslove u uslužnim delatnostima – od šefa kuhinje do pomoćne radne snage u kuhinji, i još 22 za jednostavne poslove, uglavnom čišćenja, a traži se i desetak vozača.

Grupacija JLH u sledećoj turističkoj sezoni planira da otvori sve svoje dubrovačke hotele pa će i zapošljavanje biti na nivou pre pandemije – približno 450 sezonskih radnika uobičajene strukture radnih mesta – sobarice, konobare, spremačice, pomoćni kuhinjski radnici i pomoćni radnici u domaćinstvu, i u nešto manjem broju kuvari i poslastičari.

Preporučujemo:  Bugarsko licemerje: Podržavaju naoružavanje Ukrajine kasetnom municijom, ali neće ukrajinsko žito ozračeno uranijumom

https://vaseljenska.net/2021/12/27/tetovo-pacijent-umalo-digao-bolnicu-u-vazduh/

Kada je u pitanju zapošljavanje, u JLH se oslanjaju na svoje stalne radnike čiji se broj nije smanjivao usprkos dve pandemijske godine. Ipak i JLH aktivno traži sezonce.

– Uz kampanje internog oglašavanja putem društvenih mreža, kandidate nastojimo da pridobijemo i putem virtuelnih sajmova poslova koje organizuju specijalizovane agencije za zapošljavanje. Već duži niz godina imamo kvalitetnu saradnju s jednom makedonskom agencijom za posredovanje u zapošljavanju, a od sledeće godine planiramo da istražimo mogućnosti saradnje i sa agencijama koje zapošljavaju radnike i s adrugih tržišta rada, navode iz firme, prenosi Kurir.

Uz agencije za zapošljavanje, potraga za sezonskim radnicima preselila se i na Internet i društvene mreže, ali ni Fejsbuk vipe nije dovoljan.

Sezonce traže i influenseri

U populaciji koja za iduće leto traži sezonske poslove uglavnom su mlađi od 30 godina, pa su i neki poslodavci otišli za njima – na Instagram i TikTok.

Turistička kompanija Aminess koja upravlja hotelima na Pelješcu i Korčuli sprovodi kampanju za zapošljavanje čiji su glavni protagonisti popularni kuvar David Skoko i poznata influenserka Ella Dvornik.

Aminess je influensersku kampanju pokrenuo još početkom novembra a za sledeću sezonu traže hiljadu radnika za pozicije kuvara, pomoćnog kuvara, pica majstora, mesara, konobara, servira-pomoćnog konobara, barmena, recepcionara i sobarica.

Uz to, iz ove kompanije budućim radnicima nude i finansijsku nagradu – stimulaciju do 5000 kuna u špicu sezone, regrese ali i božićni bonus do 3000 kuna, uz osiguran smjštaj i topli obrok koji se podrazumevao još i pre pandemije, navodi Dubrovački vijesnik i na kraju postavlja pitanje: Da li će sve to bidi dovoljno?

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

One thought on “KOMŠIJE VEĆ TRAŽE SEZONCE Idu i do Makedonije, obećavaju bonus i regres, a u potrazi angažuju i influensere

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *