Plakati protiv Deda Mraza u Zenici

Posle Opštine Bužim, gde preko 99 odsto žive muslimanimi, i u Zenici, gde su muslimani takođe u većini, osvanuo je plakat sa porukom da jelka, Deda Mraz i Nova godina nisu deo islama i tradicije tamošnjih Bošnjaka.

Tokom noći plakat je prefarban, a informacija sa fotografijom objavljena je na Tviteru i na njoj se vidi da muškarci belom bojom kreče plakat.

Bilbord u Zenici s ovom porukom je osvanuo nakon što je sličan u Bužimu uklonjen, a na kojem je pisalo „Sretan Božić i Nova godina”.

Bilbordi su izazvali podeljene reakcije, posebno muslimana koji ne priznaju Deda Mraza, jelku i Novu godinu.

Sve ovo se dešava nakon godina kada se verovalo da su muslimani, koji imaju svoju Hidžretsku novu godinu, ipak, prihvatili Deda Mraza i druge novogodišnje simbole.

Nadležni u Zenici su pozvani da plakat uklone s porukom da njima niko neće zabraniti praznična slavlja i da na ovaj način muslimani samo stvaraju razdor među narodima, preneo je hrvatski portal Dnevnik.

Reagovao je i tamošnji političar Ivan Petrović koji je na svom fejsbuk profilu pozvao nadležne institucije da odmah iskoriste svoje ovlašćenja i uklone ovaj baner, koji je, kako navodi, sinoć veoma uznemirio većinu Zeničanki i Zeničana svih nacionalnih i verskih opredeljenja.

„Ne zbog mene! Ne zbog svih drugih nebošnjaka Zeničanki i Zeničana! Ovaj se baner mora ukloniti prvenstveno zbog Bošnjaka, jer moje sugrađanke i sugrađani Bošnjaci, kao Evropljani veći od svih drugih Evropljana, ne zaslužuju da ih se kolektivno tereti za bilo kakav nacionalistički i verski radikalizam i raspaljivanje razdora i netrpeljivosti prema drugim narodima i narodnostima, zbog jedne manjine, koja ih na ovaj način pokušava prikazati onakvima kakvi nisu niti su ikada bili”, napisao je Petrović.

Preporučujemo:  SARAJLIJE SE SVE VIŠE NAORUŽAVAJU: Da li je rat neizbežan?

Petrović je napisao da Bošnjaci već preko šest vekova dobro znaju šta je od islama i njihove tradicije.

„Da ne znaju, ne bi toliko dugo, hvala Bogu, ponosno opstajali na tlu uverljivo većinske hrišćanske Evrope, koja ih i suviše često nije tretirala prijateljski. Ali oni su opstajali, dostojanstveno i ponosno braneći svoju veru i identitet”, napisao je Petrović, prenosi Tanjug.

On kaže da ne zaslužuje ni njegova Zenica da se na ovakav način negativno promoviše u domovini i regionu i tako potpuno nepravedno etiketira kao grad, kako navodi, „tobože nemiroljubivih radikalnih Bošnjaka”.

Sugeriše da se utvrdi i da li postoji osnovana sumnja ovim činom da je počinjeno krivično delo u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH.

Prema popisu stanovništva iz 2013. u Zenici su najbrojniji muslimani – 78,3 odsto, Hrvata je 9,6 odsto, a Srba 3,3 odsto.

VERNICI ILI DŽIHADISTI: Šta se krije iza jezivih scena u Bosni?

PODIGNUT kažiprst na fotografijama sa posljednjih okupljanja uniformisanih lica pod ratnim zastavama takozvane Armije BiH u Bužimu pokazuje da su [Opširnije...]

„SILOS“ – FABRIKA ZA UBIJANJE SRBA: Republika Srpska obeležila 26 godina od raspuštanja zloglasnog logora nadomak Sarajeva

U Hadžićima kod Sarajeva juče su preživeli logoraši i predstavnici institucija Republike Srpske obeležili 26 godina od raspuštanja zloglasnog logora [Opširnije...]

KREĆE LOV NA SRPSKE OFICIRE Sarajevo preti pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su bili na proslavi Dana RS!
Preporučujemo:  16 VIŠNJIĆA POBIJENO DOK SU SLAVILI SLAVU "Ako je mogao da ubije Danku (2), Dražena (7) i Draganu (10), taj će UBITI I LEJLU"

Bošnjački politički korpus, sa centralom u Sarajevu, izdao je naređenje ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću da krene u pravosudni lov [Opširnije...]

16 VIŠNJIĆA POBIJENO DOK SU SLAVILI SLAVU „Ako je mogao da ubije Danku (2), Dražena (7) i Draganu (10), taj će UBITI I LEJLU“

Ni posle 29 godina nema optužnica, a ni presuda za jezivi zločin u Jošanici kod Foče kada su na svetog [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com