Nastavlja se sa subvencijama za kupovinu seoskih kuća

Vlada Srbije je izdvojila ukupno 500 miliona dinara bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u 2022. godini. U ovoj godini dodeljeno je 65 seoskih kuća za 8 mladih poljoprivrednika, 12 samohranih roditelja i 45 porodica sa teritorije čitave Srbije.

Preporučujemo:  Pola milijarde bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća u 2022.

„Prva (kuća) za koju su u ovom ciklusu dodeljena sredstva nalazi se u selu Željuša, u opštini Dimitrovgrad, ima 52 kvadrata i okućnicu od 4,8 ari placa. Prosek godina stanara ovih kuća na selu je još niži nego prošle godine i iznosi 29,6 godina života“, rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Kako se navodi, u prošlom ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u 100 jedinica lokalnih samouprava.

Pravo učešća na javnom konkursu imaće supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici koji ispunjavaju sve propisane uslove za učešće.

Maksimalni iznos predviđen za kupovinu jedne seoske kuće sa okućnicom je 1,2 miliona dinara, a kako navode u Vladi Srbije, interesovanje za te subvencije je ogromno.

Preporučujemo:  Uroš i Milena prodali su sve i preselili se na selo: Ne možemo ni da zamislimo da se vraćamo u Beograd

Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

Najjeftinija nekretnina, od sada dodeljenih, košta 588.168 dinara i nalazi se u selu Bačko Gradište u Opštini Bečej, ima 67 kvadrata i okućnicu od 2,64 ara.

Maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin (selo Svilojevo), Bač (sela Selenča, Vajska, Plavna, Bačko Novo Selo i Bođani) i Bačka Palanka (sela Tovariševo i Silbaš).

U Mionici je za isti iznos od 1,2 miliona dinara, u selu Planinica kupljena kuća sa najvećom okućnicom od 1,88 hektara.

Najveća seoska kuća ovog puta nalazi se u Odžacima, u selu Bački Brestovac i ima 336 kvadrata.

Kao i prošle godine, predviđena je dodela subvencija mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku ili poljoprivrednici do 45 godina starosti.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Bespovratna sredstva će biti preneta jedinici lokalne samouprave nakon zaključivanja ugovora o njihovoj dodeli između ministarstva, nadležne lokalne samouprave i podnosioca prijave kome su odobrene subvencije.

Jedinica lokalne samouprave nema svojstvo kupca i ne stiče pravo svojine na nepokretnosti.

Korisnici bespovratnih sredstava su u obavezi da u roku od 20 dana od dana zaključivanja ugovora uđu u posed nepokretnosti i izvrše promenu prebivališta.

Preporučujemo:  Lažna uzbuna izazvala redove na pumpama

Nova ekonomija

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *