NATO desant na Kosovu: Počela velika vojna vežba, učestvuje 24.000 vojnika

Vojna vežba koju predvode Sjedinjene Američke Države, na kojoj će učestvovati oko 7.000 američkih i 17.000 vojnika iz 13 zemalja, počela je danas na Kosovu i Metohiji i trajaće do 2. juna.
Prethodno je iz tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga najavljeno da su u okviru vežbe angažovani vojnici iz 25 država.
Vojna vežba „Branilac Evrope 23“, uz predstavljanje 1.300 pripadnika bezbednosnih snaga privremenih prištinskih institucija, koji su se za vežbu pripremali više od godinu dana, kao i naoružanja takozvanog Kosova, otvorena je u centru Prištine, defileom dva puka vojske i naoružanja.
„Trebalo je više od godinu dana intenzivnih priprema za uspešnu realizaciju ove vežbe, ulaganja u opremu i sisteme naoružanja, investicije u infrastrukturu i mnogo obuke“, napisao je ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj, poručivši da je tzv. Kosovo spremno da se pridruži NATO paktu.
Vojna vežba Branilac Evrope 23 u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Vojna vežba „Branilac Evrope 23“ u Prištini
Vojna vežba će se odvijati na vojnom poligonu u okolini Đakovice, na Kosovu i Metohiji, kao i na poligonu Krivolak u Severnoj Makedoniji i na poligonima u Albaniji.
„U Albaniji počinje zajednička multinacionalna vežba koju predvodi Evropska komanda SAD, gde će biti demonstrirane interaktivne sposobnosti Sjedinjenih Država sa savezničkim i NATO partnerskim vojskama“, napisao je na svom Fejsbuk* profilu albanski premijer Edi Rama.
Otvaranju vežbe prisustvuju prištinski zvaničnici kao i predstavnici NATO zemalja, a na glavnom šetalištu je izloženo i naoružanje, preneo je Tanjug.
Belorusija iznenada počela oružane vežbe

Oružane snage Belorusije iznenada su počele vojne vežbe kako bi se testirala borbena gotovost, prenela je danas beloruska novinska agencija [Opširnije...]

nato
Van oka posmatrača: Počele vežbe Istočnog krila NATO saveza u Poljskoj

ORUŽANE snage Poljske saopštile su danas da su počele vojne vežbe u kojima učestvuje više hiljada vojnika NATO saveza. Reč [Opširnije...]

U Crnom moru 20 ratnih brodova Rusije – vežbaju gađanje ciljeva i uništavanje neprijateljskih snaga

Ratni brodovi Ruske Federacije uvežbavaju gađanje vazdušnih i morskih ciljeva tokom vojnih vežbi u Crnom moru. Učestvuje 20 brodova. Ruske [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com