Šiptarski otrovi na tezgama: Proizvodi uvezeni iz Albanije u Srbiju puni pesticida

Kompanija koja izvozi sveže proizvode, „Rinaldi shpk“, suočava se sa problemima zbog rezultata analiza sa Vladom Srbije.

Kamion natovaren paprikama otputovao je za Srbiju prošle nedelje, uz relevantne analize koje je uradila laboratorija „Noval“. Ali srpske vlasti su napravile druge analize, koje su pokazale velike količine pesticida u albanskim proizvodima. Kamion je odmah zadržan, a kompanija „Rinaldi SHPK“ bila je prinuđena da plati sve troškove zadržavanja robe u Novom Sadu.

Objašnjavajući Monitoru ovu situaciju, administrator iz „Rinaldi shpk“ je blokiranje od strane srpskih vlasti ocenio kao namerno i rekao da se ne slaže sa rezultatima analize. „Zatražio sam ponovnu analizu nakon 7 dana. Druga analiza je pokazala veće količine pesticida nego prva. Ovde se dovodi u sumnju tačnost analize, jer ako proizvodi imaju pesticide, njihov nivo opada i u narednim danima ne može da se poveća“, precizirali su iz kompanije „Rinaldi shpk“, prenosi Gazeta Express.

А ШТА ЈЕ НАРОД ИЗГУБИ ЛИ ЈЕЗИК, ЗЕМЉУ, ДУШУ?

Kamion je prevozio teret u vrednosti od 10 hiljada evra, a kompanija je izvozila oko tri kamiona nedeljno u Srbiju. Sada je prevoz obustavljen i preduzeće je ugroženo. Iza toga stoje i plaćanja stotinama farmera.

On je rekao da je poslednjih godina u Srbiji zabeležen porast prodaje albanskog povrća i zelja, ali da se u poslednjih godinu dana situacija pogoršala.

Visok sadržaj pesticida više puta je izazvao trgovinske sporove, ali laboratorija Noval koja je uradila analizu za „Rinaldi shpk“ odbacuje svaku sumnju u kvalitet analize. „Ne znamo da li je neka zemlja u koje albanske kompanije izvoze osporila naše analize. Tako ni u ovom slučaju nemamo pritužbe iz kompanije ‘Rinaldi’“, rekao je administrator laboratorije za Monitor.

Preporučujemo:  Ovo će zaboleti Zapad: Veliko otkriće za Rusiju na Arktiku

Izvoznik veruje albanskoj laboratoriji, ocenjujući ovo kao loše ponašanje srpskih vlasti, prenosi Kossev.info.

„Odbili su da se analize rade u trećoj zemlji, Grčkoj ili bilo gde drugo. I ranije smo izvozili iste proizvode u Srbiju, ali nismo imali nikakvih problema“, pojasnili su iz kompanije.

Albanija, Srbija i Makedonija imaju za cilj da izračunaju fitosanitarne sertifikate, u okviru projekta „Otvoreni Balkan“.

U sektoru poljoprivrede, Albanija u Srbiju izvozi uglavnom sveže poljske proizvode, dok Srbija u Albaniju izvozi mlečne proizvode i pšenicu.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO: 

Albanija dostavila Savetu Evrope Rezoluciju o neosnovanosti tvrdnji o trgovini ljudskim organima

Stalna misija Albanije dostavila je svim državama članicama Saveta Evrope i posmatračima Rezoluciju o neosnovanosti tvrdnji o nezakonitoj trgovini ljudskim [Opširnije...]

U Srbiju u septembru stiže 30.000 radnika iz Albanije i Severne Makedonije

Oko 30.000 zanatlija, lekara, medicinskih sestara i tehničara iz Severne Makedonije i Albanije doći će od septembra da radi u [Opširnije...]

Rama potvrdio: Deo nove luke Porto Romano biće baza NATO

Albanski premijer Edi Rama potvrdio da će deo nove luke Porto Romano u Draču biti baza NATO. Rama je to [Opširnije...]

Novi vesnik - favicon - latinica
Sve institucije Albanije pozvane da se mobilišu: Dajte podršku tzv. Kosovu

Predsednik Albanije Iljir Meta pozvao sve institucije Albanije da se mobilišu i daju podršku tzv. Kosovu, kako bi postalo član [Opširnije...]

Zelenski je zahvalio Albaniji na podršci koju ova zemlja pruža Ukrajini

Ukrajinski predesednik Volodimir Zelenski apelovao je u današnjem obraćanju parlamentu Albanije putem video veze da ova zemlja zatvori luke za ruske brodove i ograniči [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com