Plakati protiv Deda Mraza u Zenici

Posle Opštine Bužim, gde preko 99 odsto žive muslimanimi, i u Zenici, gde su muslimani takođe u većini, osvanuo je plakat sa porukom da jelka, Deda Mraz i Nova godina nisu deo islama i tradicije tamošnjih Bošnjaka.

Tokom noći plakat je prefarban, a informacija sa fotografijom objavljena je na Tviteru i na njoj se vidi da muškarci belom bojom kreče plakat.

Bilbord u Zenici s ovom porukom je osvanuo nakon što je sličan u Bužimu uklonjen, a na kojem je pisalo „Sretan Božić i Nova godina”.

Bilbordi su izazvali podeljene reakcije, posebno muslimana koji ne priznaju Deda Mraza, jelku i Novu godinu.

Sve ovo se dešava nakon godina kada se verovalo da su muslimani, koji imaju svoju Hidžretsku novu godinu, ipak, prihvatili Deda Mraza i druge novogodišnje simbole.

Nadležni u Zenici su pozvani da plakat uklone s porukom da njima niko neće zabraniti praznična slavlja i da na ovaj način muslimani samo stvaraju razdor među narodima, preneo je hrvatski portal Dnevnik.

Reagovao je i tamošnji političar Ivan Petrović koji je na svom fejsbuk profilu pozvao nadležne institucije da odmah iskoriste svoje ovlašćenja i uklone ovaj baner, koji je, kako navodi, sinoć veoma uznemirio većinu Zeničanki i Zeničana svih nacionalnih i verskih opredeljenja.

„Ne zbog mene! Ne zbog svih drugih nebošnjaka Zeničanki i Zeničana! Ovaj se baner mora ukloniti prvenstveno zbog Bošnjaka, jer moje sugrađanke i sugrađani Bošnjaci, kao Evropljani veći od svih drugih Evropljana, ne zaslužuju da ih se kolektivno tereti za bilo kakav nacionalistički i verski radikalizam i raspaljivanje razdora i netrpeljivosti prema drugim narodima i narodnostima, zbog jedne manjine, koja ih na ovaj način pokušava prikazati onakvima kakvi nisu niti su ikada bili”, napisao je Petrović.

Preporučujemo:  Svedočenje "Majke Srebrenice" o masakru nad Srbima u Kravicama: Naši muški su čistili položaje dok smo mi upadale u kuće Srbima dok su slavili Božić!

Petrović je napisao da Bošnjaci već preko šest vekova dobro znaju šta je od islama i njihove tradicije.

„Da ne znaju, ne bi toliko dugo, hvala Bogu, ponosno opstajali na tlu uverljivo većinske hrišćanske Evrope, koja ih i suviše često nije tretirala prijateljski. Ali oni su opstajali, dostojanstveno i ponosno braneći svoju veru i identitet”, napisao je Petrović, prenosi Tanjug.

On kaže da ne zaslužuje ni njegova Zenica da se na ovakav način negativno promoviše u domovini i regionu i tako potpuno nepravedno etiketira kao grad, kako navodi, „tobože nemiroljubivih radikalnih Bošnjaka”.

Sugeriše da se utvrdi i da li postoji osnovana sumnja ovim činom da je počinjeno krivično delo u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH.

Prema popisu stanovništva iz 2013. u Zenici su najbrojniji muslimani – 78,3 odsto, Hrvata je 9,6 odsto, a Srba 3,3 odsto.

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *