U Srbiji veća proizvodnja i izvoz maline nego pšenice!

Vrednost izvoza organskih proizvoda iz Srbije porastao je za više od 15 puta za 10 godina.

– Prvi put su ovi podaci postali deo informacionog sistema Uprave carina 2012. godine kada je ukupan izvoz organskih proizvoda iznosio 3,74 miliona evra, dok je u 2021. godini bio 57,4 miliona evra – kažu u Udruženju „Serbija organika”.

Prema navodima tog udruženja prošle godine, u odnosu na 2020. vrednost izvoza organskih proizvoda porastao je za 53 procenta, a za dve godine 93,3 odsto. U 2021. iz Srbije je izvezeno 17.622 tona organskih proizvoda, a interesantno je da je i u ovoj vrsti proizvodnje dominirala malina. Poznavaoci tržišta ističu da u poslednje vreme iz Amerike i Kanade raste broj upita za srpsku organsku malinu. Inače, ovo voće je, po poslednjim podacima, na drugom mestu po vrednosti izvoza poljoprivrednih proizvoda i u konvencionalnoj proizvodnji.

Analiza o izvozu agrara i prehrambene industrije Srbije u 2021. godini, koju je nedavno predstavio analitičar Vojislav Stanković, pokazuje da je izvoz zamrznutih malina bio 426 miliona dolara. Po rezultatima to voće je odmah iza kukuruza (557 miliona), a ispred pšenice (255 miliona dolara).

Veliki uticaj na ovaj bilans imala je izuzetno dobra otkupna cena maline u prošloj sezoni. Kada je reč o organskoj proizvodnji, najveća vrednost, od 45 miliona evra, ostvarena je u plasmanu zamrznutog organskog voća i to najviše zamrznutog jagodastog – maline (32,6 miliona evra), kupine (oko pet miliona) i borovnice (1,8 miliona).

Pored zamrznutog voća naši proizvođači imali su i dobar plasman zamrznute višnje (3,4 miliona), a tražila se i šljiva. U tom udruženju ističu da je na drugom mestu bio izvoz organskog sušenog voća – jagode, maline, šljive, borovnice, kupine, ribizle, u ukupnoj vrednosti od šest miliona evra, zatim slede voćni koncentrati i pirei u ukupnoj vrednosti od 3,15 miliona evra).

Preporučujemo:  Peskov: Proširićemo plaćanje u rubljama za izvoz energenata

Od 33 države u koje smo prošle godine izvezli organske proizvode najviše je prodato kupcima u Nemačkoj – za 18,25 miliona evra, što je gotovo trećina od ukupne vrednosti izvoza. Značajni partneri bili su i Amerika, Holandija, Francuska, Poljska, Kanada, Austrija, Italija…

Ivana Simić, generalni sekretar udruženja „Serbija organika”, izjavila je za „Politiku” da je za našu zemlju izvoz zamrznutog organskog jagodastog voća uvek bio najznačajniji.

– Površine pod organskim povrćem su nam i dalje male, a potencijal i potražnja postoje, kao i kod lekovitih i začinskih biljaka čije površine su se za jednu godinu uvećale za oko 50 odsto, što se odrazilo i na prošlogodišnji izvoz – kaže ona.

U poslednje vreme govori se i o skraćenju perioda konverzije, što bi takođe moglo da utiče na povećanje organskih zasada. Iako je izvoz u značajnom porastu i postoji tražnja, broj proizvođača se nije značajnije menjao, a okvirno se ovim poslom bavi oko 6.150 ljudi u našoj zemlji.

Standardni vremenski period za konverziju zemljišta je propisan domaćom regulativom – kod zasada jednogodišnjih biljnih vrsta na najmanje dve ili tri godine kod višegodišnjih.

Propisi jasno kažu da ukoliko se na zemljišnoj parceli minimum tri godine nisu koristila sredstva koja su nedozvoljena u organskoj proizvodnji, proizvođač može da podnese zahtev Ministarstvu poljoprivrede za skraćenje perioda konverzije. Naravno, objašnjava naša sagovornica, to mora da bude potkrepljeno određenim dokazima.

– U Srbiji zaista postoji puno površina koje imaju potencijala da brzo izađu iz perioda konverzije, naročito u brdsko-planinskim područjima, zato se i podseća da postoje procedure na koji način je to moguće uraditi – objasnila je naša sagovornica.

Ona ipak napominje da poljoprivrednici koji nameravaju da se bave organskom proizvodnjom najpre moraju da zaključe ugovor sa nekom od ovlašćenih kontrolnih organizacija. Tek kada ih sistem prepozna i registruje kao organske proizvođače mogu da podnesu zahtev za skraćenje perioda konverzije.

Preporučujemo:  OGREV "UPALIO" KUĆNE BUDŽETE

Ivana Albunović / Politika

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Ukrajina pali svoja polja pšenice

Ukrajina je počela da koristi helikopter za paljenje polja sa pšenicom na granici sa Hersonskom oblašću, izjavio je zamenik šefa [Opširnije...]

Kinezi preuzimaju primat i nad hranom: Pirinač menja pšenicu!

Zbog nestašica nekih od osnovnih ratarskih kultura, trgovci se okreću alternativama pa je u proteklom periodu zabeležena sve veća tražnja [Opširnije...]

Cena maline ove godine od 600 do 800 dinara za kilogram

Ove godine poljoprivrednici očekuju znatno veću cena maline, čak i duplo veću u odnosu na prošlogodišnju, kažu za Novu ekonomiju [Opširnije...]

Medvedev: „Imamo tiho, ali zastrašujuće oružje“

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev predložio je da se proširi spisak proizvoda iz neprijateljskih zemalja koje je zabranjeno [Opširnije...]

Azija, Afrika i Bliski istok – alternativa za srpske izvoznike

Rat u Ukrajini, sankcije uvedene Rusiji, pad vrednosti rublje i isključivanje ruskih banaka iz svift sistema, za srpske izvoznike znači [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com