NOVI JEZIVI IZAZOVI TINEJDŽERA U SRBIJI: Devojčica zamalo završila pod točkovima kamiona – SMEJALA SE (VIDEO)

Nemili izazov je devojčica izvodila na kružnom putu kod Čačka.

Novi izazovi na društvenim mrežama dovode decu u opasnost. Ono što su spremni da urade za šaku popularnosti je jezivo i opasno po život. Jedna učenica osnovne škole umalo je poginula 10. decembra na kružnom putu u Čačku, gde se zbog „izazova“, takmičenja koje deca snimaju i potom kače na društvene mreže, našla pred samim točkovima kamiona.

Užasnu scenu iz Čačka prepričala je sugrađanka Slavica D. i apelovala na roditelje da obrate pažnju na to šta im rade deca.

Slavica D. je napisala da apeluje na roditelje da kontrolišu sadržaje koje njihova deca gledaju i izazove koje sprovode sa svojim vršnjacima.

„Na kružnom putu, grupa đaka osnovno školskog uzrasta, juče se takmičila ko će pretrčati ulicu dok kolona prolazi, tako da ih kamion ne zgazi. Scena je užasna, gde je čovek koji je vozio normalnom brzinom mogao nedužan da usmrti devojčicu. Prestravljen je stao dok se ona smejala“, navela je Slavica D.

Užasnuta onim što je videla, Čačanka je dodala da je „nedužan čovek mogao da uskrati svoju porodicu svog prisustva“. Upitala se i kako bi on dokazao da je nedužan, ko bi ga zaštitio, kako bi objasnio tim roditeljima da se dete bacilo pred kamion dok su je vršnjaci podržavali u izazovu.

Komentari na ovu objavu, koji su usledili, takođe su zastrušujući i potvrđuju da je ovaj izazov zapravo masovan. Kako je navela jedna žena, njoj su se deca od 10-11 godina isprečila i radila sklekove nasred kolovoza.

„Bila sam svedok sličnog. Pre možda dva-tri meseca vozila sam auto od Disa ka hotelu „Morava“. Dvojica dečaka su išla sredinom ulice, i dok sam se približavala jedan dečak je legao nasred ulice i počeo da radi sklekove. Ta deca su išla iz škole „Ratko Mitrović“, možda su peti, šesti razred. Strašno za gledati dokle su deca spremna da idu“, šokirana je ona.

Preporučujemo:  Ubice dece iz Lockheed Martin

Kako je navedeno u drugom komentaru, dve devojčice su, prvo jedna, pa druga, legle preko pešačkog prelaza i snimale se, preteći očigledno još jedan izazov.

„Doduše, izabrale su slabo prometnu ulicu i čekale su da nema mnogo vozila, al bez obzira na to, delovalo je suludo“, napiso je korišnik mreže.

Jelena Radović, sociolog, upozorava da mladi stalno pomeraju granice kad je reč o opasnim izazovima na društvenim mrežama, a da konstatno pomeranje granica govori da granicu više i nemamo. Izgubila se granica između toga šta je igra, a šta je izazov. Igra ima potpuno drugu konotaciju.

„Igra bi bila da se takmiče ko će koga više da nasmeje, ko će da ispriča duhovitiji vic, ko će da napravi ukusniji smuti… Međutim, tinejdžeri žele veću popularnost i na najrazličitije načine pomeraju granice na negativnu stranu. Sve se svodi na to: koja je sledeća opasnija stvar koju ćemo uraditi“, naglašava Radović.

Ona objašnjava da roditelji treba budu upoznati sa tim šta se dešava na društvenim mrežama da bi uopšte mogli da komuniciraju sa decom o problemima koje izazivaju.

„Ne bi bilo loše da se angažuju influenseri koji će govoriti da su te stvari pogrešne, kao što su to Nemci uradili, da šalju dobre i kvalitetne poruke. Ipak su influenseri uzori mladima, a ako imate vojsku kvalitetnih uzora i idola, lošeg sadržaja će biti sve manje“, zaključuje Jelena Radović.

Opasni „blackout“ izazov

U januaru ove godine je strašna tragedija pokazala koliko izazovi mogu biti opasni. Dečak iz Beograda nastradao je dok je učestvovao u jezivom „Blackout“ izazovu na Tik-toku.

Reč je o ekstremno opasnom izazovu koji se brzo širio među tinejdžerima i decom, a koji podrazumeva snimanje gušenja kaišom ili rukama dok se ne padne u nesvest, kako bi se osetili stanje neposredno pred smrt. U istom izazovu život je izgubila i 10-godišnja devojčica Antonela iz Italije.

Preporučujemo:  Тek nas očekuju klimatski ekstremi, ovo sada je samo kao tizer za film

Izazov „korona virus“

U „korona virus“ izazovu učesnici ližu javne površine kako bi dokazali da ne mogu da se zaraze korona virusom. U Americi su osobe koje su objavljivale ovakve videe bile hapšene zbog ugrožavanja javnog zdravlja, a pojedini učesnici nakon izazova bili su zaraženi.

„Peni“ izazov

„Peni“ izazov podrazumeva da se, pri stavljanju punjača za telefon u utičnicu, između punjača i utičnice postavi kovanica (peni). Cilj izazova je da se izazovu varnice. Izazov su deca radila kod kuće, ali i u školama pa su se često dešavali požari.

Izazov „izbeljivač“

Jedan korisnik aplikacije TikTok govori da treba da pomešate izbeljivač, želatin, kremu za brijanje i sredstvo za dezinfekciju ruku i sipajte smesu u plastičnu vrećicu, a onda da je prislonite na oko. On obećava da će vam se promeniti boja očiju ako ovo prislonite.

Nakon isprobavanja ovog izazova mnoga deca su prijavila krvarenje iz očiju, opekotine i oslabljen vid.

(MONDO/Telegraf)

Upozorenje stručnjaka: Ignorisanje deteta OPASNIJE od fizičkog zlostavljanja?

Mnoga sprovedena istraživanja dosad su pokazala kako fizičko kažnjavanje negativno utiče na decu, njihovo mentalno stanje i zdravlje u celini. [Opširnije...]

Zašto deca lažu i da li to treba da nas brine?

I naučno je potvrđeno ono sa čim se većina roditelja neretko susreće - uobičajeno je da deca lažu. Istraživanja pokazuju [Opširnije...]

NISU DECA KRIVA, VI STE: Nadobudni roditelji odgajaju zapuštene i nevaspitane egoiste!

Dok sam pred obdaništem čekala da vaspitačice izvedu moje dete, sasvim slučajno se odvijala sa strane jedna situacija koja me [Opširnije...]

dete
Male tajne roditelja čija deca nikad nisu bolesna

Sigurno svi znate ono jedno dete koje nikada nije bolesno. Pitate se po čemu je ono posebno ili kojim se [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com