Petarda može da otkine šaku

Svake godine tokom novogodišnjih praznika, na desetine dece u našoj zemlji bude povređeno usled neadekvatne upotrebe pirotehničkih sredstava. Gotovo polovina ozleđenih ima manje od 16 godina, a najviše se povređuju deca od 10 do 14 godina, podaci su Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Opekotine lica, šaka, zglobova… čine polovinu ozleda nastalih od petardi i vatrometa. Često dolazi i do povreda očiju, kao i oštećenja sluha, a nisu retke ni potpune ili delimične amputacije prstiju i šake.

Devojčica iz Jagodine je pre nekoliko dana, nažalost, ostala bez šake zbog eksplozije petarde. Nakon intervencije Hitne pomoći u tom gradu, ova četrnaestogodišnjakinja upućena je na lečenje u beogradsku Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj.

„Nepažnja sa pirotehničkim sredstvima za sekund može da izazove invaliditet”, naglašava za „Politiku” dr Nada Macura.

 

ПЛАНОВИ СВЕТСКЕ ВЛАДЕ … „Нико нас не може зауставити“. Ричард Деј је то испричао још 1969. године на педијатријској конференцији. (ВИДЕО)

Novogodišnja proslava u januaru 2017. koštala je S. K. iz Jagodine i A. A. iz Novog Pazara prstiju na šaci. Izuzetno jake petarde eksplodirale su im u rukama jer nisu stigli na vreme da ih bace. S. K. je srednji prst potpuno raznet, šaka mu je bila onesposobljena, povređen je deo oko slepoočnice i pukle su mu obe bubne opne. Šesnaestogodišnjem A. A. nakon eksplozije na šaci su ostali samo palac i kažiprst. U novogodišnjoj noći 2020. mladić iz Ade izgubio je bez obe šake kada mu je u rukama eksplodirala petarda.

Macura kaže da prilikom ovakvih nesreća najčešće stradaju delovi tela koji su blizu zapaljene petarde: ruke, lice, oči, grudni koš. Takođe, napominje naša sagovornica, jake detonacije pirotehničkih sredstava i buka koju proizvode plaše bebe, smetaju starijim ljudima, hroničnim bolesnicima, epileptičarima, životinjama…

Preporučujemo:  Upozorenje stručnjaka: Ignorisanje deteta OPASNIJE od fizičkog zlostavljanja?

„Ne znam ko može da ostane imun na to pucanje i kome to predstavlja zadovoljstvo”, navodi Macura.

Doktorka apeluje na roditelje da razgovaraju sa decom o ovoj važnoj temi, kao i na škole koje bi u svoje programe trebalo da uvrste razgovore sa učenicima o opasnostima od upotrebe pirotehničkih sredstava.

Nada Macura upozorava i na još jedno rizično ponašanje građana tokom novogodišnjih praznika, a to je pucanje iz vatrenog oružja.

Svake zime, često pred Novu godinu, služba Hitne pomoći ima povećan broj intervencija zbog upotrebe pirotehničkih sredstava i to češće kod dece nego kod odraslih.

„Deca nemaju tu koordinaciju da pravilno rukuju petardama, ako uopšte možemo da pričamo o pravilnom rukovanju”, izjavila je juče za beogradske medije doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

Nulta tolerancija je neophodna kada je reč o deci i petardama, ne treba da ih učimo da je bacanje petardi zabava i zadovoljstvo, jer povrede mogu biti teške, dodala je doktorka.

Pokret „Kreni – promeni” pokrenuo je nedavno peticiju pod nazivom „Pirotehnika pod kontrolom – zbog dece i ljubimaca” u kojoj traže preduzimanje mera kojima će se poštovati postojeće zakonske odredbe o upotrebi pirotehničkih sredstava.

„Deljenjem peticije širimo svest kod građana o opasnosti pirotehnike i njenim posledicama. Istovremeno, želimo da tražimo formiranje radne grupe unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, koje bi definisalo mere kako bi se ovaj problem pre svega preventivno rešio”, naveli su iz pokreta.

I iz Udruženja za zaštitu životinja u Srbiji (Animal reskju Srbija) apelovali su juče na građane da tokom praznika ne koriste pirotehnička sredstva. To udruženje je navelo da praznična slavlja uz petarde godišnje budu fatalna za čak 5.000 životinja i da psi i mačke često umiru od srčanog udara izazvanog stresom zbog preterane buke.

Preporučujemo:  Dete nam progovorilo posle posete manastiru Tumane

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uvek pred novogodišnje praznike apeluju na građane da ne koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva. Prema podacima MUP-a, u našoj zemlji su usled nestručnog rukovanja pirotehnikom tokom 2019. povređene 24 osobe, dok je od 2014. do 2020. ovakve povrede zadobilo 220 građana.

U policiji navode da je Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima, a da izvođenje vatrometa mogu obavljati samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Kazne

U članu 17 Zakona o javnom redu i miru navodi se da će se onaj ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana kazniti novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.

„Ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana – kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana”, piše u zakonu.

 

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Politika

NOVI JEZIVI IZAZOVI TINEJDŽERA U SRBIJI: Devojčica zamalo završila pod točkovima kamiona – SMEJALA SE (VIDEO)

Nemili izazov je devojčica izvodila na kružnom putu kod Čačka. Novi izazovi na društvenim mrežama dovode decu u opasnost. Ono [Opširnije...]

Upozorenje stručnjaka: Ignorisanje deteta OPASNIJE od fizičkog zlostavljanja?

Mnoga sprovedena istraživanja dosad su pokazala kako fizičko kažnjavanje negativno utiče na decu, njihovo mentalno stanje i zdravlje u celini. [Opširnije...]

Predloženo skraćenje časova i produženje raspusta u Srbiji

Povodom zahteva koji je školama stigao od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog Ministarstva prosvete, da naprave plan uštede energije, [Opširnije...]

Preporučujemo:  Ova biljka trenutno cveta u gradskim PARKOVIMA, ali nismo ni svesni da može izazvati TEŠKA TROVANJA kod DECE
GOVOR KASNI, REĐA IGRAČKE U NIZ: Prvi simptomi autizma se javljaju između 1. i 2. godine, evo kako da ih prepoznate

Аutizam je neurorazvojni poremećaj čiji se simptomi mogu primetiti već u prvim godinama života. Karakterišu ga problemi u socijalnoj interakciji i komunikaciji, [Opširnije...]

NAJVEĆE INTERESOVANJE ZA IT: Talenti završili polaganje prijemnih za srednje škole, stigli rezultati

TALENTOVANI đaci završili su prvu etapu "trke" za upis u srednje škole. Prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja su završeni, a [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com