Nema dokaza da su Naserovi vojnici podvaljeni kao žrtve zločina u Srebrenici [izmenjeno]

Posmrtni ostaci 50 identifikovanih žrtava iz proteklog rata u Bosni su sahranjeni 11. jula ove godine u Potočarima, a „Novosti“ otkrivaju da se više od 30 imena sa liste žrtava koje su ove godine sahranjene u Potočarima može pronaći u Jedinstvenom registru boraca Federacije BiH, koji vodi Federalno ministarstvo za pitanja boraca.

Na pojedinim portalima, uključujući i naš, iznete su neproverene informacije da su sahranjeni posmrtni ostaci 50 bosanskih muslimana iz proteklog rata u Bosni bili borci Armije BiH u jedinicama Nasera Orića i da su „podvaljene kao žrtve genocida“.

Podaci koje je moguće pronaći u ovom registru uključuju informacije o tome u kojim je oružanim snagama osoba delovala (ARBiH, MUP RBiH, HVO), o broju dana u kojima je učestvovala u oružanim snagama i u nekim slučajevima podatke o jedinici u kojoj je osoba bila registrovana. Treba samo obratiti pažnju da se u polje za pretragu unesu prvo prezime pa ime osobe, jer u protivnom baza pokazuje kao da osobe nema na spisku iako je ona tamo prisutna.

U članku koji smo preneli eksplicitno se tvrdi da osobe koje su ove godine pokopane u Potočarima nisu žrtve genocida i da se njihova sahrana predstavlja kao “podvala” i “laži o navodnom genocidu”. Novosti za njih tvrde da su “poginuli bosanski muslimani”, što nije tačno.

Dakle, netačna je tvrdnja iz članka portala Novosti, koji smo preneli, da su žrtve genocida koje su ove godine pokopane u Potočarima “poginuli”. U članku se dalje navodilo i da među ukopanim žrtvama ove godine nije bilo žena i dece, što nije tačno. Među sahranjenima su bila i tri maloletna lica, od kojih jedno maloletno lice starosti 16 i dva maloletna lica starosti 17 godina.

Preporučujemo:  Direktor PIO fonda zloupotrebio funkciju promovišući izbornu listu SNS

Insinuacija da genocid nije počinjen jer su žrtve većinom bile vojno sposobni muškarci, a ne žene i deca, je netačna. Iz definicije genocida jasno je da ga ne određuje pol ili uzrast žrtava.

Iako je objavljeno da je jedan od žrtava bio i Elvir (Hasana) Muminović, ali da je on navodno, prema kazivanju njegovog brata Almira (koji je ostao u Potočarima i preživeo) krenuo u proboj kroz šumu, te tvrdnje nisu potkrepljene nijednim dokazom.

Podsećamo, porodice ubijenih Srba iz tog kraja su uz regionalni put Bratunac – Potočari postavili fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja ubijenih i poginulih u proteklom građanskom ratu u BiH.

Fotografije su postavili članovi porodica poginulih s ciljem da se ukaže da su na ovom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni mnogi zločini za koje niko nije odgovarao.

IZMENA: Iako je u prvobitnom članku prenešeno da 50 identifikovanih žrtava koje su sahranjene ove godine u Potočarima “samo predstavljaju kao žrtve genocida”, to svakako nije tako. U Registru boraca nisu pronađeni nikakvi dokazi da su žrtve sahranjene u Potočarima ove godine ratni zločinci ili “Naserovi koljači”. Pomenuti Registar prosto ne sadrži takve podatke koji bi se mogli na taj način tumačiti.
Takođe, iako je prethodno navedeno da među žrtvama ukopanim u Potočarima ove godine nije bilo žena i dece, zapravo su pored ostalih bila i tri maloletna lica, od kojih jedno maloletno lice starosti 16 i dva maloletna lica starosti 17 godina.
Uklonjena su i mesta na kojima se za pomenutih 50 identifikovanih žrtava navodi da su “poginuli”, i navode se kao “žrtve” ali se taj izraz stavlja pod navodnike.

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Preporučujemo:  Smenjen dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević zbog veza sa Rusijom!!!

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

One thought on “Nema dokaza da su Naserovi vojnici podvaljeni kao žrtve zločina u Srebrenici [izmenjeno]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *