Erdogan: Naša vojska biće najmoćnija na svetu

Turska će nastaviti da jača svoju vojsku da postane najmoćnija na svetu, izjavio je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.
„Uspesi u operacijama poslednjih šest godina daju punu osnovu da se Oružane snage Turske smatraju jednim od najmoćnijih na svetu.

Nastavićemo da jačamo vojsku dok ne postane najjača na svetu. Na putu daljeg razvoja Turske, posebnu pažnju posvećujemo uvećanju potencijala za odvraćanje turskih oružanih snaga“, izjavio je predsednik Erdogan, govoreći na Univerzitetu nacionalne odbrane u Istambulu, a prenosi agencija „Anadolija“.

Turski lider je istakao da, bez obzira na određeni nedostatak kadrova, Oružane snage Turske nastaviće da demonstriraju nove uspehe.
Prema njegovim rečima, snaga turske vojske odražava se i u oblasti borbe protiv terorizma, uključujući prekogranične operacije.
„Borba protiv terorizma će se nastaviti do potpunog uklanjanja ove pretnje“, naglasio je on.

Erdogan je naročito skrenuo pažnju na porast interesa stranih partnera za vojne obuke u Turskoj.
Šef države je istakao da je u poslednjim vojnim obukama „EFES“ u Turskoj učestvovalo 39 zemalja, među kojima i Sjedinjene Američke Države.
Turski lider je naglasio da brojne članice Alijanse nisu podržale Ankaru u borbi protiv terorizma.
„Ne zaboravljamo one koji su nam okrenuli leđa“, poručio je Erdogan.

On se osvrnuo i na protekli samit NATO-a u Madridu.

Prema njegovim rečima, u slučaju da Švedska ili Finska pokušaju da odugovlače realizaciju preuzetih obaveza ili ispolje licemerje, Turska će se vratiti svom prvobitnom stavu o proširenju NATO-a.
„U to niko ne treba da sumnja“, naglasio je Erdogan.

On je takođe uputio upozorenje i grčkim vlastima.
„Arogantna Grčka bi trebalo da se seća lekcija iz istorije i uzme u obzir procese u regionu“, poručio je on.

Preporučujemo:  Amerika pliva na globalnoj recesiji - visoki troškovi života mogli bi da dovedu do građanskih nemira

Podsetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.

Dogovor je postignut na samitu NATO u Madridu.

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

turska
„NEMA VIŠE NI ZNAČAJA, NI SVRHE“: Turska otkazala planiranu posetu švedskog ministra, dozvolili ANTITURSKI protest

Turska je otkazala planiranu posetu švedskog ministra odbrane kao odgovor na dozvolu da se u toj zemlji održi antiturski protest. [Opširnije...]

Otvoreni Balkan se otvara i za Mađarsku i Tursku

Inicijativa Otvoreni Balkan instrument je koji omogućuje održivost regiona i stvara povoljan politički ambijent u njemu. A to što na [Opširnije...]

nato
Dve članice NATO-a na pragu sukoba: Turska ucrtala grčka ostrva kao svoja

Odnosi Grčke i Turske ponovo su uzdrmani nakon kontroverznog poteza šefa desničarske Partije nacionalističke akcije (MIR) Devleta Bahčelija, koji je [Opširnije...]

Neće se desiti čudo: Turski „bajraktar“ brže padne na zemlju nego što udari na ruske snage

Turski „bajraktari“ praktično su beskorisni kada se suoče sa snažnom ruskom protivvazdušnom odbranom, kažu ruski eksperti povodom najava da će [Opširnije...]

U Istanbulu policija sprečila Paradu srama, desetine privedene

Turska policija privela desetine ljudi i sprečila stotine osoba da se okupe na godišnjoj Paradi ponosa u Istanbulu, nakon što [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com