Danska izvozi zatvorenike na Kosovo i Metohiju, a šiptari za to dobijaju 210 miliona evra!

Kosovo se složilo da Danskoj iznajmi 300 zatvorskih ćelija kako bi se ublažila pretrpanost u zatvorima u toj skandinavskoj zemlji, prenosi BBC.

Danska će plaćati godišnju nadoknadu od 15 miliona evra za početni period od pet godina, a takođe će pomoći u finansiranju zelene energije na tom području.

Iznajmljene ćelije su namenjene za smaštaj osuđenih kriminalaca iz zemalja koje nisu članice EU, koji će biti deportovani iz Danske nakon izricanja kazne.

Danski zankoni bi važili za sve zatvorenike u iznajmljenim ćelijama. Kosovo ima između 700 i 800 neiskorišćenih zatvorskih prostora, prenosi BBC.

Dve vlade su potpisale u ponedeljak „političku deklaraciju“ o namerama koje će važiti za početni period od pet godina, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ukupno, Kosovo bi trebalo da dobije ukupno 210 miliona evra u narednih 10 godina za iznajmljivanje zatvora u Gnjilanu, oko kilometara od glavnog grada Prištine, od 2023. godine. Danski ministri trebalo bi da posete zatvor u utorak.

„Sporazum će stvoriti prostor u našim zatvorima i ublažiti pritisak na naše zatvorske službenike u isto vreme, jer takođe šalje jasan signal državljanima trećih zemalja osuđenim na deportaciju: vaša budućnost ne leži u Danskoj i kaznu nećete služiti ovde“, rekao je danski ministar pravde Nik Hekerup u saopštenju.

Bilo je kritika na ovaj potez od strane aktivistakoji kažu da Danska ne bi trebalo da šalje neželjene strane zatvorene na druge prostore da služe kazne, daleko od njihovih porodica.

„Učinili smo sve što bismo mogli da to bude u okviru pravila. Važiće putpuno ista pravila kao i za zatvore u Danskoj“, rekao je ministar.

„Deportovani osuđenici i dalje mogu da dobiju posetioce, iako će to naravno biti znatno teže“, ističe se.

Preporučujemo:  Mladić prijavio policiji da ga je Darko Kostić ZAKLJUČAO U OSTAVU i pretio da će ga ubiti

https://vaseljenska.net/2020/11/17/zapamtite-ovu-besramnu-novinarku-za-vojtehovsku-je-bilbord-uck-umetnicko-delo-i-poziv-da-debatu/

Oni koji se budu slali na Kosovo, neće biti visokorizični zatvorenici, rekla je kosovska ministarska pravde Albulena Hadžiju. Svako ko je osuđen za teroristička dela ili sa neizlečivom bolešću neće biti poslat na Kosovo.

Sporazum će morati da bude ratifikovan u kosovoskom parlamentu dvotrećinskom većinom. Ideja o izvozu zatvorenika nije nova u Evropi, pošto su Norveška i Belgija ranije iznajmljivale zatvorske ćelije u Holandiji.

Zatvorska populacija u Danskoj je porasla poslednjih godina, dok je broj zatvorskih čuvara opao. Od 2015. godine, broj zatvorenika u Danskoj je porastao sa 3.400 na 4.200, dok je broj zatvorskih čuvara opao sa 2.500 na 2.000. Hekerup je prošle nedelje rekao da će Danskoj do 2025. godine nedostajati 1.000 zatvorskih mesta.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VDEO:

OGLASILA SE PORODICA TRAGIČNO PREMINULE KIKE ĐUKIĆ (22): U nalazu obdukcije stoji OVAJ UZROK SMRTI, za sve imaju jednu molbu

Jutjuberka i influenserka Kristina Kika Đukić tragično je preminula u 22. godini u noći između 8. i 9. decembra, a sada je porodica [Opširnije...]

Još jedna žena stala u odbranu slobode govora Bake Praseta: Na delu imamo zlonamernu zamenu teza, koja polako, ali sigurno uzima svoj danak

Makijaveli je odavno primetio da podela društva na „prijatelje“ i „neprijatelje“ čini osnovno obeležje svake tiranije. Neprijatelje bi, dabome, trebalo [Opširnije...]

BRUTALNO PREBIJANJE U KURŠUMLIJI: Pajserima tukli oca i sina u kafiću, mladiću PUKLA lobanja

Dva muškarca su teško povređena noćas u tuči koja se dogodila u jednom kuršumlijskom kafiću. Reč je o ocu Z.M. [Opširnije...]

FDU staje u odbranu Gorana Markovića

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) saopštio je da, svojom pozicijom akademske ustanove, staje u odbranu slobode mišljenja i govora svakog pojedinca, [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *