Hrvatska ministarka: Neprihvatljivo da Srbi svojataju DUBROVAČKU KNJIŽEVNOST

Hrvatska ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ponovo je komentarisala srpski Zakon o kulturnom nasleđu, usvojen krajem decembra u Skupštini Srbije i ponovila da to pitanje nije ni stručno ni filološko, već političko, kao i da je ponašanje srpske strane za nju neprihvatljivo.

– Ukoliko ne bude razumevanja sa srpske strane da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo Hrvatska će zvaničnom Beogradu uputiti notu putem Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, odnosno Ambasade Hrvatske Srbiji, ali će primeniti i druge instrumente koji su na raspolaganju – kaže hrvatska ministarka.

Ona je to rekla u reagovanju na saopštenje srpskog Ministarstva kulture i informisanja koje je ranije danas saopštilo da se odredba Zakona o kulturnom nasleđu, prema kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi zasniva na naučno-metodološkoj doslednosti koju je ustanovila srpska filološka škola pre 150 godina.

– Ovo nije nikakvo ni filološko ni stručno pitanje, ovo je političko pitanje. Mi smo izneli svoj stav. Unošenje takvih odredbi u zakon potpuno je neprihvatljivo i mi ćemo na to reagovati – rekla je Obuljen Koržinek novinarima pre sednice vlade, prenela je Hina.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da odredba Zakona o kulturnom nasleđu, po kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom, ne znači da Srbija spori da je stara dubrovačka književnost i deo kulturnog nasleđa Hrvata.

Ministarstvo kulture i informisanja to ističe u reagovanju na ocene Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) koji je u ponedeljak osudio zakonska rešenja kojima se navodno „prisvaja dubrovačka književnost“.

Hrvatski evroposlanik Karlo Resler pozvao je juče Evropsku komisiju da reaguje na novi Zakon o kulturnom nasleđu Srbije, tvrdeći da Srbija „prisvaja hrvatsku kulturnu baštinu“, odnosno dubrovačku književnost, time što se u zakonu navodi da ona podjednako „pripada srpskoj i hrvatskoj kulturi“.

Preporučujemo:  Novi šef diplomatije Ruske crkve: Pokušavaju da nam nametnu novi crkveni poredak

Iz Ministarstva za Tanjug tim povodom poručuju da odredba o staroj i retkoj bibliotečkoj građi koja je navedena u članu 23. Zakona o kulturnom nasleđu da izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom predstavlja definiciju koja je ustanovljena Zakonom o staroj i retkoj bibliotečkoj građi iz 2011. godine.

Ministarstvo kulture ističe da je ovakav stav potvrda naučno metodološke doslednosti, koju je srpska filološka škola ustanovila pre sto pedeset godina, a koja traje i danas.

– U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Beogradskom univerzitetu, Matici srpskoj i drugim naučnim institucijama je utvrđeno, da je stara Dubrovačka književnost jedinstvena pojava kod južnih Slovena koja ima svoje osobenosti i predstavlja veliko zajedničko dobro. Na osnovu jezika na kome je napisana može istovremeno da bude i srpska i hrvatska. To je pomirljiv pristup koji u dubrovačkoj književnosti traži ono što je zajedničko“, piše u dopisu ministarstva dostavljenom Tanjugu.

Iz Ministarstva kulture i informisanja podsećaju da su isto stanovište zastupali i poznati Dubrovčani od Matije Bana i Valtazara Bogišića u 19. veku do Milana Rešetara i Petra Kolendića u 20. veku, a svi su bili članovi Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Smatramo da se upravo na primeru dvojnog nasleđa, zajedničke jezičke prošlosti i odnosa prema književnoj baštini, najbolje prepoznaju evropske vrednosti i perspektive dobrosusedskih odnosa“, zaključuju u Ministartvu kulture i informisanja.

Танјуг

BONUS VIDEO:

„Netfliks“ i „Dizni“ ili: Kako svet obojiti u crno

U "Paint it black", jednom od najvećih hitova Roling Stounsa iz šezdesetih, Mik Džeger peva o svojoj depresiji i unutrašnjem [Opširnije...]

Zašto sve više Amerikanaca prelazi u pravoslavlje?

U SAD raste broj ljudi koji prelaze u pravoslavlje. Sveštenik iz crkve u Tenesiju smatra da je razlog to što [Opširnije...]

hagu
NE MOŽE HAG DA PIŠE SRPSКU ISTORIJU: šta predviđa vodič za nastavnike i kako „kroji“ gradivo
Preporučujemo:  Danas je zimski Krstovdan, dan strogog posta - valja da se opere veš i očisti kuća

Кada je u pitanju istorija, presude iz Haga svakako nisu dovoljan izvor za istorijsku građu. Istoriju ne pišu sudovi, niti [Opširnije...]

Praznuje
VERUJE SE DA JE PRED NAMA POSEBNA NOĆ! Praznuje se Pretprazništvo Bogojavljanja obavezno ZAMISLITE ŽELJU PRED PONOĆ

Pravoslavna crkva 26. januar praznuje kao dan posvećen mučenicima Ermilu i Stratoniku koji su stradali kao žrtve započetog sukoba između [Opširnije...]

patrijarh pavle
OVO JE 14 MUDRIH MISLI PATRIJARH PAVLA KOJIH SE I DAN DANAS SEĆAMO: Nizao je mudrosti, a OVE svakoga nateraju na razmišljanje

Patrijarh Pavle ušao je u istoriju srpskih patrijarha kao jedan od najskromnijih velikodostojnika koji je mnogo učinio za pravoslavlje. Voljeni [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com