Kragujevac podiže spomenik knezu Milošu

Rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika prvi je korak ka podizanju spomenika knezu Milošu Obrenoviću u centru grada, izjavio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić prilikom nedavnog predstavljanja projekta uređenja trga posvećenog velikom srpskom vojskovođi. Za rekonstrkciju trga, koji sa pešačkom zonom u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića treba da čini veliko šetalište, izdvojeno je 300 miliona dinara, što ovaj projekat čini kapitalnim, objasnio je gradonačelnik. Konkurs za izvođača radova biće raspisan u aprilu.

‒ Kragujevac ima obavezu da se oduži knezu Milošu Obrenoviću, kao što se odužio Vuku Karadžiću, Joakimu Vujiću i Josifu Šlezingeru, pregaocima na polju kulture s kojima je zajedno stvarao modernu srpsku državu. Rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika prvi je korak ka podizanju spomenika knezu Milošu – rekao je gradonačelnik Dašić, najavljujući formiranje velikog šetališta u centru grada.

Rekonstrukcija ovog trga donosi veliku novinu za Kragujevčane, budući da će u ovoj centralnoj gradskoj zoni biti eliminisan kolski saobraćaj. Projektom je predviđeno povezivanja trga sa postojećem pešačkom zonom u Ulici kralja Petra Prvog, što će pešački saobraćaj u centru grada učiniti dominantnim. Problem parkiranja u centru grada mogao bi da bude rešen izgradnjom podzemne garaže, a čitav prostor od oko šest hektara biće oplemenjen zelenilom i fontanama.

‒ Naš plan je da centralni gradski trg učinimo reprezentativnim, onako kako je to urađeno u velikim evropskim gradovima – poručio je gradonačelnik Kragujevca.

Spomenik Radomiru Putniku, delo vajara Nikole Koke Jankovića, otkriven je 1992. godine i dominira platoom ispred zgrade u kojoj su do početka ove godine bili smešteni pravosudni organi. Rekonstrukcija trga postala je moguća nakon preseljenja kragujevačkih sudova i tužilaštava u Palatu pravde koja je nedavno svečano otvorena.

Preporučujemo:  U Kragujevcu nema uglja

Nekadašnja Zgrada suda, kako su je Kragujevčani zvali, podignuta je 1904. godine, a građena je za potrebe okružnog načelstva. Ovo reprezentativno arhitektonsko zdanje, koje je projektovao Nikola Nestorović, ima status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Objekat je pripao gradu nakon razmene imovine sa državom kojoj je ustupljena parcela za Palatu pravde. Namera grada je da velelepno zdanje, po završetku rekonstrukcije trga, pretvori u sedište lokalne samouprave.

Tri biste kneza Miloša

Prethodni gradonačelnik Radomir Nikolić imao je ideju da sedište lokalne samouprave premesti u Upravnu zgradu Vojnotehničkog zavoda – „Zastave”, koja dominira „Kneževim arsenalom” na desnoj obali Lepenici, a stara ideja o podizanju spomenika Milošu Obrenoviću, koji je 1818. godine proglasio Kragujevac za prvu prestonicu moderne Srbije, aktuelizovana je pre petnaestak godina, za vreme vlasti Veroljuba Stevanovića. Aktuelna vlast je 2018. godine otkrila bistu kneza Miloša pored Amidžinog konaka, koji je danas deo kompleksa Narodnog muzeja u Kragujevcu. Reč je o delu vajara Zorana Kuzmanovića, učenika Nikole Koke Jankovića. Bista kneza Miloša postoji još u Knjaževsko-srpskom teatru i Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, koju je pohađao i Radomir Putnik.

Politika

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

patrijarh pavle
Šta je rekao patrijarh Pavle jednom svešteniku koji se pohvalio skupocenim automobilom

Jednom prilikom dok je išao sam trotoarom ulice Kralja Petra u pravcu Patrijaršije, patrijarha Pavla je susreo sveštenik jedne od [Opširnije...]

Srbi, srećan nam SVETI NIKOLA! Današnjeg sveca slavi svaka druga hrišćanska porodica, ali svi poštuju ove običaje

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Procenjuje se [Opširnije...]

Episkop Irinej Dobrijević triškario novac namenjen obnovi hrama na Menhetnu, za sopstvene potrebe?

Crkveno školska opština Sveti Sava u Njujorku i njena parohija odlukom Sinoda poverene su na upravljanje patrijarhu Porfiriju. Sinod je [Opširnije...]

Danas je nalepši ženski praznik – MATERICE!

Vernici danas slave jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Materice, praznik posvećen majkama i ženama. Kako se slave Materice? Materice se [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *