Otvoreni Balkan se otvara i za Mađarsku i Tursku

Inicijativa Otvoreni Balkan instrument je koji omogućuje održivost regiona i stvara povoljan politički ambijent u njemu. A to što na skup u Beogradu, dolaze i visoki funkcioneri iz Turske, Mađarske, Crne Gore i BiH, potvrda je da je Otvoreni Balkan jedini mehanizam koji funkcioniše.

Pored albanskog i makedonskog premijera, Beograd će, kao domaćin samita inicijative Otvoreni Balkan, biti domaćin i turskom i mađarskom šefu diplomatije, Mevlutu Čavušogluu i Peteru Sijartu, kao i crnogorskom premijeru u ostavci Dritanu Abazoviću i predsedniku Saveta ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Otvoreni Balkan – mehanizam koji funkcioniše

EU je ostala, ne samo bez sredstava, već i bez političke volje i ekonomskih mehanizama da sprovodi strategiju proširenja. Uz to, pokušaj Nemačke da obnovi Berlinski proces, završiće se na pokušaju, s obzirom da je Nemačka u ozbiljnom problemu, smatra spoljnopolitički analitičar Zoran Milivojević.

Tako, Otvoreni Balkan ostaje jedini politički mehanizam koji funkcioniše, a najbolja potvrda toga je skup u Beogradu, dodaje on. To je potvrda da je inicijativa živa, i da daje rezultate.

To što će na samitu učestvovati Dritan Abazović potvrda je njegovog stava da Crna Gora treba da se priključi Otvorenom Balkanu, ističe Milivojević.

„Mislim da je to vrlo važno i da politička struktura koja je dobila prošle izbore stoji na tome i kakav god bude rasplet u Crnoj Gori mislim da je neizbežno pridruživanje ove države Otvorenom Balkanu“, kaže on.

Prisustvo Turske i Mađarske na nivou ministara spoljnih poslova govori o, kako Milivojević kaže, evropskoj dimenziji Otvorenog Balkana.
„Turska, kao regionalna sila, svakako ima interesa da ne bude izuzeta iz procesa koji se odvijaju na Zapadnom Balkanu, a mislim da je Čavušogluov dolazak i u sklopu priprema posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana – dakle, jedna aktivna uloga Turske, njeno aktivno zalaganje da bude prisutna u regionu i ne bude izuzeta, s obzirom da region dobija na težini. Vidimo da su tu uključeni, i Vašington, i Moskva, i Kina. Ne pominjem EU, jer ona je sada sama sebe stavila u drugi plan“, objašnjava Milivojević.

Preporučujemo:  Od pet gasovoda koji ruski gas dovode do Evrope samo jedan u funkciji

Mađarska kapitalizuje svoj uticaj

Prisustvo Mađarske na samitu je, prema Milivojevićevim rečima, takođe važno – strategija srpskog severnog suseda je da, preko odnosa sa Srbijom i Otvorenim Balkanom sebi obezbedi dodatne političke i ekonomske prednosti u odnosu na ostale evropske države, koje su u potpunoj defanzivi.

„Tako da Mađarska sada hoće da kapitalizuje svoju podršku i da, rekao bih, prenese iskustva iz Višegradske grupe koja je izvanredno funkcionisala, sve do ovih raskola vezanih za ukrajinsku krizu“, kaže Milivojević.

Ipak, prema rečima našeg sagovornika, u celoj stvari najvažnija je afirmacija srpske politike i srpske pozicije kao vojno neutralne i politički nezavisne države.

„Mislim da je najvažniji kvalitet, kada je reč o Beogradu, ne samo afirmacija Otvorenog Balkana kao instrumenta za saradnju u regionu i za prevazilaženje ekonomskih kriza, nego i u političkom smislu afirmacija njene političke pozicije i međunarodnog položaj. On će dati Srbiji manevarski prostor da deluje kao nezavisna i vojno neutralna zemlja, što je izuzetno važno“, zaključuje Milivojević.

Samit inicijative Otvoreni Balkan počinje u petak, 2. septembra, obraćanjem lidera, a zatim sledi njihov susret sa predstavnicima institucija zaduženim za privlačenje investicija, kao i sa predstavnicima kriznih grupa za snabdevanje hranom i energentima u okviru ove inicijative. Potom će uslediti potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Nikola Joksimović / Sputnjik

 

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *