Mali: Prosečna plata u Srbiji u decembru biće 840 evra

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da će višak novca u budžetu biti utrošen na poboljšanje životnog standarda građana Srbije, odnosno na plate i penzije. Očekuje se da prosečna zarada u Srbiji u decembru bude 840 evra.

Govoreći o rebalansu budžeta, ministar finansija Siniša Mali je rekao da je dobra vest to što su prihodi za ovu godinu veći od planiranih za 60,6 milijardi dinara.

„To omogućava da deficit budžeta, koji smo planirali u iznosu od 3,3, smanjimo na 2,8 odsto. To dodatno doprinosi smanjenju inflacije“, rekao je ministar.

Како вештачка интелигенција види земље Европе: Србија je Рашка, “Косово” не постоји

Ističe da je za građane najvažnije na šta će se taj novac trošiti.

„Taj novac ide na povećanje životnog standarda građana Srbije“, rekao je Mali, precizirajući da se to odnosi na povećanje plata i penzija.

Podsetio je da su od septembra za 5,5 odsto povećane plate za zaposlene u sistemu obrazovanja, za medicinske sestre i negovateljice u domovima za socijalnu zaštitu.

„Sa 12,5 odsto povećanja plata koje je bilo u januaru ove godine i sa predviđenih 10 odsto od 1. januara, to je za više od 208.000 zaposlenih povećanje od preko 30 odsto, dakle, daleko iznad nivoa inflacije“, rekao je Mali i istakao da država vodi računa o tome da građani ne trpe zbog povećanja cena.

Постоји алтернатива европском путу: Конгрес БРИКС -а и Србије на јесен у Београду

Podsetio je na to da će u januaru biti povećanje i za ostale zaposlene u javnom sektoru, te da će to u proseku značiti da je zarada porasla za 24 odsto.

Dodaje da su uprkos višim cenama, plate u realnom iznosu pozitivne i naveo da su u junu ove godine bile veće za 1,2 odsto nego u istom mesecu prošle godine.

Preporučujemo:  ZA TRI DANA PRONAĐENA TELA ČETVORICE MLADIĆA Svi izvršili samoubistvo

Ministar ističe da će od oktobra penzije biti veće za 5,5 odsto, a da dodatno povećanje od 14,8 odsto sledi od početka 2024. Od januara prosečna penzija iznosiće 390 evra, a plata već u decembru 840 evra.

„Ukupno povećanje penzija za ove dve godine nama je 60,1 odsto. Nema zemlje u Evropi, u svetu, koja je za vreme ove krize, a kriza i dalje traje, podigla toliko penzije i to je po meni sjajna vest za naše najstarije građane. Nama će već od januara prosečna penzija u Srbiji biti 390 evra“, rekao je Mali.

Podsetio je na dato obećanje da će prosečna plata do kraja 2025. biti 1.000 evra, a da će prosečna penzija iznositi između 430 i 450 evra.

Мало украјинских мушкараца који данас желе да се боре на линији фронта: Кијев мобилизује ограничено способне Украјинце

„Očekuje se da prosečna zarada u Srbiji u decembru ove godine bude 840 evra. Poređenja radi, 2012. bila je 331 evro. Dakle, uprkos krizi, uprkos i tome što i dalje ne jenjava konflikt u Ukrajini, energetska kriza, i kovid… Imamo realno povećanje plata“, rekao je Mali.

Ističe da je ekonomski rezultat Srbije za prvih osam meseci bolji nego što se očekivalo, te da BDP i dalje raste, tj. u plusu je, 0,9 i 1,7 odsto, u prva dva kvartala.

RT

BONUS VIDEO:

Tajni sporazum Srbije i Crne Gore iz 1866: Za oslobođenje od Turaka i ujedinjenje srpskih zemalja

Potpisan je kao tajni sporazum, a mnogi bi danas možda voleli da takav i ostane jer je istorijski dokument o [Opširnije...]

Snimanje filma o doktoru Laziću u pripremi: Sva zarada biće donirana za liječenje oboljele djece u Srpskoj i Srbiji

Režiser Dragan Elčić i producent Goran Ikonić odlučili su da svu zaradu od filma o ljekaru i humanisti Miodragu Laziću, [Opširnije...]

KO JE BILA MAGI? Lepotica koja je od epiteta crne princeze i ikone rokenrola stigla do beskućnice i tragičnog kraja

Život Margite Stefanović Magi, jedne od najznačajnijih muzičarki na sceni bivše Jugoslavije bio je ispunjen usponima i padovima. Od velike [Opširnije...]

Odbojkašice krenule Novakovim stopama – preslišan Meksiko, nek’ se spremi Ukrajina

Novak Đoković obezbedio je u subotu „vizu“ za Olimpijske igre, a odličan start ka ostvarenju tog cilja imale su i [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com