REDOM UBIJALI SVE SRBE KOJI SU UMAKLI „OLUJI“: Za likvidaciju 1.228 civila tokom i posle hrvatske zločinačke akcije niko nije odgovarao

U ZLOČINAČKOJ akciji hrvatske vojske „Oluja“ 1995. godine i nekoliko meseci posle nje, ubijeno je 1.228 srpskih civila. Među tim žrtvama 553 su žene, od kojih su 450 bile starije od 60 godina.

Takođe, tog avgusta i septembra 1995. godine nestalo je i 526 pripadnika srpskog naroda, od kojih su 266 bile žene. O njima se ni danas, 27 godina kasnije, ništa ne zna.

Ove stravične zločine iz evidencije Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, koji su proteklih godina popisali do sada otkrivena imena ubijenih i nestalih Srba, Hrvatska nema nameru ni da istražuje, a kamoli da procesuira odgovorne za najsuroviju likvidaciju i mučenja nedužnih civila. Naprotiv, kada je Srbija nedavno podigla optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota za zločine na Petrovačkoj cesti i Svodnoj u kojima je ubijeno 13, a ranjeno 24 ljudi, Zagreb je reagovao pretnjama Beogradu i silnim lažima na račun naše države i predsednika.

Preživeli članovi porodica na stotine mučki likvidiranih Srba za sve ove godine nisu dočekali pravdu, da oni koji su ubijali i masakrirali njihove majke, očeve, braću, konačno odgovaraju za ratne zločine. Niti su odgovarali direktni izvršioci, niti oni koji su naredili te likvidacije samo sa jednim ciljem – da se Srbi zastraše i nikada više ne vrate na svoja imanja i u svoje kuće. Poruka je bila – „ko ostane ili se vrati, čeka ga metak“.

Nažalost, zločin na Petrovačkoj cesti nije jedini koji su nad golorukim ljudima počinili hrvatski vojnici, a neke od njih zabeležile su i ekipe Ujedinjenih nacija, koje su posle „Oluje“ bile na terenu, evidentirale i fotografisale ubijene srpske civile.

Foto UN

Tela brutalno likvidiranih Srba u svojim selima u severnoj Dalmaciji, Foto UN

Foto UN

Među dostupnom dokumentacijom u koju su „Novosti“ imale uvid su i zločini nad 40 Srba ubijenih u svojim selima u severnoj Dalmaciji.

U notesima predstavnika UN tako je, između ostalog, ostalo zapisano da su nekoliko dana nakon ulaska hrvatskih vojnih snaga u Knin i u toku pljačke srpske imovine, ubijeni Ilija Milivojević (57) i njegov slepi otac Mile Milivojević (84). Otac je upucan u glavu iz neposredne blizine dok je sedeo u kuhinji, a sin u leđa.

Takođe, u Žagrovcu u zaseoku Dmitrovića 16. avgusta pronađeni su Jovan Dmitrović (55) ubijen u svom dvorištu, a u šumi Stevo Dmitrović (40), upucan najpre u grudi, a onda „overen“ u potiljak. Prema srpskim podacima, tada su ubijeni i Dmitar Rašuo (81), Milica Petko (72), Ilija Petko (40), Đuro Rašuo (50), Ika Dondur (65) i Vera Dondur (56). Tim UN pronašao je i dve neidentifikovane osobe u jarku pored puta Knin-Kistanje. Svi ubijeni su bili u civilnoj odeći. Ostalo je zabeleženo i da je u Gračačkom zaseoku Ivanići pronađena ubijena žena od oko 75 godina. Telo je bilo kraj potoka, a nesrećna starica ležala je licem ka zemlji.

Hrvatski vojnici upali su 25. avgusta u Plavno, zaselak Grubori i ubili šestoro civila, a pola sela zapalili. Jovu Grubora (55) zaklali su na livadi dok je čuvao krave i masakrirali mu donji deo lica. Sem njega, Hrvati su ubili i dve krave i psa, čiji su leševi pronađeni pored Jovinog tela. NJega je, inače, pronašao rođak i doneo u kuću gde su ga fotografisali pripadnici UN.

Foto Z. Jovanović

Surovu smrt doživeo je i starina Miloš Grubor (80), ubijen u sobi dok je spavao. Pogođen je mecima u potiljak i u leđa. Tada su ubijene i Marija i Milka Grubor i Savo Đurić. Kasnije je na livadi pronađen i upucan Đuro Karanović (45), kojem su lice i glava bili isečeni i izmasakrirani.

U Golubiću kod Knina 30. avgusta, prema srpskoj evidenciji, pronađeno je 18 ubijenih civila. Strani istražitelji evidentirali su ubistva Branka Radinovića (70), Nikice Radoška (60), Maše Radoško (55), Vase Vacića (77) i Nikice Panića (60). Dva tela su pronađena u vinogradu, a ostali u dvorištima kuća.

Preporučujemo:  Hrvatski zet i šiptarski pašenog: General Ponoš!

U svoju kuću u Kninu, nekoliko dana posle „Oluje“, iz obližnjeg sela preselili su se Lazar i Ana Milinković, verovatno misleći da će im tu biti bezbednije. Ali, 2. septembra Lazar je ubijen na kauču, a Anino telo je nađeno kako visi na užetu zakačenom za štok vrata.

Dokumentovan je i zločin u Donjem Lapcu, gde je 6. septembra pronađeno raspadnuto telo neidentifikovanog muškarca. Ubijen je sa tri metka u leđa, dopola zakopan u zemlju i sakriven azbestnim krovnim limovima. Nekoliko dana kasnije, 12. septembra, u zaseoku Rodalice kod Benkovca pronađene su dve starije žene, od kojih je Milica Graovac upucana u glavu. NJihova krv je pronađena u trpezariji i u sobi, gde su najverovatnije i likvidirane, ali su im tela izneta ispred kuće. Istoga dana je u lokvi krvi, ispred svoje kuće u kninskom naselju Riđane nađen Milan Balić (76), upucan iz puške u grudi.

Dokazima o masakrima civila pridružen je i onaj iz sela Kuburići kod Gračaca, gde je 13. oktobra, pored puta u žbunju, pronađeno telo u poodmakloj fazi raspadanja, a 1. novembra u naselju Vuksi kod Knina u bunaru ispred kuće nađeno je telo starice Draginje Vukse (93).

Tokom 1995. vekovna ognjišta napustile stotine hiljada ljudi, Foto Z. Jovanović

MASAKR U VARIVODAMA

U VARIVODAMA kod Kistanja 28. septembra 1995. godine na delu se videlo hrvatsko etničko čišćenje i poruka da se Srbi ne vraćaju. U masakru je ubijeno sedam Berića – Marija (55), Radivoj (69), Jovo (65), Milka (71), Marko (82), Špiro (55) i Jovan (56) i još dvojica meštana, Dušan Đukić (58) i Mirko Pokrajac (84).

Akcioni tim organizacije „Hjuman rajts“ 1. oktobra je čuo za taj masakr i sutradan otišao u Varivode. Tamo su otkrili velike krvave mrlje ispred šest kuća. Sledećeg dana su otišli na lokalno kninsko groblje, gde su pronašli nove krstove sa imenima devet seljana iz Varivoda.

Preporučujemo:  EКSLUZIVNO Tajna beleška sa sastanka u SAD četiri dana pred OLUJU: Кristofer Hil podržao Hrvate da izvrše etničko čišćenje!(FOTO)

SMRT U AUTOMOBILU

SVOJU kuću u „Oluji“ u kistanjskom zaseoku Babići nije želela da napusti starica Sava Babić (82). NJu su početkom septembra pripadnici UN posetili i doneli joj humanitarnu pomoć. Tada je bila živa i zdrava i pomogli su joj da stari žuti „fijat“ odgura u susednu garažu. Kada su došli tri dana kasnije, zatekli su je mrtvu. NJeno telo je bilo na prednjem sedištu automobila, sa nogama izbačenim napolje, a pored je bio drveni štap. Dva puta joj je pucano u glavu.

Новости

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

OGLASILA SE PORODICA TRAGIČNO PREMINULE KIKE ĐUKIĆ (22): U nalazu obdukcije stoji OVAJ UZROK SMRTI, za sve imaju jednu molbu

Jutjuberka i influenserka Kristina Kika Đukić tragično je preminula u 22. godini u noći između 8. i 9. decembra, a sada je porodica [Opširnije...]

Još jedna žena stala u odbranu slobode govora Bake Praseta: Na delu imamo zlonamernu zamenu teza, koja polako, ali sigurno uzima svoj danak

Makijaveli je odavno primetio da podela društva na „prijatelje“ i „neprijatelje“ čini osnovno obeležje svake tiranije. Neprijatelje bi, dabome, trebalo [Opširnije...]

BRUTALNO PREBIJANJE U KURŠUMLIJI: Pajserima tukli oca i sina u kafiću, mladiću PUKLA lobanja

Dva muškarca su teško povređena noćas u tuči koja se dogodila u jednom kuršumlijskom kafiću. Reč je o ocu Z.M. [Opširnije...]

KRAJ DRAME! Bačen suzavac u stan jutjubera, a evo šta je vikao dok su ga odvodili

Kako javlja reporter "Blica" u zgradu u kojoj stanuje jutjuber Daniel Đukić, koji od 9 časova jutros preti da će [Opširnije...]

FDU staje u odbranu Gorana Markovića

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) saopštio je da, svojom pozicijom akademske ustanove, staje u odbranu slobode mišljenja i govora svakog pojedinca, [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *