Poruka iz Moskve: Evropljani će za gas plaćati 2.000 evra za hiljadu kubika

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev predviđa da će u Evropi gas koštati 2.000 evra zbog obustavljanja postupka dodele sertifikata za Severni tok 2.

„Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se obustavi sertifikacija gasovoda Severni tok 2. Dobro došli u novi svet u kome će Evropljani plaćati 2.000 evra za hiljadu kubnih metara gasa”, napisao je Medvedev na Tviteru.

Odluka Nemačke i zaustavljanje procesa sertifikacije gasovoda Severni tok 2 neće uticati na snabdevanje Evrope energijom, pošto taj gasovod još uvek ne radi, saopštila je danas Evropska komisija.

„Severni tok 2 još ne funkcioniše, ne snabdeva Evropu energijom. On nije diferenciran izvor energije, taj cevovod je odvojen od postojećeg snabdevača… Dakle, nema promene u odnosu na trenutnu situaciju sa snabdevanjem”, rekao je portparol Komisije na redovnom brifingu za novinare, izveštava Rojters.

Cena gasa u Evropi porasla je danas za više od 10 odsto nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), javlja Tass, pozivajući se na podatke sa londonski ICE berze.

Cena martovskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu je dostigla oko 935 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 80 evra po megavatsatu.

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas da će EU danas odgovoriti na odluku Rusije da prizna Donjeck i Lugansk, sankcijama, te da je naložio povlačenje dokumenata čime se sprečava dodela sertifikata za otvaranje gasovoda Severni tok 2.

Šolc je, na konferenciji za štampu, kazao da će EU dogovoriti paketom sankcija koje će usvojiti danas.

„Situacija danas je potpuno drugačija nego pre par dana i zato moramo da je iznova analiziramo. Zamolio sam Ministarstvo privrede da povuče iz procedure dokumenta i time onemogući sertifikat za gasovod Severni tok 2”, rekao je on.

Preporučujemo:  Putin: Rusija proizvede tri puta više raketa od SAD

Šolc je kazao da je Evropa suočena sa teškim danima i da 80 godina posle Drugog svetskog rata u Evropi preti novi rat. „Naša je odgovornost da to sprečimo. Apelujem na Rusiju da nam pomogne u tome”, objasnio je on, preneo je Tanjug.

Istakao je da je važno da EU bude jedinstvena, i deluje usaglašeno sa SAD, te da su sankcije nešto što su zajedno pripremili.

„Radi se o odlučnim merama koje preduzimamo u vezi sa akcijom koja je sada preduzeta, a to je priznavanje Donjecka i Luganska Imamo dalje sankcije spremne za dalje akcije”, najavio je on ne želeći da zalazi u detalje.

Izgradnja Severnog toka 2, koji se proteže od obale Rusije po dnu Baltičkog mora do Nemačke, završena je prošlog septembra i od tada je ovaj cevovod na stend-baju u iščekivanju dozvole nemačkih i evropskih vlasti za puštanje u rad.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara priznao suverenitet DNR i LNR, i potpisao sa njihovim čelnicima sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći, dodaje ruska agencija.

 

Austrijanci tvrde da imaju dovoljno gasa za domaćinstva

BEČ – Energetsko regulatorno telo Austrije (E-kontrol) poručuje da domaćinstva ne moraju da brinu za snabdevanje gasom.

Direktor E-kontrol Alfons Haber je, za agenciju APA rekao da ne očekuje da će Rusija obustaviti ili smanjiti isporuku gasa.

„Čak i u tom slučaju bi domaćinstva bila poslednja koja bi osetila posledice. To nije samo iz političkih, već i tehničkih razloga. Ako nema dovoljno gasa onda bi pao pritisak u gasovodu. Domaćinstva su, međutim, potrošači kojima je potreban najmanji pritisak, pa bi tako tehnički bila najduže snabdevana”, objasnio je on.

Haber je ukazao da su skladišta gasa u Austriji dovoljno popunjena za pokrivanje potrošnje domaćinstava duže od grejne sezone.

Preporučujemo:  „Gasprom” prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku

Oko 17 teravatsata gasa je trenutno uskladišteno u Austriji, a domaćinstva troše između dva i tri teravatsati mesečno, uz smanjenje potrošnje zbog toplijih vremenskih prilika.

Čak iako Rusija ne bi više preko Ukrajine isporučivala gas Austrija bi preko starog gasovoda Severni tok mogla dobijati gas, naveo je Haber.

On je naveo i da je moguće snabdevanje tečnim gasom.

„Evropa u međuvremenu ima dovoljne kapacitete za uvoz tečnog gasa, ali je otvoreno pitanje da li su kapaciteti brodova dovoljni da se doveze gas u Evropu. Isto tako otvoreno je da li je cena pristupačna Evropi”, objasnio je Haber, preneo je Tanjug.

On je najavio da bi E-kontrol, u slučaju problema sa isporukom gasa, zatražilo smanjenje potrošnje od industrije.

Haber je ukazao da sav gas u Austriji nije uskladišten u vlasništvu Austrije, ali u slučaju krize, do čega nije do sada nikada došlo, Austrija bi na osnovu zakona o preusmeravanju energije, mogla koristiti sav uskladišteni gas.

On je dodao da se takav scenario ni ne nazire, jer su u dosadašnjim krizama uvek svi partneri ispunjavali svoje obaveze.

 

Kijev pozdravlja odluku o suspenziji Severnog toka 2

KIJEV – Ukrajina je pozdravila odluku Nemačke da suspenduje postupak dodele sertifikata za gasovod Severni tok 2 nakon što je Moskva zvanično priznala nezavisnost dva regiona istočne Ukrajine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Nemački kancelar Olaf Šolc ranije danas je obustavio projekat gasovoda koji je trebalo da doprema ruski gas u Nemačku, prenosi Rojters.

On je istakao da će EU danas sankcijama odgovoriti na odluku Rusije da prizna Donjeck i Lugansk i potvrdio da je naredio povlačenje dokumentacije o dodeli sertifikata za otvaranje gasovoda Severni tok 2.

Preporučujemo:  Francuske energetske kompanije apeluju: Momentalno smanjite potrošnju energije

Kuleba je ocenio Šolcovu odluku kao moralno, politički i praktično ispravan korak u trenutnim okolnostima.

„Pravo vođstvo podrazumeva donošenje teških odluka u teškim vremenima. Potez Nemačke upravo to dokazuje”, tvitovao je Kuleba, prenosi Tanjug.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Govor u EP odjeknuo: Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum (VIDEO)

"Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum", pitao je prekjuče poslanike Evropskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski političar koji je [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *