Nova američka baza u Albaniji signal i za Rusiju

Otvaranje američke baze u Albaniji, pored Bondstila na Kosovu i Metohiji, može da se smatra kao potencijalna opasnost po srpske nacionalne interese, ali kao i „zatvaranje“ ovog prostora za ruski pristup, smatra general major u penziji Mitar Kovač.

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će Američka komanda za specijalne operacije Evropa (SOCEUR) otvoriti bazu u Albaniji koja će funkcionisati na principi rotacije, a njena uloga će, kako je to objavljeno na sajtu SOCEUR, čije je sedište u Nemačkoj, biti da osigura veću saradnju s albanskim saveznicima, važan pristup transportnim čvorištima na Balkanu i veću logističku fleksibilnost.

Nova baza u Albaniji i za hibridni rat

Mitar Kovač napominje da ovu komandu čine visoko obučene i tehnološki opremljene jedinice ne samo za klasično ratovanje, već i takozvani hibridni rat.
„Izgradnja baze u Albaniji je u sklopu širenja novih infrastrukturnih kapaciteta za potrebe NATO-a, a prvenstveno za američke snage u Evropi. Male države koje nemaju kapacitet za pritisak javnosti, što se tiče NATO-a, ispostavile su se vrlo pogodne da se u njima izgrađuje infrastruktura za baziranje pre svega američkih snaga u Evropi. Upravo ova baza u Albaniji i ispunjava te kriterijume, jer je jeftina. Dakle, jeftina je izgradnja, trošenje energenata kao i stacioniranje vojnika,“ navodi Kovač.
Sama baza za specijalne operacije je namenjena, objašnjava Kovač, za čitav niz operacija i iz vojnog, i iz civilnog spektra, prema regionima i državama koje su proglašene i označene kao protivnici NATO ili američke politike.

Izbor Albanije nije slučajan

„Njeno baziranje u tom regionu pored opštih uslova koje sam pomenuo nije slučajno. U geostrateškom smislu baziranje tih snaga u Albaniji je i u funkciji relaksiranja ili rešavanja konfliktnih situacija na samom Balkanu, ili uopšte na jugoistoku Evrope. Nisu specijalne operacije samo vojnici sa specijalnom opremom, već su tu različiti profili specijalista za izvođenje specijalnih, takozvanih nevidljivih operacija. Oni prate ekonomske, energetske i sve druge mere preko interneta i dugih izvora, medija i tako oblikuju javno mnjenje. Isto tako, njihov posao je da na političku scenu dovode i politički pogodne garniture za ispunjavanje američkih interesa. Dakle, specijalne operacije ovih jedinica imaju čitav niz sadržaja koje u celosti ispunjavaju „hibridno ratovanje,“ objašnjava Kovač.

Preporučujemo:  Kako spasti svetinje na Kosovu i Metohiji

Ovaj vid ratovanja Amerika je pokušala da pripiše Rusiji, dodaje naš sagovornik, iako je ono stvoreno upravo u Americi i to za potrebe određenih država.

„Dakle, ova komanda nije dobar signal u smislu bezbednosti Balkana i bezbednosti srpskih nacionalnih interesa u regionu a ni za Rusiju. Sigurno je i da će sve ono što bude trebalo u cilju daljeg osamostaljenja Kosova biti podržano i ovim specijalnim timom, i operacijama iz takve jedne baze, ali i drugih baza u Evropi,“ veruje Kovač.

Jedinice obučene za sve vidove ratovanja

Generalno, lokacija baze, smatra Kovač, govori da je ona namenjena za rešavanje problema na jugoistoku Evrope i u zaleđini NATO iza prve linije prostora Zapadnog Balkana.

„Oni su sebi to proglasili za prioritet zbog zaoštravanja situacije prema Rusiji. Ne može, po njima, ostati nerešena nijedna teritoriji koja je u pozadini i koja nije pod kontrolom Amerike. Oni su u potpunosti uspostavili kontrolu nad Jadranskim morem i otuda je Crna Gora i mimo volje naroda primljena u NATO jer nisu hteli da se u bilo kom smislu otvori put slobodnog pristupa ruskoj floti u Mediteranu i Jadranskom moru“, navodi Kovač.
Albanija je inače članica NATO-a od 2009. godine. Specijalne snage SOCEUR su visoko obučene i opremljene naprednom komunikacijskom opremom i oružjem. Često se koriste u protivterorističkim ili izviđačkim operacijama i mogu se infiltrirati u neprijateljske linije. SAD već imaju stacioniranih 600 vojnika na Kosovu u bazi Bondstil.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

 

Sputnjik

Ko sprema Prištinu za sukob 2027. godine

Ni zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, koji je posledica jednostranih postupaka ekstremiste Albina Kurtija, nije smetnja da politički Zapad [Opširnije...]

Porušena srpska groblja i crkve su svedoci Kurtijevog „međureligijskog sklada“

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti naveo je na Fejsbuku, a povodom Međunarodnog dana kulturne raznolikosti da "Kosovo ima izuzetno kulturno [Opširnije...]

Preporučujemo:  VRAĆALI SE SA ŽURKE, PA STRADALI: Novi stravični detalji nesreće kod Vršca, jednom od poginulih fudbalera danas 19. rodjendan
NATO desant na Kosovu: Počela velika vojna vežba, učestvuje 24.000 vojnika

Vojna vežba koju predvode Sjedinjene Američke Države, na kojoj će učestvovati oko 7.000 američkih i 17.000 vojnika iz 13 zemalja, [Opširnije...]

Vučić: Plan za KiM prihvatile sve članice EU, ako ne budemo sarađivali prekidaju se evrointegracije i povlače investicije

Plan za Kosovo i Metohiju nije više samo francusko-nemački, već mnogo više od toga, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić [Opširnije...]

jovanović
Jovanović: Vučić da obavesti građane o sadržini francusko-nemačkog plana

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da građane hitno obavesti o sadržini [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com