„NEMA VIŠE NI ZNAČAJA, NI SVRHE“: Turska otkazala planiranu posetu švedskog ministra, dozvolili ANTITURSKI protest

Turska je otkazala planiranu posetu švedskog ministra odbrane kao odgovor na dozvolu da se u toj zemlji održi antiturski protest.

Turska, kao zemlja članica NATO odugovlači odobrenje švedskog zahteva za ulazak u taj vojni savez dok vlasti ne suzbije grupe koje Ankara smatra bezbednosnim pretnjama, a otkazivanje posete je najnoviji potez negodovanja zbog, kako je shvaćeno, švedskog nedelovanja.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da se neće održati planirana poseta njegovog švedskog kolege Pala Jonsona 27. januara. Rekao je da ta poseta nema više „nikakvog značaja ni svrhe“ jer Švedska nastavlja da dozvoljava „odvratne“ demonstracije protiv Turske.

Švedska se sprema za nekoliko demonstracija ovog vikenda. Ekstremnodesničarski aktivista iz Danske dobio je dozvolu policije da organizuje protest ispred turske ambasade u Stokholmu gde namerava da spali Kuran, svetu knjigu Islama. Istovremeno i proturske i prokurdske grupe planiraju demonstracije u glavnom gradu Švedske.

Turska je juče pozvala švedskog ambasadora da osudi proteste. Navedeno mu je da će protesti prokurdskih grupa povezanih sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), predstavljati kršenje zajedničkog memoranduma Turske, Švedske i Finske, kojim je sprečen turski veto na prijem te dve nordijske zemlje u NATO u junu.

Turska, SAD i EU smatraju PKK terorističkom grupom, a u memorandumu su Švedska i Finska istakle da to podržavaju.

Ranije ovog mesece lutka u liku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana okačena je o uličnu svetiljku u Stokholmu tokom kurdskog protesta.

Turska je osudila odluku švedskog tužioca da ne pokrene istragu a švedski premijer Ulf Kristerson je nazvao protest činom „sabotaže“ protiv švedskog nastojanja da uđe u NATO.

Turska je pozvala švedskog ambasadora ranije ove nedelje i otkazala posetu predsednika parlamenta čime je reagovala na taj incident.

Preporučujemo:  ERDOGAN: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

BONUS VIDEO:

Otvoreni Balkan se otvara i za Mađarsku i Tursku

Inicijativa Otvoreni Balkan instrument je koji omogućuje održivost regiona i stvara povoljan politički ambijent u njemu. A to što na [Opširnije...]

nato
Dve članice NATO-a na pragu sukoba: Turska ucrtala grčka ostrva kao svoja

Odnosi Grčke i Turske ponovo su uzdrmani nakon kontroverznog poteza šefa desničarske Partije nacionalističke akcije (MIR) Devleta Bahčelija, koji je [Opširnije...]

Neće se desiti čudo: Turski „bajraktar“ brže padne na zemlju nego što udari na ruske snage

Turski „bajraktari“ praktično su beskorisni kada se suoče sa snažnom ruskom protivvazdušnom odbranom, kažu ruski eksperti povodom najava da će [Opširnije...]

Erdogan: Naša vojska biće najmoćnija na svetu

Turska će nastaviti da jača svoju vojsku da postane najmoćnija na svetu, izjavio je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan. [Opširnije...]

U Istanbulu policija sprečila Paradu srama, desetine privedene

Turska policija privela desetine ljudi i sprečila stotine osoba da se okupe na godišnjoj Paradi ponosa u Istanbulu, nakon što [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com