Šiptarski otrovi na tezgama: Proizvodi uvezeni iz Albanije u Srbiju puni pesticida

Kompanija koja izvozi sveže proizvode, „Rinaldi shpk“, suočava se sa problemima zbog rezultata analiza sa Vladom Srbije.

Kamion natovaren paprikama otputovao je za Srbiju prošle nedelje, uz relevantne analize koje je uradila laboratorija „Noval“. Ali srpske vlasti su napravile druge analize, koje su pokazale velike količine pesticida u albanskim proizvodima. Kamion je odmah zadržan, a kompanija „Rinaldi SHPK“ bila je prinuđena da plati sve troškove zadržavanja robe u Novom Sadu.

Objašnjavajući Monitoru ovu situaciju, administrator iz „Rinaldi shpk“ je blokiranje od strane srpskih vlasti ocenio kao namerno i rekao da se ne slaže sa rezultatima analize. „Zatražio sam ponovnu analizu nakon 7 dana. Druga analiza je pokazala veće količine pesticida nego prva. Ovde se dovodi u sumnju tačnost analize, jer ako proizvodi imaju pesticide, njihov nivo opada i u narednim danima ne može da se poveća“, precizirali su iz kompanije „Rinaldi shpk“, prenosi Gazeta Express.

А ШТА ЈЕ НАРОД ИЗГУБИ ЛИ ЈЕЗИК, ЗЕМЉУ, ДУШУ?

Kamion je prevozio teret u vrednosti od 10 hiljada evra, a kompanija je izvozila oko tri kamiona nedeljno u Srbiju. Sada je prevoz obustavljen i preduzeće je ugroženo. Iza toga stoje i plaćanja stotinama farmera.

On je rekao da je poslednjih godina u Srbiji zabeležen porast prodaje albanskog povrća i zelja, ali da se u poslednjih godinu dana situacija pogoršala.

Visok sadržaj pesticida više puta je izazvao trgovinske sporove, ali laboratorija Noval koja je uradila analizu za „Rinaldi shpk“ odbacuje svaku sumnju u kvalitet analize. „Ne znamo da li je neka zemlja u koje albanske kompanije izvoze osporila naše analize. Tako ni u ovom slučaju nemamo pritužbe iz kompanije ‘Rinaldi’“, rekao je administrator laboratorije za Monitor.

Preporučujemo:  Zelenski je zahvalio Albaniji na podršci koju ova zemlja pruža Ukrajini

Izvoznik veruje albanskoj laboratoriji, ocenjujući ovo kao loše ponašanje srpskih vlasti, prenosi Kossev.info.

„Odbili su da se analize rade u trećoj zemlji, Grčkoj ili bilo gde drugo. I ranije smo izvozili iste proizvode u Srbiju, ali nismo imali nikakvih problema“, pojasnili su iz kompanije.

Albanija, Srbija i Makedonija imaju za cilj da izračunaju fitosanitarne sertifikate, u okviru projekta „Otvoreni Balkan“.

U sektoru poljoprivrede, Albanija u Srbiju izvozi uglavnom sveže poljske proizvode, dok Srbija u Albaniju izvozi mlečne proizvode i pšenicu.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO: 

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

Preporučujemo:  Nemački ministar: Ako „Severni tok 2“ proradi, to će biti kapitulacija Evrope pred Rusijom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *