POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati i nove pare. Pored jednokratne novčane pomoći, treba računati i na redovne povišice, i penzija i plata.

To praktično znači da će 500.000 ljudi, koji su zaposleni u javnom sektoru dobiti povišice. Doduše, one neće biti iste za sve jer će zaposleni u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci plate biti uvećane za oko 8 odsto a ostalim zaposlenim u javnom sektoru za oko 7 odsto.

Primera radi, oni koji zarađuju 60.000 dinara u zdravstvu ili vojsci plata će biti uvećana za 4.800 dinara u narednoj godini dok će taj iznos za medicinsku sestru , koja je u ovoj godini imala primanja od oko 50.000 dinara, biti uvećan za 4.000 dinara.

Situacija je nešto drugačija kod zaposlenih u prosveti, čije su plate u proseku kreću oko 60.000 dinara, u narednoj godini bi zarađivali 4.200 dinara više.

 

ЂИЛАС БИ ДА УБЕДИ СРБЕ ДА СУ ГЕНОЦИДНИ Пропагандни филм „Quo vadis, Aida“ хоће да прогурају на РТС

Što se tiče najastarijih, svih 1,7 miliona penzionera, od januara čeka linearno povećanje penzija od oko 5,9 odsto. Pošto je prosečna penzija 29.400 dinara taj iznos bi se uvećao za 1.700 dinara pa bi primanja bila 31.100 dinara.

Oni sa većim penzijama bolje će proći ali njih nije mnogo. Računica pokazuje da će najveći broj penzionera, s obzirom na primanja, u novčaniku imati više od 900 i 1.200 dinara. Do ove računice došli smo po osnovu činjenice da najveći broj penzionera u Srbji (njih oko 17 odsto) ima penziju između 15.000 i 20.000 dinara.

Ovakav procent uvećanja penzije obračunat je po „švajcarskiom modelu“, koji je na snazi u Srbiji od januara prošle godine. Po tom modelu njihovo usklađivanje se bazira na osnovu 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Preporučujemo:  Građani u proseku zaduženi 1.650 evra

Pored ovoga, penzioneri treba da očekuju i jednokratnu novčanu pomoć od 20.000 dinara, ili oko 170. evra i to u februaru. Na ovaj iznos pravo imaju svi penzioneri Republike Srbije bez obzira na to kolika im je mesečna penzija.

 

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Blic

NOVIH 100 EVRA OD DRŽAVE: Prijave počinju u ponedeljak, evo ko pomoć dobija automatski

NOVI krug prijave za novčanu pomoć od 100 evra za mlade od 16 do 29 godina počinje od ponedeljka 16. [Opširnije...]

Rusija od početka rata zaradila 63 milijarde evra – Najviše para stiglo iz EU

Od početka rata u Ukrajini prihodi Rusije od izvoza fosilnih goriva procenjeni su na 63 milijarde evra, javlja Anadolu Agency [Opširnije...]

Građani u proseku zaduženi 1.650 evra

Prednosti niskih kamata vide se najviše po rastu zaduženosti građana. Oni bankama sada u proseku duguju 1.650 evra. Po korisniku [Opširnije...]

Stanje u Kolubari koštaće nas još 460 miliona evra ove godine

S obzirom da Rudarski basen “Kolubara” u narednih dve godine neće uspeti da se osposobi za proizvodnju punim kapacitetom Elektroprivreda [Opširnije...]

škola, ispektori
Nova hapšenja u Beogradu i Kruševcu zbog zloupotreba EPS-a

U toku je akcija hapšenja više lica u vezi sa zloupotrebama kojima je oštećeno javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).  Hapšenja [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com