SNS poražen na referendumu, kontrola izbora biće ključna

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenili su u Novom danu TV N1 da je Srpska napredna stranka doživela poraz ne referendumu o ustavnim promenama, iako je većina građana koji su izašli na referendum glasala „za“. Gosti N1 saglasni su da upravo mala izlaznost na referendum ukazuje na to da SNS ne može da računa na broj glasova koji mu daju istraživanja javnog mnjenja. Jovanović i Grbović istakli su i da je referendum pokazao da će kontrola izbora 3. aprila biti od ključne važnosti.

Ustavne promene neće doprineti nezavisnosti pravosuđa, ocenili su u Novom danu lideri PSG-a i DSS.

Pavle Grbović je mišljenja da će pravosuđe i posle usvajanja izmena Ustava biti na istoj pozociji kao i dosad – apsolutno pod kontrolom SNS-a.

Da promena nabolje neće biti očekuje i lider DSS-a. „Ako dobijemo odgovore na pitanja od Savamale, preko Jovanjice i Krušika, do objekta na Pančićevom vrhu, ja ću reći da sam pogrešio, ali to se neće desiti“, rekao je Jovanović.

On je podvukao da nije problem u Ustavu, već u tome što su nosioci pravosudnih funkcija koje država bira pod patronatom stranaka. Stoga se zalaže za izmenu biračkog sistema iz proporcionalnog u većinski, kao prvi korak u razbijanju partokratskog sistema.

Iako je na referendumu pobedilo „da“, gosti Novog dana saglasni su u oceni da je SNS zapravo taj koji je gubitnik. Ocenili su da je vlast verovatno nameravala da organizuje referendum uoči izbora, kako bi pokazala da ima ubedljivu podršku građana i pokušala da razjedini opozociji, ali nije uspela ni u jednom ni u drugom.

Grbović je ukazao da rezultati referenduma zapravo govore da sva istraživanja javnog mnjenja koja SNS i SPS-u daju oko 2,5 miliona glasova, nisu tačna.

Preporučujemo:  Tužilac Ljubivoje Đorđević se prepoznao u rečima Tužioca Stefanovića

„Njihovu ideju podržalo je 1,1 milion ljudi. SNS ima najveću podršku i dalje, ali ne znači da su nedodirljivi“, poručio je lider PSG-a.

Jovanović je podsetio da su najveći srpski gradovi – Beograd, Novi Sad i Niš – glasali protiv onoga što je vlast htela.

„Poraz vlasti je to što je izlaznost veoma mala, ispod 30 odsto, što govori da ono što je bilo zalaganje njihove vlade i ministara nije urodilo plodom“, kazao je predsednik DSS-a.

Kontrola izbora ključna, SNS je ranjiv

Jovanović je podsetio i da su opozicione stranke imale svoje kontrolore na oko 70 odsto biračkih mesta, i da su na svim tim mestima izlaznost i razlika između dve opcije bili veoma mali, dok je na mestima gde opoticija nije imala kontrolu, poput Barajeva, izlaznost bila znatno veća, kao i prednost opcije „da“ u odnosu na „ne“.

„Naravoučenije je da moramo da sarađujemo na kontroli izbora da bismo odbranili volju naroda, poručio je Jovanović.

 

И Нишлије се изјасниле против промене Устава

Grbović se nadovezao rečima da razume da iz ideoloških razloga ne mogu svi iz opozcija da budu u jednoj koloni, ali je poručio da ono što će biti vododelnica na narednim izborima jeste pitanje da li je neko spreman da sarađuje sa ovim režimom ili ne.

„Onaj ko nije spreman neće biti ni posle izbora. Važno je da jasno i eksplicitno kažu – nema nikakve saradnje sa SNS-om, i gde god postoji mogućnost da formiramo većinu sa drugim stankama, formiraćemo je“, poručio je on.

Dodao je i da cela opozicija treba da sarađuje na kontroli izbornog procesa, i upozorio da će na predstojećim izborima verovatno biti organizovanog dovođenja birača iz drugih mesta, pokušaja glasanja bez lične karte i sl, a da je na opoziciji da to spreči.

Preporučujemo:  Da li će naslednica Vesića biti dosledna svog prethodnika?

Jovanović je kazao kako se primećuje da je situacija u SNS-u rovita, ikako je ponekad mala varnica dovoljna da preokrene celu situaciju, i da smatra i da su ljudi u vladajućoj stranci svesni toga.

Gosti Novog dana ocenili su i da je skandalozno to što je predsednik Srbije kao predsednik stranke sinoć objavio rezultate referenduma pre nego što je to učinila Republička izborna komisija.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

N1

Ilon Mask predložio i rešenje za Kosovo

Generalni direktor "Tesle" Ilon Mask objavio je na Tviteru svoje mišljenje i o rešenju problema Kosova i Metohije. Prema Maskovom [Opširnije...]

ŠOLC PONOVO NAPADA PUTINA: Nemačka ne priznaje rezultate referenduma i traži da Rusija povuče svoju vojsku

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc smatra da ruski predsednik Vladimir Putin "pravi grešku za greškom“. Takvo delovanje je, smatra, "rezultat očajanja [Opširnije...]

Nastavljaju se referendumi o pripajanju Rusiji

U samoproglašenima Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR, LNR) i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, koje su pod ruskom kontrolom, [Opširnije...]

Hersonska oblast traži hitno održavanje referenduma o ulasku u sastav Rusije

Javni savet Hersonske oblasti obratio se lideru regiona Vladimiru Saljdu sa inicijativom da hitno raspiše referendum o ulasku oblasti u [Opširnije...]

Zaporoška oblast zauvek izgubljena za Ukrajinu, počele pripreme za referendum

Član glavnog saveta regionalne administracije Zaporoške oblasti, na jugu Ukrajine, Vladimir Rogov ocenio je da je Zaporoška oblast zauvek izgubljena [Opširnije...]

One thought on “SNS poražen na referendumu, kontrola izbora biće ključna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com