EU traži od Prištine da odmah produži proces preregistracije vozila

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je prištinske vlasti da odmah odlože primenu odluke o registarskim tablicama i produži proces preregistracije, prenosi danas Albanian post.

Predstavnik EU je istovremeno zatražio od Prištine da obustavi kaznene akcije za građane koji imaju automobile sa srpskim registarskim oznakama.

„To znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila”, naveo je Stano.

U odgovoru za Albanian post on je takođe kazao da je odgovornost na stranama da obezbede mir i uzdrže se od akcija koje će dovesti do eskalacije tenzija.

Povlačenje srpskih predstavnika iz prištinskih institucija za portparola EU nije rešenje za aktuelne sporove, ali, kako je rekao, „ima potencijal za eskalaciju tenzija na terenu”.

Stano je podsetio i na obaveze prištinskih institucija da sprovedu sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, preneo je Kosovo onlajn.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj sinoć je ocenio da povlačenje Srba na KiM iz prištinskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira napetosti na terenu, preneo je Tanjug.

„Nedavna dešavanja u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, i otežavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire”, naveo je Borelj u pisanoj izjavi, objavljenoj na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

On je dodao da Evropska unija poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija, koje bi mogle da dovedu do daljih tenzija.

БОНУС ВИДЕО:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Preporučujemo:  Amerikanci tvrde: Zvonko Veselinović organizator ubistva Olivera Ivanocića?
Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *