Snimanje filma o doktoru Laziću u pripremi: Sva zarada biće donirana za liječenje oboljele djece u Srpskoj i Srbiji

Režiser Dragan Elčić i producent Goran Ikonić odlučili su da svu zaradu od filma o ljekaru i humanisti Miodragu Laziću, čije je snimanje u pripremi, doniraju nadležnim institucijama Republike Srpske i Srbije za liječenje oboljele djece, saopštila je produkcijska kuća „Ramonda prodakšn“.

PRIDRUŽITE SE TELEGRAM KANALU NACIONALNA OFANZIVA

Nakon odluke Upravnog odbora filmskog centra Srbije o sufinansiranju dugometražnog igranog filma o doktoru Laziću pod nazivom “Linija” kao domaćeg filma sa nacionalnom temom, produkcioni tim je počeo pripreme za izradu ovog izuzetno kompleksnog projekta.

Ovim filmom pokušaće da se domaćoj i svjetskoj javnosti ispriča priča o veličanstvenom liku slavnog ljekara humaniste koji je, ne štedeći sopstveni život, spasavao na hiljade ranjenika u ratnom grotlu sarajevskog fronta na prvoj liniji u bolnici “Žica” u Blažuju.

Iz ove produkcijske kuće ističu da je doktor Lazić svoju čovječnost i humanost pokazivao svakodnevno, operišući sve koji su zatražili pomoć, ne dijeleći ih na nacije i uniforme.

ОТКРИВАМО ШТА МИСЛЕ ЈЕРМЕНИ О СИТУАЦИЈИ У КАРАБАХУ: “Власти су нас издале!”

– Cijeneći lik i djelo ovog velikog čovjeka, sve vrline koje je pokazao i dijelio gdje god se nalazio, reditelj filma Dragan Elčić i producent Goran Ikonić donijeli su odluku da sva sredstva od zarade filma preusmjere nadležnim državnim institucijama Republike Srpske i Srbije za liječenje oboljele djece, čime bi pokušali da se na simboličan način oduže ovom junaku savremenog doba – navodi se u saopštenju.

Hirurg Miodrag Lazić je tokom ratova devedesetih godina 20. vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

On je 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Preporučujemo:  Za nepoverovati: U Srbiji nastavnici traže zaštitu predmeta srpski jezik i književnost!

Tokom rata u BiH, kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine. Nakon toga se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama u Republici Srpskoj.

Jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju, kod Sarajeva.

Lazić je napisao autobiografsko djelo “Dnevnik ratnog hirurga (Knin 1991-Srpsko Sarajevo 1995).

Za zasluge u spasavanju života Srba i ljudi drugih nacionalnosti patrijarh srpski Pavle odlikovao je Miodraga Lazića “Ordenom Svetog Save”.

Lazić je dobio i “Orden krsta milosrđa” kojim ga je odlikovala Republika Srpska.

Država Srbija je, posthumno, odlikovala dr Lazića “Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena”.

Doktor Lazić preminuo je u Nišu 2020. godine u 65. godini.

Sve o Srpskoj

BONUS VIDEO:

Govor u EP odjeknuo: Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum (VIDEO)

"Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum", pitao je prekjuče poslanike Evropskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski političar koji je [Opširnije...]

NOVI JEZIVI IZAZOVI TINEJDŽERA U SRBIJI: Devojčica zamalo završila pod točkovima kamiona – SMEJALA SE (VIDEO)

Nemili izazov je devojčica izvodila na kružnom putu kod Čačka. Novi izazovi na društvenim mrežama dovode decu u opasnost. Ono [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

SLOBODAN ANTONIĆ: Goran Marković – umetnik i klasni idiot

Ovo je članak o Goranu Markoviću. Korporativni mediji fetišizuju trendi umetnike. Pogledajte samo kako nam glumci i pevači objašnjavaju svet [Opširnije...]

HITNO SAOPŠTENJE VOJSKE SRBIJE! Važna informacija za građane od 19 do 30 godina, pominje se i oružje!

Ministarstvo odbrane poziva sve zainteresovane kandidate za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem u 2022. godini da podnesu svoje prijave. [Opširnije...]

Preporučujemo:  Vučić: Odgovor Srbije na krizu u vezi sa Ukrajinom za 48 sati, biće principijelan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *